Sommeren på Fæmund II

I sommer har MS Fæmund II hatt mange gjester, ølcruise, og bryllup om bord.

5986 passasjerer har vært om bord på båten i sommer, noe Kaptein Svend-Andreas Schie er fornøyd med .

– Det er vi godt fornøyd med nå som det har åpnet seg for andre reisemål også utover Norges grenser, sier Schie.

Etter to år med Korona-begrensninger ble det endelig gjennomført Øl-cruise som normalt igjen.

– Vi fikk gjennomført øl-cruise etter to års opphold. Grunnet restriksjoner i forbindelse med Covid-19 så har det vært vanskelig å gjennomføre, men i år fikk vi altså gjennomført i strålende solskinn – kanskje årets beste dag og arrangementet var derfor svært vellykket, sier Svend-Andreas. 

Ved siden av det planlagte Øl-cruiset ble det holdt bryllup på båten i sommer.

– Vi har hatt bryllup om bord. To turglade personer valgte å gjennomføre vigsel og seremoni om bord MS Fæmund II før de videre gikk i land på Femundshytten og hadde et flott kveld der, sier Schie.

Foto: MS Fæmund II

Legger ned juleloftet

Etter mer enn 30 år med juleloft, har Ingolf og Randi Olsen bestemt seg for å legge ned juleloftet. 

Ingolf og Randi startet Soloppgangen i 1985. Nå er de i gang med prosessen med å selge butikken, men har ikke funnet noen kjøpere enda. 

Legger ned juleloftet

Juleloftet har hatt åpent i 31 år, men vil ikke være åpent under årets julesesong som ville vært det 32. året med juleloft.

Nå har de bestemt seg for å slutte med juleloftet, og holder på å rive ned og gjøre i stand i 2. etasjen.

Ingolf er i ferd med å rydde ned og skru fra hverandre inventaret på loftet. 

– Jeg har skrudd mye. Alle hyllene her er hjemmelaget, så jeg skjønner ikke at jeg har brukt så mye tid på å skru dem opp. Det er vanvittig mange skruer å skru ut igjen, men nå er det bare disken igjen, og så blir det et par-tre lass på Fias, sier Ingolf.

Fortsatt julestemning i butikken

De har brukt en tre-fire dager på å rydde loftet, som vil bli stående tomt til noen andre tar over butikken. 

– Det blir ikke noe juleloft i år nei, men det skal sies at vi har kjøpt inn en del julevarer, så det blir julestemning i butikken, forteller Olsen.

Juleloftet har vært populært i mange år, og har pleid å være åpent i november og desember. 

– Det som er litt gøy, er at det er veldig mange som har et godt inntrykk fra juleloftet fra når de var små. Det er veldig artig å høre fra dem som har gode barndomsminner herfra, og jeg blir litt ydmyk når jeg hører sånt, for da vet jeg at vi har gjort noe riktig, sier Ingolf.

Foto: Svend Agne Strømmevold.

Se hvem som har søkt på jobb som branninspektør

Det er sju personer som har søkt på 100 prosent fast stilling som branninspektør – leder forebyggende enhet ved Rørosregionen brann og redning.

De som har søkt er:

Terje Riseth Larsen (54) er bosatt på Os og arbeider nå som saksbehandler.

sverre grytbakk (50) er bosatt i Holtålen. Nåværende stilling er fung utrykkningsleder-

Håvard Dahl (55) er bosatt på Namsos.

Kim Andrè Nilsen (41) bor på Løten og jobber som seksjonsleder.

Arnstein Kongshaug (49) bor på Røros og arbeider som overordnet vakt i brannvesenet.

Bjørnar Husa (40) er bosatt på Tolga.

Magnus Kristian Mo (38) er bosatt på Røros og jobber som seniorrådgiver.

Ungdommen Hus: – Nå er det poppis å være klubber igjen

I høst er det duket for konserter, Pride-kveld og ulike aktiviteter på Ungdommens Hus

Etter sommersesongen har klubben åpnet for fullt igjen, og klubbleder Ove Testad forteller at det har vært stor pågang. 

– Etter vi har startet opp igjen etter sommeren så har Trivselen, stemninga og antall ungdommer gått opp, og nå er det poppis å være klubber igjen, og det er positivt for oss som jobber her og for ungdomsmiljøet generelt, sier Testad.

Inkludering og samhold

På klubben kommer alle typer folk mellom 13 og 18, og benytter seg av tilbudene og aktivitetene som er på huset. Noen kommer bare for å være med venner, mens andre kommer for å spille musikk, game på en av gaming-PC-ene, eller spille biljard.

– Vi jobber litt med integrering og inkludering. Vi har en del flyktninger som kommer til Røros, og mange av dem kommer hit. Og om det er noen ungdommer som har med seg noen fordommer fra heimen eller hvor som helst, så kan de komme hit og se at her er det greit å være hvem som helst. Og det er viktig med den uformelle møteplassen som vi har her, forteller Haldor Bromstad.

Konserter og arrangementer

Ungdommens hus har en lang og rik tradisjon for å huse konserter med kritikerroste band. Under konsertene har klubben åpent for alle aldre. I tillegg til konsertene som allerede er planlagt, vil det bli konsert med Bakrus når jula nærmer seg, og konsert med Osmium V.

– Mange band ønsker å spille på Ungdommens Hus, som er et perfekt sted å ha mellomlanding om man skal spille konsert i Trondheim eller Oslo. Hvert år har klubben hatt spellemannsprisvinnere, og er stolte over å ha muligheten til å trekke til seg så mange gode artister, forklarer Haldor.

– Onsdag den 26. oktober blir det en soloartist som heter Velcro Dog, Tony Gonzales. Han har spilt på klubben før som Barren Womb, og det var litt mer rock n roll-stemning på det, og nå kommer han med et veldig intimt soloprosjekt med noe i country/americana-gata, forklarer Testad.

– Bandet Wizrd kommer også til klubben 17.november. Det er et spennende band med  medlemmer fra Spidergawd, Krokofant og Insomniac Bears. Bandet blir ofte omtalt som progrockjazzfusionindie, sier Ove.

Ungdommen selv må bestemme

– Også har vi kretsarrangementet vårt, forteller Haldor, –  Vi prøver å få til to til fire arrangement i året hvor vi samler ungdom fra kommunene og prøver å finne på ting. Ungdommer fra klubbene i Holtålen, os og Røros treffes. I fjor hadde vi bowling og lazer tag på Rabalder, men i år holder vi på å jobbe med nye ideer, så vi får se hva det blir.

– Ungdommene selv må mer på banen for å fremme sine ønsker og ideer. Det er viktig. Det må ikke komme fra oss hele tida, konkluderer Ove.