Hematt åt fjella

Han flyttet fra Røros i 1991, men Ronny Meidal har aldri blitt kvitt dialekta eller den indre rørosingen.

Ronny flytta tilbake til Røros fra Trondheim i sommer for å begynne å jobbe på Røros skole. I de siste årene har han fått melodien til Per Bergersen-låta Hematt mer og mer på hjernen, og rørosdialekta har blitt sterkere. 

Røros mellom Uffa og Blitz

Meidal var bare ungdommen da han flytta fra sta’a, og minnes godt tiden på Røros Fritidsklubb, hvor det på den tiden var en yrende rockekultur og et levende ungdomsmusikk-miljø.

– Rock n Roll-miljøet var veldig preget av Uffa og Blitz. Bandene som kom spilte først på Blitz, så på Røros Fritidsklubb, og så på Uffa, husker Meidal.

Ronny minnes at de hang mye på klubben og på Burger Bør, og at de fikk forvalte klubben rimelig fritt når de hadde et band-prosjekt på gang. Ronny spilte trommer og sang. På den tida var også skating noe som var utbredt i ungdomsmiljøet.

– Det var liksom på klubben det skjedde, og vi hadde en veldig liberal klubbleder i Eva, som satt med oss og hørte musikk og spilte kort. Vi spilte i band, og lånte nøkkelen til huset i hytt og pine og overnatta der stort sett hele tida, sier Ronny.

Fortsatt samme stil

Det var en synlig subkultur rundt rocken og punken på Røros. Per Bergersen hadde i tillegg alltid bidratt til å gi musikkmiljøet et godt rykte andre steder. Ved siden av musikken, var også kleskodene en viktig del subkulturen.

– Så var det bunaden vår da, med islender-genser, army boots og palestinaskjerf. Det var den klassiske punker-stilen, både på Uffa og på Røros. Og den stilen kjører jeg fortsatt, så jeg har ikke forandra stil siden jeg flytta, understreker Meidal.

Setter seg fast i hjertet

Meidal har jobbet i barnehage de siste årene, men har nå begynt å jobbe på Røros skole i Sundveien, og synes det er veldig givende å jobbe med barn.

– Det går jo på omsorg, at du er der for ungene, at du ser dem, og at du er var følelsene deres, sier Ronny, og fortsetter, – som jeg sier, det er en stor «minus» at jeg blir så glad i ungene, og det er alltid trist når de slutter. Elevene setter seg fast i hjertet.

Hematt åt fjella

Ronny sier at det føles deilig å være tilbake på Røros, og at han ikke har angret et sekund på at han flyttet tilbake.

– Jeg oppdaget når jeg var ute og gikk en tur i går at jeg har minner fra så å si alle hushjørner, alle skjeve stener; der pleide jeg å sitte, og der sprang vi og gjorde det og det. Det blir sånn mimre-greier deluxe, sier Ronny, og konkluderer: – Det føles godt å komme hit igjen.

Ronny forteller at rørosdialekta har kommet mer og mer tilbake de siste åra, parallelt med at melodien til Per Bergersens klassiske sang “Hemmat” har satt seg mer og mer på hjernen.

– Bergersen har jeg hatt med meg hele livet. Den låten Hemmatt har jeg gått og sunget på i hodet de siste årene, – Je lengte hemmat åt fjella, je vet inte ke je ska gjerra, synger Ronny.

Ren Røros: besøk fra Stortinget

På mandag fikk Ren Røros besøk av stortingsrepresentant Jorodd Asphjell fra AP, Leder i AUF Trøndelag, Emilie Græsli, og Jon Anders Kokkvoll og Paula Blomli fra Røros AP.

Under bedriftsbesøket fikk de en orientering av avdelingsleder ved Ren Røros Digital, Håvar Tenfjord, om bredbåndsutbygging og energi og strøm-leveranse, samt. en beskrivelse av selskapet per i dag. Etter besøket på Ren Røros, besøkte de Rørosklyngen.

Stortingsrepresentant, Jorodd Asphjell, syntes det var spennende å høre om Ren Røros.

– Det er en veldig spennende bedrift, som har utviklet seg veldig positivt gjennom mange år, og bidrar til lokal verdiskaping, og ikke minst verdiskaping for dem som har hytter her, gjennom å bygge ut bredbåndsnett og fiber, sier Asphjell.

Asphjell har vært mye på Røros, og var mye på Storwartz i ungdomstiden som ung AUF’er. Ren Røros har han lenge fulgt med på. 

– En av utfordringene de har er kanskje det med kompetanse og tilgang på nok arbeidskraft. og det er en viktig sak for regjeringen å sørge for å utdanne flere yrkesfagarbeidere i tida framover, så bedrifter har tilgang på kvalifiserte fagarbeidere, som kan bistå i utviklinga av røros, sier Jorodd.

Paula Blomli, Emilie Græsli, Jorodd Asphjell og Jon Anders Kokkvoll under orienteringen om Ren Røros.

Disse har søkt jobb i kommunen

Flere har søkt jobb i kommunen i det siste

Disse har søkt på jobb som kommuneplanlegger.

Staffan Sandberg (39). Bor i Täby kommun og er tekstforfatter, fotograf og webmaster.

Andrea Gjelsten Mortsensen (27). Bor på Røros.

Ragnar Vennatrø (50), Bor i Trondheim og jobber nå som fagbokforfatter.

Mustafa SATTAR sattar (31). Bor på Ullensaker.

Hazhir Shamsi (34). bor i Stavanger. 

Gina Karoline Meaas (26). Bor i Oslo og jobber i dag som personlig trener. 

Marina Eriksson (34). Bor i Sognedal og jobber som byggeleiar. 

Disse har søkt jobb som assistent/integreringsrådgiver.

Lena Skogås (46). Bor i Holtålen.

Pride-paraden: Kårer beste antrekk og hvem som lager mest stemning

På grunn av byggearbeid ved parken i Nilsenhjørnet, er oppmøte for årets Pride-parade og Pride-parken lagt til Malmplassen.

I Prideparken blir det både paroleverksted, appeller og salg av mat og effekter før paradestart, og i årets parade vil det bli to konkurranser. Det vil bli premie til den som skaper mest og best stemning i gata, og til den som har det beste antrekket. 

Den beste stemningen og det beste antrekket

Leder i Pride Røros, Hans Oddvar Stuenes, oppfordrer enkeltpersoner, arbeidsplasser og lag og foreninger til å bli med og skape liv.

– Vi ønsker liv og røre, og siden dette er festdagen vår så håper vi at det blir fargerikt, morsomt og at det blir noen gøyale innslag. Desto mer kreativ folk er, jo morsommere blir det, fastslår Stuenes.

Vinner av konkurransene kan være både en enkeltperson eller en hel gruppe, så her er det lov å mobilisere for å maksimere stemningen og kreativiteten. Vinnerne blir annonsert under Prides festkveld på Røros Hotell noen timer senere.

Alle er velkommen

Stuenes understreker at alle er velkommen, og at det ikke er noe krav om å gjøre mye ut av seg, men vil oppfordre folk til å lage liv og røre. 

– Alle er velkommen uansett. Om dem vil være nøytral og gå bakerst så er det selvfølgelig lov. Vi oppfordrer enkeltpersoner, arbeidsplasser, lag og foreninger til å markere seg og være litt kreative og synlige under paraden, sier Hans Oddvar.

Klokka 11.30 stiller paraden opp, og klokka 12 går startskuddet. Ruta går fra Malmpassen via Spell-Ola veien, ned Kjerkgata og opp Bergmannsgata tilbake til Malmplassen.

For å kunne organisere paraden best mulig, vil Pride-komiteen gjerne at du melder deg på. Det er mulig å ha med kjøretøy, men da må du si fra på forhånd.

Havfruen: med hovedrolle som den bortskjemte Prinsen

I helgen var det premiere på Trøndelag Teater sin forestillingen Havfruen, med Snorre Ryen Tøndel i rollen som prinsen.

Forestillingen har allerede høstet gode kritikker, og skal spilles fram til nyttår. Både manus og regi er ved Tyra Tønnessen, og fortellingen om havfruen er ikke den klassiske som vi kjenner igjen fra H.C Andersen, men en kreativ sammenblanding av ulike myter og historier. Blant annet har regissøren hentet inspirasjon fra russisk opera og japansk animasjon. 

Utfordrende rolle

– Det er skrudd sammen til å bli en veldig barnevennlig, eventyrlig, trolsk og estetisk forestilling som handler om en havfrue som velger å bli et menneske, forklarer Snorre. 

Ryen Tøndel spiller en av hovedrollene som går under navnet Prinsen. Det har i følge han selv vært en krevende rolle, og har bydd på større utfordringer enn han er vant til som skuespiller. 

– Jeg har vel aldri gjort en såpass stor rolle på et institusjonsteater før. Jeg har hatt mange små-roller, og da har jeg sluppet å gå i dybden på karakterene, men nå har jeg måttet gjøre det, sier Snorre, og legger til:

– Jeg er ikke noen dreven teaterskuespiller, og det har vært øyeblikk der jeg har tvilt. Det har vært en veldig krevende prosess, men også veldig givende.

Stort sett i trusa

– Har du gjort noen grep for å tilnærme deg rollen?

– Jeg spiller egentlig en tilnærmet versjon av meg selv. jeg har kanskje vært litt mer på gymmen og trent litt mer, for jeg står jo stort sett i trusa

Musikken er komponert og fremført av Spellemannpris-vinner Gjermund Larsen.

– Spør du meg så er det noe av den fineste musikken jeg har hørt på en teaterscene. det er helt nydelig, fastslår Snorre.