Nå bygges den historiske hagen i Bergmannsgata opp igjen

I over 20 år har det vært snakk om å bygge opp igjen hagen som pleide å stå langs fasaden av Kaffestuggu i Bergmannsgata. Endelig er bygginga i gang.

Leder i Bergstadens Vel, Henrik Grønn, er glad for at arbeidet med hagen endelig har startet.

– Vi regner vel med at vi skal få opp ringmur og fylt opp i løpet av en to-tre uker, sier Grønn, – Stakittgjerdet blir satt opp til vårs, også skal vi få på plass det gamle overbygget over inngangen, så til sommeren så blir det nok fint her, sier Grønn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kaffestuggu 1950-tallet. Foto: Ukjent. Bergstadens Vel.

Hagen ble fjernet på 60-tallet da de nye fortauene ble lagt. Den gang var det både bjørk og rogn i hagen, noe Grønn regner med at det vil bli igjen nå. Diskusjonen med å få gjenoppbygget hagen har foregått i en årrekke.

– Nå har jeg vært med i Bergstadens Vel i hvert fall i 25 år, og det har vært snakk om det hele den perioden, sier Grønn.

– Er det godt å endelig være i gang?

– Det er godt og endelig komme hit. Vi måtte vente på sentrumsplanen for å få aksept på at den skulle bygges opp igjen. Når den var ferdig satte vi i gang med å planlegge, sier Grønn, og legger til: – Gata blir mye finere nå ja, det er helt klart.

Hagen utenfor Kaffestuggu. 1932. Foto: Olsen, Iver/Rørosmuseet. Digitaltmuseum.no

Johaug gifter seg på Røros

Therese Johaug avslører at det blir et vinterbryllup og at det vil finne sted på Røros.

Skistjernen ble fridd til av forloveden Nils Jakob Hoff for ni måneder siden. Paret har vært sammen siden 2014. Endelig skal de gifte seg, men datoen er fortsatt uklar.

På spørsmål om hvor dalsbygdingen planlegger å gjennomføre giftemålet, svarer hun til VG.

– På Røros, vi skal ha vinterbryllup.

Johaug opplyste på sin Instagram-profil at hun hadde forlovet seg på nyttårsaften i fjor.

– Han gleder seg til vinterbryllup, men han hadde ikke noe valg og måtte bare lystre ordre, gliser Johaug, ifølge VG.

Nå begynner bygginga av biblioteket

Endelig begynner prosessen med å bygge opp det nye biblioteket på Nilsenhjørnet.

Nå har Kjellmark begynt å arbeide med byggingen av det nye biblioteket. Det begynner i dag med legging av vann og avløp, også vil graving av tomta begynne etter det.

Prosjektleder for Bibliotekbygget, Mona Østgårdstrøen, forteller at biblioteket skal stå ferdig 15. oktober i 2023, så det vil bli et drøyt år med bygging. Prosessen er omfattende, og mange er involvert i prosessen.

– Det er veldig mye folk som er involvert i et sånt prosjekt, helt ifra tidlig-stadiet med forprosjekt og videre til detaljprosjekteringsfasen, som vi er inne i nå. Her er det folk involvert fra mange fag, fra de som driver med tre til de som holder på med elektro eller ventilasjon, forklarer Mona.

– Hvordan blir det å endelig sette i gang?

– Vi gleder oss veldig. Det er ikke så ofte at vi får lov til å bygge et nytt bygg midt i Røros sentrum, så det her er et prosjekt som vi virkelig er glad for at vi har fått lov til å bli med på, fastslår Østgårdstrøen.

Penger til idrett: Disse får støtte

På formannskapsmøtet forrige torsdag ble ni idrettsformål i kommunen tildelt til sammen 210.000 kroner.

Kommunen fordeler midlene basert på en innstilling som er utformet av Røros idrettsråd, som tar medlemstall og aktivitet med i betraktningen når det bestemmes hvorledes midlene skal fordeles.

Idrettsrådet har i tillegg prioritert idrettslag som har organisert idrett for personer med funksjonsnedsettelse. 

I tillegg til de 210.000, er det 30.000 kroner som går til Idrettsrådet med det formål å drive trener- og lederopplæring i lagene, og lagene selv søker idrettsrådet om midlene. 

Glåmos IL: 31.182 kroner

Røros golfklubb: 12.541 kroner

Brekken IL: 26.010 kroner

Hitterdal og Feragen IL: 7.880 kroner

Røros IL: 70.900 kroner

H.E.G. IL: 24.096 kroner

Røros og omegn hestesportsklubb: 1.770 kroner

Røros hundeklubb: 5.622 kroner

Røros idrettsråd: 30.000 kroner

Røros grappling club søkte, men fikk avslått søknaden fordi søknaden var mangelfull og fordi klubben ikke er registrert i idrettsforbundet, som er en forutsetning for å søke.  Håvard Kne Galåen søkte også, men søknaden ble avslått fordi det enkeltpersoner ikke kan søke om tilskudd.

Stuggujazz: Cosmic Swing Orchestra

12 talentfulle unge musikere entrer scenen i Falkbergetsalen på Storstuggu under årets Stuggujazz søndag 2. oktober. 

Fungerende Kulturhusleder, Jo Hage, forteller at Cosmic Swing Orchestra er en av de konsertene han selv gleder seg aller mest til fra sesongens program på Storstuggu.

– Det tror jeg blir tøft. Cosmic Swing Orchestra er et jazzkollektiv med utspring fra jazzlinja i Trondheim. De er veldig politiske, og er en ordentlig sprek gjeng som har en antikapitalistisk tilnærming. På nettsiden deres står det at de skal skal åpne folks hjerner for en ukommersiell og antikapitalistisk livsholdning. Det tror jeg virkelig blir ett av høydepunktene på Storstuggu i høst, sier Hage.

Cosmic Swing Orchestra henter inspirasjon fra Sun Ra, Duke Ellington, Charles Mingus, Thelonious Monk og Trondheim Jazzorkester.

Musikerne i bandet møttes på Jazzlinja NTNU, og er kjent fra prosjekter som ØyvindLand, Skurkar, Superflipp, Barrage, Petters Jazzjam, ART, Much Trio og Det Nye Norske Storband. I løpet av 2020-21 spilte de utsolgte konserter i Trondheim og Oslo på Stundentersamfundet, Dokkhuset, Trondheim Jazzforum og SALT.

Musikere

Øyvind Mathisen – trompet

Ola Lømo Ellingsen – trompet, perk

Even Brodwall – horn

Jørgen Bjelkerud – trombone, perk

Erlend Vangen Kongtorp – sopran-, alt- og

tenorsax, congas

Aksel Rønning – altsax, fløyte, perk

Zakarias Meyer Øverli – tenorsax, perk

Jenny Frøysa – barytonsax,

bassklarinett

Sara Fjeldvær – vokal, perkusjon

Petter Dalane – piano

Alexander Riris – kontrabass

Bjørn André Syverinsen – trommesett