Sykefraværet i kommunen godt over snittet

Sykefraværet i Røros kommune ligger på over 9 prosent hittil i år. Det er godt over det nasjonale snittet, men kommunen ser en synkende tendens.

Det konkluderer kommunen selv i en orientering til administrasjonsutvalget i september. Hittil i 2022 ligger det samlede sykefraværet på høye 9,39 prosent. Det vil si at ni av 100 ansatte er sykmeldt.

Høyest er fraværet i de institusjonsbaserte tjenestene med 12,5 prosent sykefravær. Hjemmebaserte tjenester bikker også 10 prosentgrensa. I den andre enden av skalaen finner vi Brann Røros, Holtålen, Os med prosent og Kultur og fritid med 2,63 prosent sykefravær hittil i 2022.

Også Røros skole, Brekken og Glåmos oppvekstsentre og Røros barnehage bikker ni prosent sykefravær hittil i år. Også i stab, støtte er det fravær på over åtte prosent.

Orienteringen forteller at normaliseringen av sykefraværet fortsetter, og at tallene er sammenlignbare med 2022. Rapportens summeringer viser imidlertid at sammenlignbare tall for 2021 viste 7,8 prosent sykefravær, altså en økning i år på over en og en halv prosent.

Røykutvikling i lastebiltilhenger

Natt til søndag 25.9.22, ca kl 02:40 ble det meldt om røykutvikling i en lastebiltilhenger som stod parkert på p-plassen til gamle Gauldal Billag i Tollef Bredalsvei på Røros.

Et forbipasserende vitne meldte om røykutvikling fra hengeren. Brann og politi rykket ut, og det ble slukket et lite bål som var påtent midt i hengeren. Brannen ble slukket rimelig raskt, og det var ikke store skader, opplyser avsnittsleder ved Røros politikontor, Øyvind Unsgård.

Politiet er interessert i observasjoner av personer ved lastebilhengeren natt til søndag.

Regionens nyeste musikkgruppe: Rune & Christer band

Rune & Christer band er en nyoppstartet duo som holder til i Røros-regionen. De har et fengende repertoar av pop- og rocklåter og er klare for å innta regionen med fengende toner.

Christer Dirfeldt synger, spiller djembe og perkusjon, mens Rune Aalberg Alstad synger og spiller gitar. 

Rune flyttet til Røros for to år siden, og jobber som gitarlærer på kulturskolen, mens Christer jobber på Potteriet. 

Traff hverandre på sykehuset

Christer har over mange år spilt i flere band, både blues, rock og pop. Rune har også spilt mye, og har i hovedsak fokusert på heavy rock og visesang.

– Hovedfokuset er at vi skal ha det artig når vi spiller, sier Rune.

Christer og Rune møttes på Tynset Sykehus, hvor de begge ble operert for forskjellige ting, og havnet på samme rom, og resten er historie.

– Det gikk faktisk bra, og vi overlevde både å være på samme rom, og operasjonen, fleiper Christer.

– Da bestemte vi oss for å begynne å spille litt sammen, sier Rune. 

Konsert på låven

Rune & Christer band spiller et variert utvalg av musikk, og satser i hovedsak på lyttere i aldersgruppen 30-50. I forrige helg hadde de sin debutkonsert i låven til Rune i Galåen.

– Vi har ordnet musikkstudio og scene på låven i småbruket som jeg bor på, og der begynte vi å øve sammen for et år siden, sier Rune, – I helgen spilte vi vår første konsert der, og det var litt som å endelig få stukket hull på en boble.

Skadeverk på Røros stasjon: ønsker tips

Politiet ønsker tips om skadeverk begått på et togsett i helga.

Natt til søndag 25.9.22 er det begått et skadeverk på et togsett som stod parkert på Røros. Deler av den ene langsida er tagget ned med spraymaling. opplyser avsnittsleder Øyvind Unsgård i en e-post til Rørosnytt.

Politiet er interessert i å komme i kontakt med vitner som kan ha observasjoner eller informasjon om hendelsen.

Ønsker svar angående nattparkering

Lars Haltbrekken har stilt Samferdselsministeren spørsmål om mangelen på krav om nattparkering på flyruta.

– Vi vet godt at behovet for nattparkering av flyet på Røros er stort. Bare nå i høst er mange morgenavganger innstilt på grunn av tåke. Akkurat nå har vi et kort anbud, men dessverre ble det heller ikke i neste avtale stilt krav om nattparkering. Jeg er glad for at Lars Haltbrekken tar opp dette med statsråden. Det er bra om vi i første omgang får en begrunnelse for hvorfor dette ble valgt bort i avtalen med Widerøe, også må vi forfølge denne saken videre både med departementet og Widerøe, sier varaordfører, Christian Elgaaen i en e-post til Rørosnytt.

Her er selve spørsmålet:

– Som kjent opererer Widerøe nå flyruta i en midlertidig avtale, og Widerøe har også blitt tildelt kontrakt fra 1. november 2022 til 31. mars 2024. I anbudspapirene ble det her åpnet for å gi ekstra tilskudd til operatør hvis flyet ble nattparkert på Røros. Allikevel valgte departementet å tildele kontrakt uten krav til nattparkering.

I august og september inneværende år har over 10 ankomster og avganger på Røros lufthavn blitt innstilt som følge av morgentåke. Det skaper selvfølgelig store utfordringer for de reisende. Morgentåke er et svært vanlig fenomen på Røros på tider av året. Dersom flyet hadde stått parkert på Røros på natta, er det slik at avgangene fra Røros til Oslo ville gått som normalt. Nattparkering er altså svært viktig for regulariteten på flyruta.

Hvorfor ble det ikke inngått avtale med krav om nattparkering av flyet på Røros, og hva vil statsråden gjøre for å sikre god regularitet og tillit til flyruta?

Festpremiere på Forbannelsen

Lørdag 1. oktober blir det førpremiere på Forbannelsen som er spilt inn i Røros-området. 

Den storslagne thrilleren er skrevet og regissert av Martin Dahlsbakken og har spanskesyken og fornorsking av samene som bakteppe. 

Rød løper og trevisninger

Filmen har ordinær premiere 7. oktober, og førpremiere på Røros 1. oktober. Det vil bli rød løper, tre visninger og flere av aktørene fra filmen vil være til stedet under begivenheten. 

Filmen beskriver en stram og streng tid, hvor vi blir kjent med de bankende hjertene som strever med å omfavne sin menneskelige natur, i et samfunn som er altfor trangt. I sentrum står en samisk jente som ble adoptert bort i ung alder, og nå blir kastet ut i en krevende identitetskrise.

Historien

Året er 1918 og spanskesyken herjer. Etter flere år som misjonær på Madagaskar, vender en pastor vender hjem til familien i Norge for å starte en menighet. Ved hjelp av et lokalt gruvekompani starter han arbeidet med å bygge en kirke, men plassen viser seg å være en gammel sør-samisk gravplass. Når det besluttes at levningene skal fjernes begynner en ubestemmelig kraft å hjemsøke nybyggerne.

I hovedrollene: Jan Sælid, Dennis Storhøi, Tarjei Sandvik-Moe, Benjamin Helstad og Eva Nergård.

Storstuggu: Klypa: 20 år og like forbanna

Klypa er et humorunivers med sitt opphav fra Hovdebygda i Ørsta kommune, og ble dannet i 2001 av Thomas Ryste.

Fredag 30. september presenterer konsertarrangør IMPRESSARIO Klypa, Thomas Rystes reportoar av karakterer, til Falkbergetsalen i Storstuggu.

Mange roller

Karakterene i humoruniverset er mange, 7 i slaget – fra den positive Strila-Petter, den litt enkle Palle som strever med livets opp- og nedturer til rikskjendisen Kjell «Kjellen» Bigset som alltid er selvopptatt og skråsikker på det meste. Videre blir vi godt kjent med Louis Myklebust som trolig jakter spellemanspris med sitt musikalske repertoar

Helspikka show

Daglig leder for IMPRESSARIO, Mikael Ressem, forteller at vi kan forvente oss et latterbrøl av et show.

– Jeg har fulgt Thomas i mange år og jeg tror det kommer til å bli et helspikka show. han er kjapp i replikken og kommuniserer med publikum, og jeg tror dem kan forvente seg litt av hvert for å si det sånn. Det er musikk det er bildemateriell, og han tar med publikum på en reise, sier Ressem.

Thomas Ryste lover et heidundranes show.

– Jeg tror at dere kommer til å bli merket for livet. Sånn er det. Det er et heidundranes show som heter 20 år og like forbanna. Det er ikke noe best of-show selv om det er 20års-jubileum. Det er figurbasert huimor, med gjenkjennbare typer som finnes i alle bedrifter, bygder og byer, sier Ryste.