Visit Røros og Østerdalen – et fellesskap for reiselivet i regionen?

Per Morten Hektoen ved Savalen Drift as har skrevet et leserinnlegg om omstillingen til Destinasjon Røros.

Dette er et leserinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Strategidokument 2021-2026 for Destinasjon Røros er lagt til grunn for omstillingsprosessen selskapet har vært gjennom og som nå lanseres som nytt felles destinasjonsselskap for regionen-Visit Røros og Østerdalen.

I strategidokumentet er oppdraget til det nye selskapet definert til 4 punkter hvor punkt 2 er:

«Destinasjon Røros skal styrke næringslivet i regionen gjennom å bygge, videreutvikle og ivareta merkevaren Røros»

Videre er det i strategidokumentet valgt et strategisk verdigrunnlag basert på 3 områder:

1) Unesco/verdensarv.

2) Merkevaren Røros.

3) Bærekraft. Områdene skal iflg. strategien være selskapet UPS (Unique Selling Points).

I strategidokumentet står det videre: «Det strategiske verdigrunnlaget er bærende for suksessen til regionen som reisemål og skal ikke utfordres i perioden strategiplanen er utarbeidet for. Dette innebærer at aktiviteter og handlingsplaner ikke skal komme i konflikt med verdigrunnlaget»

I «Beskrivelse av leveransen for enkeltaktører» for det nye selskapet er strategi fulgt opp med målsetting om mest mulig trafikk til portalen www.roros.no.

Oppsummert: Reiselivsaktører samt kommunene i regionen er invitert inn i Visit Røros og Østerdalen for å finansiere en strategi basert på markedsføring og utvikling av reiselivet knyttet til Røros. Navneendringen synes kun som et ønske om en bredere finansiering og ikke en reell vilje til endring.

Private aktører må selv bestemme bruk av egne midler i et felles selskap basert på denne strategien.

Offentlige midler til denne strategien må også vurderes i forhold til å være konkurransevridende for andre lokale aktører.

Framgangsmåten i etableringen av det nye destinasjonsselskapet står for øvrig i kontrast til andre deler av landet hvor aktørene samarbeider om å utvikle en strategi som grunnlag for å etablere et felles destinasjonsselskap.

Ett nytt destinasjonsselskap som skal lykkes over tid er avhengig av å få med seg de store aktørene i regionen. Besøkstallene i regionen viser at turismen er jevnt fordelt: Røros har 35 % og Tynset har 25 % av antall gjestedøgn. Destinasjon Savalen har ca. 18 % av totalen.

Med andre ord er det betydelig verdiskapning knyttet til reiselivet i Tynset kommune. Dette må selvsagt reflekteres i en strategi for et nytt felles destinasjonsselskap.

Siden 1998 har vi drevet utvikling av turisme på Savalen, og har i den perioden sett ulike destinasjonsselskaper mislykkes. Fra Nord-Østerdal Reiseliv, Trollpark, Villmarksriket og Destinasjon Røros. Felles for alle at de ikke har vært nødvendig forankret hos de største private aktørene, som må bidra mest økonomisk og være drivkraften for nå de målsettinger selskapet har. Visit Røros og Østerdalen gjør nå den samme feilen.

Det er fortsatt mulig å endre strategien og lykkes med et felles Destinasjonsselskap. Utgangspunktet må da være at aktørene sammen utarbeider en strategi som grunnlag for å lykkes.

Fordelene av et fellesskap for reiselivet er mange. Gjennom et langsiktig og systematisk arbeid kan alle dra fordeler av hverandres sterke sider og sammen bidra til utvikling og et bedre helhetsprodukt. Lykkes man ikke med å samle aktørene i regionen til et fellesskap, finnes det også eksempler på kommuner som har gått sin egen vei, og lykkes med dette. Vi trenger ikke å se lengre enn til Trysil.

Konsert med Wizrd og Stian Lundberg

Torsdag 17. november braker det løs på Ungdommens Hus når WIZRD og Stian Lundberg inntar lokalet.

Bandet WIZRD besøker Røros i forbindelse med sin plateslipp-turné. Bandet består av musikere fra Spidergawd, Draken, Insomniac Bears og Krokofant. Debutalbumet «Seasons» er produsert av Jaga Jazzist-trommis Martin Horntveth.

De har med seg Stian Lundberg med band denne kvelden. Stian er kjent som trommeslager fra blant annet Johndoe, Ida Jenshus, Moving Oos og The South.

– Vi håper mange blir med på musikkmoroa. Konserten er åpen for alle aldre. Velkommen til en konsert med musikere i særklasse, sier avdelingsleder ved Ungdommens Hus, Ove Testad i en pressemelding.


WIZRD:

Sjangeredderkoppen WIZRD har tre bein i jazz, to i hardrock og tre til overs som tramper rundt akkurat der de måtte ønske. Her finner vi medlemmer fra rockegudene i Spidergawd til frijazzerne i Krokofant og indiebandet Insomniac Bears, samlet til et utrykk de selv kaller progressiv indierock.

Bandet har sitt utspring i miljøet rundt jazzkonservatoriet i Trondheim, og har gjort flere konserter som har utmerket seg i Norges undergrunnsmiljø. Jaga Jazzist-trommis og filmmusikk-komponist Martin Horntveth tok bandet under sin vinge, og har produsert bandets debutalbum. I 2020 begynte de innspillingen av albumet, som er spilt inn i Studio Paradiso i Oslo av Horntveth og Marcus Forsgren (Bror Forsgren, Jaga Jazzist). Miks er gjort av Matias Tellez (Young Dreams, Girl in Red) i Bergen.

WIZRD er:
Hallvard Gaardløs – bass og vokal
Karl Bjorå – gitar og vokal
Vegard Lien Bjerkan – keyboards og vokal 
Axel Skalstad – trommer
Foto: Frida Roland

STIAN LUNDBERG:

Trommis og perkusjonist Stian Lundberg følger opp debuten Åkermåne med Eplerose som ble utgitt vinteren 2022. Albumet inviterer til en utforskende verden innenfor en slags ambient samtidsmusikk, jazz og rock. I over 20 år har Lundberg vært profesjonell trommeslager i ulike band og prosjekter, som turnerende musiker, studiomusiker og teatermusiker. Sammen med band som Johndoe, The South, Moving Oos, Ida Jenshus, Rasmus og Verdens Beste Band, Balkan Brasserie, Jonas Brekke og mange flere, har han spilt på alle de små og store festivalene og scenene i Norge. 

For første gang i januar 2020 sto Lundbergs navn alene på forsiden av albumcoveret, etter å ha vært med på over 70 utgivelser. Hans første soloalbum Åkermåne fikk stort oppslag i Adressavisen og positive tilbakemeldinger fra miljøet.
Stian Lundberg – trommer og elektronikk
Markus Teksum – bass
Vegard Lien Bjerkan – tangenter

Arrangører: Ungdommens Hus Røros og UKM Røros

Caroline har fått ny jobb

Caroline Oksdøl Søberg jobber for tiden som inkluderingskoordinator ved Røros kommune, som er en midlertidig stilling. Nå har hun fått jobben som kulturkoordinator.

Stillinga som kulturkonsulent ved Røros kommune fikk til sammen 25 søkere. Oksdøl Søberg hadde ikke forventet at det ble akkurat henne som fikk jobben:

– Mitt ærlige svar er at det hadde jeg ikke forventet, for det var veldig hard konkurranse, sier Caroline, og forteller at hun er kjempefornøyd med å ha fått jobben.

Caroline sa hun hadde fått drømmejobben da hun fikk stillingen som inkluderingskoordinator, og sier at den nye jobben gjør at hun blir nødt til å bruke uttrykket igjen..

– Ja, jeg må nok si at det er en drømmejobb, og jeg føler meg beæret over å ta over jobben etter Ane Linn, sier Caroline, – Det som er så fint med denne jobben er at jeg får muligheten til å fortsette med mye av det jeg har jobbet med i stillingen jeg har nå. Jeg skal fortsatt jobbe med inkludering og barn og unge, og ser fram til å jobbe med et samfunns- og folkehelseperspektiv rettet mot alle aldre av befolkningen.

Ønsker å etablere aksjonærforening til Røros E-verk

Leserinnlegg fra Even Erlien, Stein Egil Selboe og Jan Erik Øvergård.

Ti «gretne gubber» tok i mai til orde for at A-aksjonærene burde organisere seg. Bakgrunnen var oppslaget i Fjell-Ljom 25.4.22 om Ren Røros Frontal AS. Det gikk på omorganisering av selskapet og behov for navnebytte. Det var visst ikke så enkelt å skjønne hva slags selskap dette var.

Navnet Ren Røros AS er fremdeles vanskelig å akseptere for mange. Det gjorde at vi på generalforsamlingen i juni foreslo at navnet burde endres tilbake til Røros
E-verk AS. Det fikk tilslutning fra et stort flertall av a-aksjonærene. Dessverre stemte Røros kommune med sine 20.000 aksjer mot endring med begrunnelse i at de ville vite hva en omprofilering ville koste.

Spørsmål ble også stilt ved e-verkets strategi om vekst. Det er lett å strø om seg med honnørord som innovasjon og utvikling, men det er som regel slik at det tar tid og stor innsats å bygge opp ny virksomhet. Vår vurdering var og er at e-verket ikke har den nødvendige kompetanse eller kapasitet til å lykkes med en slik strategi. Det finansielle handlingsrommet er heller ikke til stede lenger. Gjelden har økt fra 110 mill. kr til 240 mill. kr.

Det er kun utbetalt ett beskjedent utbytte ett år siden 2011, i motsetning til andre
kraftselskap som jevnlig har betalt utbytte.

Det er derfor vi med glede ser at styret nå innstiller på at en skal konsentrere seg om kjernevirksomheten. Det er noe med å ha fokus på og bli god på det en skal drive med. Det utelukker ikke utvikling.

A-aksjonærene har rett til to av sju styrerepresentanter. Det er i dag en valgkomite felles med kommunen som innstiller på kandidater. Det er etter vårt syn en rett som bør håndheves av en aksjonærforening.

Kommunen har 67 % av aksjene. Vi kan ikke se at det har vært noen seriøs behandling av selskapet i kommunestyret, heller ikke kan vi se at det har vært vurderinger av noen betydning i eierskapsmeldingene.

Det er vi innbyggere og andre abonnenter som står for det meste av inntektene til e-verket.

Vi mener derfor at det bør etableres en aksjonærforening, og vi har tatt oss den frihet å sette ned et interimsstyre som har arbeidet med forslag til vedtekter, stiftelsesmøte og forslag til styre.

Interimsstyret består av Even Erlien, Stein Egil Selboe og Jan Erik Øvergård.

Vi vil forhåndsvarsle alt nå at vi kommer til å invitere til et stiftelsesmøte for Røros A-aksjonærforening på Storstuggu tirsdag 17. januar 2023.

Røros, 07.11.2022
Even Erlien Stein Egil Selboe Jan Erik Øvergård

Røros med flest hotellovernattinger i sommer

Region Røros kommer ut av tredje kvartal 2022 med 47.035 overnattinger. Region Østerdalen ender på 104.467 overnattinger. Den store forskjellen er tallene bak. Region Røros er kun Røros og Holtålen, mens region Østerdalen teller ni kommuner.

Det viser tallene fra SSB (Statistisk sentralbyrå), for perioden juli til og med september i år. Tallene ovenfor inkluderer hyttegrender, hoteller, vandrerhjem og campingplasser.

Røros størst på hotell

Når vi snakker om kun de to stor regionsentrene, Røros og Tynset – og ser bare på hotellovernattinger – blir tallet et ganske annet. Tredje kvartal i år viser at Røros hadde 46.869 hotellovernattinger. Til sammenligning hadde Tynset 32.618 overnattinger i samme periode.
Juli med 18.760 overnattinger, august med 17.246 og september med 10.863 overnattinger for Røros sin del.

Rørosregion oppført med henholdsvis 18.926, 17.553 og 11.181 overnattinger for juli, august og september når man også tar med campingplasser, vandrerhjem og hyttegrender. Tallene for region Østerdalen er 60.565 for juli, 41.486 for august og 24.016 for september.
Region Østerdalen teller Os, Tolga, Tynset, Alvdal, Folldal, Engerdal, Rendalen, Stor-Elvdal og Åmot.

Tallene dekker ikke AirBnB og overnattingen formildet av utenlandske selskaper.

Malte seg til ny rekord

Røros maleservice as leverer rekordomsetning hvert år, og 2021 ble ikke noe unntak. Fjoråret ga nok en økning i driftsinntektene, og årsresultatet er nok en gang i pluss.

Etter å ha vokst jevnt og trutt siden 2016, da driftsinntektene endte på 2,9 millioner kroner har bedriften sakte bygget seg opp til 2020-inntektene på 4,5 millioner kroner. 2021 endte på 4,9 millioner kroner i driftsinntekter.

Årsresultat i overkant av en million har nesten vært standard for Røros maleservice de siste årene, og fjoråret er ikke lang unna. Årsresutatet endte på 717.000 kroner i pluss. For tredje år på rad tas det ut utbytte til eierne, i fjor på 200.000 kroner, mot henholdsvis 290.000 og 150.000 kroner de to foregående årene.

Egenkapitalen er samtidig oppe på 3,5 millioner kroner, noe som er meget solid med tanke på bedriftens driftsinntekter.