Verden rundt i fotografiets tjeneste

I sin karriere har fotograf og videoprodusent, Rasmus Skaug, reist og opplevd mye, men om han er i Frankrike eller i Kongo, er alltid Røros med den utflytta rørosingen.

Rasmus Skaug jobber som fotograf og videoprodusent for Aller Media Norge, konsernet som eier Dagbladet. Tidligere har han jobbet tolv år som fotograf for nevnte avis.

– Jeg slutta i Dagbladet i 2018, men jeg har ikke gått kjempelangt fra Dagbladet, og har fortsatt kontakt med gamle kolleger, sier Rasmus, som forteller at den nye jobben har noen likhetstrekk med Dagblad-jobben.

Fotograf på farta

I Aller Media jobber Rasmus mest med content marketing.

– Da lager vi journalistikk som ligger på Dagbladet, Se og hør og andre store media, forklarer Rasmus, – for selskaper som BMW, Skoda, Helsedirektoratet eller Santa Maria Taco, også lager vi saker om det.

Skaug forklarer at artiklene de produserer ser ut som vanlige artikler men at de er merket med navnet på selskapet som betaler for journalistikken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rasmus Skaug på jobb. Foto: Privat.

Opplevd og reist mye

Rasmus bestemte seg for å bli fotograf da han gikk på videregående. Først begynte han på allmennfag, men fant fort ut at dysleksien gjorde det vanskelig for han å fullføre. Dermed gikk han over til Medier og kommunikasjon, hvor han traff dyktige lærere og fikk en kreativ skolehverdag som besto av kreativt arbeid med foto og video.

Skaug fullførte aldri videregående, og gikk heller på Folkehøgskole, hvor en utplassering i Hamar Arbeiderblad førte til fast arbeid i samme avis. Etter det fikk han fast jobb som fotograf i Dagbladet. 

– Jeg har vært veldig heldig og har fått opplevd veldig mye gjennom de tolv årene i Dagbladet, som mange brukte til å studere. Mens jeg hadde god jobb, inntekt og fikk reist veldig mye, sier Rasmus og fortsetter, –  Jeg har fått vært på åtte Tour de France, vært to ganger i USA; Jeg har dekt åtte hoppuker og ni Tour de Ski. Jeg har vært på O.L i Russland, også har jeg fire-fem andre mesterskap i ishockey og ski bak meg. I tillegg har jeg reist veldig mye rundt i Norge.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fra Tour de France. Foto: Rasmus Skaug/ Dagbladet.

I løpet av årene i Dagbladet fikk Rasmus reist og opplevd mye, men det har ikke alltid bare vært begivenheter og sportsarrangementer. 

– Jeg bodde en måned i Kongo også, mens jeg dekte saken til Tjostolv Moland og Joshua French, og det var noe annet enn gatene på Røros, for å si det sånn, forklarer Skaug, og beskriver hvordan det var for rørosingen å reise ned:

– Det var som å reise tilbake i tid til et Afrika som ikke hadde internett eller mobildekning. Det var en ganske stor opplevelse for en 23-åring.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tjostolv Moland (29) og Joshua French (28) igjen på plass i retten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet

Savner Røros

Rasmus er bosatt i Ellingsrudåsen i Oslo, hvor han bor med kone og to barn.

– Jeg ville bo nærmere Skogen, som jeg har savnet etter jeg flytta fra Røros, forklarer Rasmus, – og der trives vi veldig godt. Vi bor bare noen meter fra marka-grensa, også har vi fått oss fuglehund.

Rasmus forteller at hele familien er glad i friluftsliv, og at det blir mange turer ut i marka.

– Jeg har foret opp mine egne barn med teltturer hele livet, og han yngste var på telttur da han var elleve dager gammel. Vi er mye ute på tur i skauen, og barna er veldig glad i å være med bestefar på tur på Røros, sier Rasmus.

Røros vil alltid være med den utflytta rørosingen, som forteller at selv i Oslo vil han ha et stykke av hjembygda rundt seg.

– Vi handler alt av rørosprodukter,  jeg elsker rømmen, melka og særlig den nye sjokomelka fra Rørosmeieriet. Jeg har fortsatt til gode å få tak i den nye sjokomelka i Oslo, så den venter vi på. Nå er jeg desperat, ler Skaug.

Selv om han har bodd i Oslo lenge, går det aldri lang tid mellom gangene Rasmus besøker familien på Røros.

– Vi er veldig mye på Røros, og reiser mye dit i sommerferier, vinterferier, påske, jul og andre anledninger. I tillegg jakter jeg mye når jeg er på Røros, sier Skaug, – Jeg og pappa har vært på jakt hvert år siden jeg var 15 år. 20 av de årene har vi vært samme dato i samme, faste bu på fjellet. 

– Jeg savner egentlig å prate litt dialekt. Jeg kan snakke The julekalender-trøndersk, men ellers hører du ikke at jeg er fra Røros dessverre.

Rasmus Skaug. Foto: Privat.

Vil skape økt bevissthet

Hvor mange ganger han har stått i gata og informert om verdens tilstand, vites ikke, men engasjementet har Arnt Erik Bukkvoll hatt siden 70-tallet.

Sist høst sto han i gata hver lørdag for å skape oppmerksomhet rundt de store utfordringene menneskeheten og naturen har å stri med. Nå er han ikke like aktiv, men benyttet anledningen på den internasjonale FN-dagen mandag den 24.

Da hadde Bukkvoll stilt seg opp utenfor Kaffestuggu i Kjerkgata med plakater og flygeblader. 

Målet er å øke oppmerksomheten om global oppvarming, krig og atomtrusselen.

– Jeg vil gjøre folk oppmerksom på FNs betydning. De har gjort mye bra siden de startet i 1945, konstaterer Bukkvoll, som forteller at det er vanskelig å få mye oppmerksomhet på en mandags formiddag. 

Opptatt av verdenssituasjonen har han vært siden Fremtiden for våre hender ble stiftet i 1974, men på de snart 50 år det har gått siden da, har ikke alltid Bukkvoll hatt et like aktivt engasjement.

– Det viktigste i dag er etter min mening FNs klimapanel, Naturpanelet, FNs høykommissær for flyktninger og Kontor for nedrustningssaker, sier Arnt Erik, som forklarer at det nok kan være mye å ta innover seg for mange.

– Hva håper du å oppnå?

– Jeg håper at folk kan bli litt mer oppmerksom ved at de kan få med seg litt informasjon, og kan lese og sette det litt mer i sammenheng, men det er begrenset hva en oppnår på en mandags formiddag, innrømmer Bukkvoll.

Senker temperaturen i kommunale bygninger

Med bakgrunn i svært høye strømpriser velger Røros kommune å ta flere grep for å spare strøm.

Romtemperaturen i kommunale bygninger skal senkes til 20 grader, med unntak av barnehager og omsorgsinstitusjoner. I tillegg vil gatelys slukkes mellom klokken 24.00 og 05.00.

– Vi sørger for at innetemperatur er innenfor de normer og anbefalinger som gjelder, slik at inneklimaet er godt. Likevel vil en grad eller to gi store utslag på energiforbruket, skriver Røros kommune på sine nettsider.

Du kan du lese mer om skole og inneklima i veilederen, “veileder – miljø og helse i skolen”.

Slukking av gatelys i perioder vil gjelde de gatelys kommunen har mulighet til å styre på denne måten.

Kommunen jobber videre med å se på eventuelle andre tiltak som gjør at vi kan spare strøm. Til orientering så mottar kommunene ingen strømstøtte per nå.

Tiltakene settes i verk med virkning fra uke 44.

Se hvem som skal spille i Elden 2023

Musikkteatret Elden presenterer sang- og taleroller for neste års forestilling. En blanding av etablerte og nye ansikter i nye roller får vi se i neste års oppsetning.

Fjorårets Niklas, Jonas Fuglevik Urstad trer inn Bergmansuniformen neste sommer, mens Niklas spilles av Elden-debutanten Kristian Berg Jåtten. Han er utdannet ved The New York Conservatory for Dramatic Arts og jobber nå ved Den Nationale Scene i Bergen. Mads Tamnes kommer tilbake som general Armfeldt, Amalie Sivertsgård Holmgren debuterer som Ellen, mens Kjersti Lotta Knotten debuterer som Kristine.

Snorre Ryen Tøndel, Lars Henrik Aarnes, Jo Bjørner Haugom, Tiril Sophie Randen Ramberg, Peder Angel Lundqvist og Marie Hauge Einbu forsetter i henholdsvis general de la Barre, Kalle, Pär Åke, Håkan, Mentzonius og Maren.

Unni Ryen har vært med i Elden siden 1994, både på og bak scenen. Nå har veteranen takket for seg på scenen og varslet at hennes krefter skal benyttes bak scenen og som instruktør for Mini-Elden.

Det er den andre utgaven til regissør Maren E Bjørseth og hennes kunstneriske team.

Elden er skrevet av Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaug og ble første gang satt opp på Slegghaugen i i 1994. Det er et av Norges største utendørsteater og betegnes som et nyskapende utendørsteater. Det skjer stadige endringer i musikk, manus og karakterutvikling.

Starter forlag

Ida Østby har startet Bevegelsen forlag AS.

Målet til forlaget er å Skape, formidle og publisere verker som støtter opp under selskapets
verdigrunnlag. Herunder investere i andre selskaper og virksomheter.

Container og miljø i vekst

Røros container og miljø as øker driftsinntektene med om lag 20 prosent og leverer overskudd for andre år på rad.

Med en vekst fra 12,1 til 15,1 millioner kroner i driftsinntekter på de siste to årene viser renovasjonsselskapet i Kvitsanda at de er i god flyt. Veksten i fjor ble på i overkant av 1,2 millioner kroner.

Bedriften leverer også plussresultater som følge av veksten, og i fjor endte årsresultatet på 855.000 kroner. En fin økning fra året før, da regnskapet ble gjort opp med et plussresultat på 611.000 kroner.