Dalakopa: Tilbake fra USA-turné

Det er 30 år siden sist Dalakopa turnerte i USA. Nå fikk de endelig reise tilbake, og igjen oppleve Amerika som reisende musikere.

– Du blir godt mottatt, for du er på en måte litt stjerne når du kommer dit som nordmann, sier Ole Anders Feragen om den store skandinaviske høstfesten de spilte på i Minot.

Senter for skandinavisk folkemusikk

Ti av medlemmene fra folkemusikkgruppen Dalakopa reiste på USA-turné i starten av oktober. 

Første stopp var Dodgeville, hvor Dalakopa spilte i Folklore Village, som er et senter for skandinavisk folkemusikk hvor det foregår dansekurs, musikk-kurs og konserter. Dalakopa spilte i Folklore Village også sist de var på turné i USA.

– Dem som er der av musikere og dansere er entusiaster og veldig glad i skandinavisk musikk og dans, forklarer Ole Anders, – Vi spilte en konsert der, og dagen etterpå holdt vi låtkurs.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dalakopa spiller i Folklore Village. Foto: Privat.

Rett rocketurné

Etter Dodgeville, kjørte gjengen til Duluth, som Ole Anders trekker fram som et av høydepunktene på turen.

– Der spilte vi konsert i ei diger nedlagt kirke, som har blitt drevet som en konsertscene og lydstudio. Der var det skikkelig på stell med lyd, lys og alt, og der danset folket på utsiden av kirkeveggene mens vi spilte. For min del tror jeg kanskje det må ha vært høydepunktet, sier Feragen.

Dalakopa var der en uke, stoppet fem steder, og spilte til sammen sju konserter. 

Ole Anders forteller at det gikk i ett, og at det ikke var mye tid til overs når de var der. 

– Det var rett rocketurné, vi kjørte nesten 300 mil på den uka, og det er alvorlig langt, konstaterer Feragen.

Gatefest og Pride-åpning

Etter Duluth reiste Dalakopa til Minneapolis og spilte på Tapestry Folk Dance Center, og så gikk veien videre til delstaten Iowa.

– Da dro vi til Decora i Iowa, en veldig trivelig liten by, nesten litt som Røros. Der spilte vi på gatefest, og det må ha vært høydepunkt nummer to. Da stengte dem ned gata, og vi åpnet kveldens Pride-markering i byen ved å spille konsert midt i gata, og der satt 3-400 stykker i gata og hørte på mens vi spilte, forteller Feragen.

Den amerikanske norske kulturen

Deretter dro dei til Minot i Nord-Dakota for å delta på en høstfest for skandinavisk kultur i USA.

– Det var enormt, fastslår Ole Anders, – Nå etter Covid så er den halvert i størrelse i forhold til sånn det har vært før, og vi syntes det var vanvittig nå, så hvordan det har vært før er nesten vanskelig å forestille seg. Og jeg tror vi var det eneste live-bandet som faktisk var fra Skandinavia.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Den norske kulturen i USA står sterkt. Dalakopa ble godt mottatt på høstfesten, som det eneste live-bandet som kom fra Skandinavia. Foto: Privat.

Ole Anders forteller at det var mange scener der oppkalt etter skandinaviske steder, blant annet Oslo Hall, Reykjavik Hall og Stockholm Hall. Ellers var det kjøttkaker og lutefisk å se blant alskens skandinavisk-amerikanske kulturuttrykk.

– Hele den skandinaviske kulturen i USA er litt falsk spør du meg, sier Ole Anders, – for alle du snakker med er så stolt over at slekta kommer fra Skandinavia, men det har jo gjerne gått noen generasjoner, og de har nok glemt litt hvordan det egentlig var. De serverte lutefisk med mais, og ikke akkurat på den måten vi gjør det på i Norge. De har nok laget seg noen ideer om hvordan ting gjøres i Skandinavia, også er det vanvittig mye suvenirer og sånt fra de skandinaviske landene. Jeg vil kalle det for juggel, rett og slett, og så dyrt det var.

Norsk høstfest i USA. Foto: Privat.
Norsk rømmegrøt. Foto: Privat.

Endelig urpremiere på Kølfogden

Etter mye om og Korona-men får vi endelig sett Wolfgang Plagges kammeropera Kølfogden i Falkbergetsalen i Storstuggu under Vinterfestspillene.

Wolfgang forteller at Kølfogden egentlig skulle settes opp for tre år siden.

– Den skulle egentlig vært satt opp ti dager etter at Norge stengte under Koronaen, så vi har ventet siden det. Hele greia var fullstendig klart, så det blir godt å endelig få gjennomført premieren, sier Plagge.

Wolfgang sier at han har hatt et sterkt forhold til Falkberget.

Jeg har hatt et enormt sterkt forhold til Falkberget siden jeg var liten, sier Plagge, – Jeg har mer eller mindre levd og åndet for både Den fjerde nattevakt og Christianus Sextus, så det har vært med meg siden jeg var liten.

For begivenheten har Plagge fått med seg den svenske sangeren Maria Forsström som An-Magritt, og Bernt-Ola Volungholen som Kølfogden. Operaen blir satt opp med Bergstadkoret og et stort festivalensemble under ledelse av Wolfgang Plagge selv, spår vi et intenst møte og en helt spesiell urpremiere lørdag 18. mars.

Trafikkuhell i Røros sentrum i natt

Klokken 23.58 fikk politiet inn en melding om at noen hadde blitt påkjørt i Smedveta i Røros sentrum.

Damen som ble påkjørt fremstår som uskadd.

– Det som har skjedd er at hun hadde ramlet på panseret og falt i bakken. Det var lav fart. Hun som ble påkjørt hadde ikke refleks og var litt beruset. Ambulanse og lege var på stedet, melder operasjonsleder i Trøndelag politidistrikt, Lars Berget.

Forteller historier med maling og leire

Espen Attramadal blir inspirert av folk han møter og historiene de forteller i kunsten sin, og for tiden arbeider den unge skulptøren med barnebok.

Kunstneren Espen Attramadal er født og oppvokst på Røros, men bor nå i Dimmelsvik i Hordaland hvor han jobber som skulptør.

Levende skulpturer

Espen er utdannet ved kunstakademiet i Bergen hvor han gikk på spesialisert avdeling for keramikk. 

– Som liten ønsket jeg egentlig å jobbe med animasjon. Det var en liten periode et animasjonssenter på Røros med et tilbud om læring av klassisk animasjon for barn og unge. Det var veldig spennende å få figurene mine til å bevege seg for å fortelle en historie, sier Espen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Maleri og foto: Espen Attramadal.

Var ikke stødig på dameanatomi  

Ved siden av skulptør-virksomheten driver Espen også med maleri, noe han har drevet mer med de siste årene.. Espen forteller at han trives best med arbeid der han får fokusert på å fortelle en historie, og sier at da er det greit å kunne uttrykke seg i flere medier. 

– Leire var veldig kjekt å jobbe med. I tenårene hadde jeg en hang-up på Tolkiens verden. Jeg formet mange dverger, orker, trollmenn og kvinnelige alver. Alvedamene så helt håpløse ut. Dameanatomien var jeg ikke helt stødig på.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Barnebok og åpent verksted

Attramadal har inntil nylig jobbet som kulturskolelærer, men har nå begynt å jobbe som kunstner på heltid igjen.

– Jeg lever av det jeg lager og trives veldig godt med å jobbe med det som inspirerer, sier Espen, og legger til, – Jeg har en tendens i å bli alt for engasjert i det meste. 

Attramadal har lenge jobbet med en barnebok, som han håper å få ferdig i løpet av 2023, ellers har han også flere prosjekter som inkluderer barn.

– På nyåret skal jeg åpne huset to ganger i måneden for kreativt verksted for barn, unge, voksne og gamle. Jeg synes vi aldersgrupperer alt for mye, sier Espen, – Dette gleder jeg meg til. 

– Hvilke motiver liker du best å jobbe med?

– Det vet jeg ikke. Humoristiske tegninger eller figurer er gøy i perioder, men det er kjekkest å jobbe med oppbyggelige fortellinger i maleri eller leire.

– Hvilke forbilder har du?

– Jeg blir mest inspirert av ekte folk jeg møter og det de deler og forteller. Bøker, film eller i musikk er også en fin kilde. En dyktig kunstner som inspirerer meg veldig er illustratør Lisa Aisato. Hun er rågod og lager kunst vi trenger mer av.