Fotograf Arne Staverløkk: Bildeserie

Arne Staverløkk driver fotobedriften FJELLfoto, som tilbyr innholdsproduksjon og markedsføring på sosiale medier for bedrifter og enkeltpersoner.

For tiden har den unge fotografen utstilling på Thomasgaarden, hvor han blant annet viser minimalistiske fotografier tatt i vinter.

Arne har drevet med foto siden 8. klasse, og brenner for å ta bilder og skape innhold.

– Hvor mye tid går med til å fotografere?

– Ganske mye, kanskje litt for mye. Det er litt vanskelig å kombinere med jobben på sykehjemmet, og det har hendt at jeg har vært ute på oppdrag til fire på natta og skal på jobb tidlig dagen etterpå, forteller Staverløkk.

– Hvordan bruker du sosiale medier?

– Jeg skiller mellom Facebook som ofte handler om bedrifter, og Instagram som er mer personlig om hva jeg holder på med. På Facebook er det mer sånn bryllup, konfirmanter, familiefotografering, festivaler og oppdrag som jeg er på, mens på Instagram er det mer natur, landskap, biler, sport og litt forskjellig, sier Arne.

Bildeserie følger under.

Foto: Arne Staverløkk/FJELLfoto.
Foto: Arne Staverløkk/FJELLfoto.
Foto: Arne Staverløkk/FJELLfoto.
Foto: Arne Staverløkk/FJELLfoto.

Pulsen i fjellet – Vaerien vuelie: kommunens visjon

Pulsen i fjellet er en overordnet visjon som skal gi kommunens ansatte og representanter en bevissthet rundt hvordan kommunen fremstår.

– Rørospulsen startet nede i grunnfjellet, frem av den har Rørosbyen vokst frem og her skal den fortsatt slå sterkt, står det i visjonen som er beskrevet i kommunens profilhåndbok. 

Engasjementet, kultur, dugnadsånd og stolthet

Pulsen i fjellet skal inkludere alle fastboende, tilreisende og tilflyttende, og gjennom synliggjøring av mål kommunen har satt seg, vil Pulsen i fjellet kunne benyttes som en målestokk som kan vise hvor raskt og hardt Pulsen i fjellet slår innenfor ulike områder. 

– Engasjementet, kulturen og dugnadsånden og stoltheten pulserer. Pulsen slår jevnt hele tiden, samtidig som den varierer i takt med arrangementer, årstider og samfunnsutvikling, fortsetter visjonen. 

Mer enn honnørord

Kommunedirektør, Kjersti Forbord Jensås, beskriver hvordan Pulsen i fjellet brukes i kommunen.

– Det er en visjon som vi bruker aktivt i strategier, planer og utviklingsarbeid. Da bryter vi ned den her Pulsen i fjellet, hva den har å si når vi skal arbeide fram ny arbeidsgiverpolitikk for eksempel; Hva er det som ligger i pulsen i fjellet som er overordnet for arbeidsgiverpolitikken, eller i forbindelse med de ulike strategiene som politiske utvalg jobber med innenfor helse og omsorg, oppvekst og utdanning, og mangfold og inkludering. På den måten kan vi operasjonalisere Pulsen i fjellet, og da blir det en annen måte å jobbe med en visjon på, enn om du har de mer typiske honnørordene som kommunene ofte har, forklarer Forbord Jensås.

Bakgrunnen for visjonen

Visjonen ble utviklet som en del av det store omstillingsarbeidet som kommunen startet i 2014 i forbindelse med evalueringen av Kommunekompasset. Da var kommunen på ROBEK-lista og det ble satt i gang arbeid med å utvikle en visjon. Prosessen begynte med at det ble holdt arbeidsmøter i Brekken, på Røros og på Glåmos, hvor kommunen fikk innspill til utviklingen av visjonen.

– Det var for flyktninger, eldre, samisk befolkning, for unge og nyinnflyttere. Ut ifra det materialet så kom en fram til en del beskrivelser av hvordan folk selv oppfatter seg her på Røros, og hvordan det igjen blir en beskrivelse av den kraften som ligger i rørossamfunnet, sier Forbord Jensås.

Dårlig sommer for hotellene: – Kraftig tilbakegang

Mange har merket nedgang i trafikken denne sommeren. Vi har hørt med hotellene om hvordan juli har vært så langt for dem.

Hotellsjef Christoffer Laugen forteller at de har hatt en dårlig juli så langt.

– Det er en kraftig tilbakegang. Vi forventet ikke at det skulle bli så rolig, for det er en dårligere juli enn i 2018 og 2019, altså de vanlige sommerne. Det er veldig mye roligere i år. Det er trist og kjedelig. Vi har gjort oss klar for en sommer, og det ender opp med at folk ikke får jobbet så mye som de skulle ønske, for det er ikke så mye gjester, og du ser det hvis du går i gatene at det er roligere enn det var i fjor. Det var fullt i går og i dag, men når det er seks grader og regn så blir det ikke så enkelt å ta seg en kjapp kjøretur til Røros, forklarer Laugen

Stian Kristiansen ved Rørosvidda hotell forteller at også for dem har juli vært rolig.

– Det har vært en dårlig og rolig sommer, og jeg tror det kan ha med været å gjøre, for vi så i går med en gang det ble litt varmt, at plutselig var det mye folk i gata. Bookingen tok seg også opp veldig i går kveld. Vi ser det bortpå Idrettslaget sin camping, at det er unormalt lite bobiler og campingvogner, forteller Kristiansen og tilføyer, – Det er trist, været får vi ikke gjort noe med, da må vi se hvordan vi kan lokke turistene selv om det er dårlig vær. Vi har liten jobb å gjøre der. Vi får satse på en god ettersommer og høst så skal du se at det blir bedre.

Hotellsjef  Lena Christin Lindgren ved Røros hotell melder også om en rolig sommer.

– Det er litt med oss som med alle at det har vært en roligere juli i år enn vi har hatt de to siste årene. Det skal vi ikke legge skjul på, men det var vi vel også til dels forberedt på, med tanke på at det har åpnet opp for utenlandsreiser og sånn. Vi hadde det i bakhodet når vi tenkte på bemanning i sommeren 2022. Det er roligere, men for oss så har det tatt seg veldig opp den uka her da, forteller Lindgren.

Fra Elden til Rhodos

I sommer tar kommunestyrerepresentant for Røros Senterparti, Einar Nørbech, pause fra både politikken og Elden.

Einar Nørbech ble født på Lillehammer og har bodd på Røros siden starten av 2000-tallet. I tillegg til politikken og jobben i barnehage har musikken alltid spilt en sentral rolle.

Jet Menu Crisp og Guitar Hero

Einar spiller gitar, bass, keyboard, liker å synge, og spiller i bandet Jet Menu Crisp.

– Det var spill som gjorde at jeg ble interessert i musikk. Spesielt Guitar Hero og sånne ting, for da følte du deg kul når du klarte å spille, forteller Nørbech.

– Bandet jeg spiller i heter Jet Menu Crisp. Det er litt teit, men AC/DC fikk visstnok navnet sitt fra å ha sett bakpå en brusautomat. Vi var på klubben og øvde, også var det en mikrobølgeovn som hadde en funksjon som het Jet Menu Crisp, ler Nørbech.

Fra Elden til Rhodos

På sommeren pleier Einar å være med i Elden, og har vært med i 14 år. Denne sommeren har han imidlertid andre planer.

– Jeg liker å være med på Elden, men det er et lite problem, for det kan være litt mye å jobbe og være med der samtidig, så i år har jeg tatt ferie og skal til Rhodos mens det er forestillinger. Jeg har vært med både foran og bak scena, og har blitt kjent med mye folk fra hele landet. Det er veldig gøy å være med, spesielt det sosiale, forklarer Nørbech.

– Hvilke saker innen politikken opptar deg for tiden?

– Saken rundt bemanning i barnehage. Jeg jobber i barnehage, og jeg synes det er på overtid at noen tar tak i det. Barnehage er verdens beste jobb, men det er faktorer som gjør at det blir vanskelig for oss som jobber der. Det har vært en slags flukt. Jeg begynte å jobbe i barnehage i fjor høst, og fra da til april så har det vært sju eller åtte stykker som har sagt opp, og det er under ett år, sier Nørbech.