Huga på gard: Ønsker færre tomme gårdsbruk

Gjennom prosjektet Huga på gard, har Valdres-kommunene Vang og Vestre Slidre jobbet målrettet med å få tomme gårder og småbruk ut på markedet og fasilitere salg av eiendommene. Nå vil Røros kommune prøve å få til noe lignende.

Huga på gard drives av Innovangsjon SA som arbeider med næringsutvikling, møteplasser og bosteder.

hjelpe med å realisere småbruksdrømmen

Målet med Huga på gard var å “Få fleire folk hit, litt um sen, på tomme bruk, i kvar ei grend”, og Gjennom prosessen har 70 personer flyttet til gårdsbruk i de to kommunene i løpet av de siste tre åra.

Kommunestyret i Røros kommune har tidligere vedtatt at formannskapet skal ta initiativ til å gjennomføre et lignende prosjekt i Røros. I forrige formannskapsmøte fikk formannskapet se en presentasjon av Huga på gard, og fikk høre om hvordan prosjektet hadde blitt gjennomført. 

Ordfører i Røros kommune, Isak V. Busch, ser fram til å få til noe lignende i Røros. 

– Hensikten med prosjektet er å bidra til økt bosetting i kommunen, og hjelpe folk med å realisere småbruksdrømmen sin og samtidig sørge for at det står færre tomme gårdsbruk rundt omkring i Røros kommune, sier V. Busch.

Kartlegge gårder og gårdeiere

Prosjektet lokalt vil løftes inn i Dialogkonferanse 2, og da vil kommunen jobbe med å utarbeide et tilsvarende prosjekt som Huga på gard. 

I prosjektet jobbet Innovangsjon med å kartlegge alle gårdene, og jobbet tett opp mot gårdeiere og potensielle kjøpere. I prosessen var det viktig å ha en god kontakt med gårdeierne, som ble involvert i så stor grad som mulig for å etablere muligheter for dialog og kommunikasjon. Det ble forsøkt å kartlegge årsakene til at eiere ikke selger gårder selv om de ikke bor der, og det ble gjort grep for å gjøre veien enklere for både selger og kjøper. 

Røros Hundeklubb: Stevne i rallylydighet

Røros Hundeklubb arrangerer dobbeltstevne i rallylydighet nå i helga. Arrangementet gjennomføres på Øra stadion lørdag 27. og søndag 28. august.

Rallylydighet er en relativt ny konkurransegren i Norge som bygger på glede, samspill og holdninger mellom hund og fører. I rally er det lov å rose hunden så mye man vil underveis. Rally består av øvelser både fra lydighet, agility og freestyle, og hund og fører går en bane bestående av 15 – 22 skilt. Det konkurreres i 4 klasser – klasse 1, 2, 3 og elite. Man kan oppnå mellomtitler og championat i rally i Norge.

Stevnet er tilnærmet fulltegnet med totalt 60 påmeldte ekvipasjer lørdag og 59 søndag med deltakelse i alle klasser. Dette er lokale deltakere fra Røros og Nord-Østerdal, og i tillegg mange tilreisende fra hele landet. 

– Vi er svært fornøyd med oppslutningen og dette stevnet har blitt en fin tradisjon. Stevnet er svært positivt for hundemiljøet og utvikling av sporten i regionen. Dette gir helt klart inspirasjon til å jobbe videre mot flere stevner, og vi håper å rekruttere nye til hundesporten, sier Terje Roar Brænd, leder i Røros Hundeklubb i en pressemelding.

Alle hundeinteresserte oppfordres til å ta en tur på Øra i helga og gjøre seg kjent med rally-lydighet og i tillegg stikke innom den innholdsrike kiosken på plassen.

Rallylydighet. Foto: Røros Hundeklubb.

Det er nå mulig å søke støtte fra Samerådet for 2023

Samerådet har nå åpnet søknadsportalen for sin årlige kulturstøtteordning. Det er nå mulig å søke om kulturmidler for 2023.

Man kan søke om prosjektmidler, reisestipend eller arbeidsstipend. Samerådet
støtter både tradisjonelle og moderne kulturaktiviteter.
 
 Siste frist for å sende inn søknad om kulturstøtte er 14.11.2022 kl. 23:59
norsk tid. Kulturstøtten søkes elektronisk via Samerådets nettsider. Det
anbefales å gjøre søknaden klar i et eget dokument først, da man ikke kan
lagre svarene underveis i portalen.
 
 Det er Samerådets kulturutvalg som behandler søknadene og avgjør hvem som
tildeles støtte. Dette vil de gjøre på nyåret.

Inviterer til folkemøte om fylkesveg 30 på Storstuggu

Trøndelag fylkeskommune inviterer til folkemøter i Midtre Gauldal, Holtålen og Røros om bompengeutredning på fylkesveg 30. 

Her vil fylkeskommunen presentere de foreslåtte tiltakene og orientere om bomplasseringer og takster. Kost-nyttevurderinger for regionen presenteres også. I Midtre Gauldal og Holtålen kommune presenteres i tillegg reguleringsplanene som ligger til offentlig ettersyn. Alle er velkommen til å delta på folkemøtet.

Fylkesveg 30 er en hovedveg mellom E6 på Støren og Røros, og fortsetter videre sørover fra Røros til fylkesgrensen med Innlandet. Strekningen fra Støren til Røros er ca. 103 km lang.

Omfattende utbedring

Strekningen mellom Støren og Røros er regionalt viktig i Trøndelag. Når det kommer til store investeringer, er den en av de høyest prioriterte hovedvegene. En omfattende utbedring av fylkesveg 30 mellom Støren og Røros er snart ferdig planlagt, og prosjektet er tenkt finansiert med bompenger.  

Dagens veg er svingete, smal og rasutsatt på flere strekninger. Vegen holder heller ikke dagens krav til vegstandard, og trenger oppgradering. 

Ved å oppgradere den cirka ti mil lange strekningen vil sikkerheten for personbil, næringstrafikk og myke trafikanter økes. Det blir også bedre framkommelighet på fylkesveg 30. 

Folkemøter

Fylkeskommunen vil presentere de foreslåtte tiltakene og orientere om bomplasseringer og takster. Kost-nyttevurderinger for regionen presenteres også. I Midtre Gauldal og Holtålen kommune presenteres i tillegg reguleringsplanene som ligger til offentlig ettersyn. 

Trøndelag fylkeskommune inviterer til folkemøte på Røros om bompengeutredning på fylkesveg 30. Folkemøtet er den 31. august kl. 19.00 i Falkbergetsalen på Storstuggu.

Bakgrunn

Strekningen mellom Røros og Støren er regionalt viktig i Trøndelag, og er derfor en av de høyest prioriterte hovedvegene som står for tur for større investeringer. En omfattende utbedring av fylkesveg 30 mellom Støren og Røros er snart ferdig planlagt, og prosjektet er tenkt finansiert med bompenger.

Dagens veg er svingete, smal og rasutsatt på flere strekninger. Vegen holder heller ikke dagens krav til vegstandard, og trenger oppgradering.

Ved å oppgradere den cirka ti mil lange strekningen vil sikkerheten for personbil, næringstrafikk og myke trafikanter økes. Det blir også bedre framkommelighet på fylkesveg 30.

Tre møter

Det arrangeres tre folkemøter. Alle møtene starter klokken 1900 og avlsuttes klokken 2100. Her er møtested for de tre møtene:

  • 29. august: Holtålen kommune: Hovet, Rallaren, i Ålen. 
  • 30. august: Midtre Gauldal kommune, Singsås skole, kantina. 
  • 31. august: Røros kommune: Storstuggu, Falkbergetsalen.