Pilot, Røros-amerikaner og sørstatsfrelst

Roger Bårdstu jobber som pilot i selskapet PlaneSense, og bor sammen med kona like utenfor Tampa beach i Florida. Røros har han ingen planer om å flytte tilbake til, men liker å besøke venner og familie.

Roger vokste opp på Røros og begynte i Luftforsvaret etter videregående. Senere jobbet han en periode som sjåfør, og det var da han bestemte seg for å bli pilot. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Privat

Deep south

I 2010 tok han skrittet og flyttet til Daytona Beach for å utdanne seg som pilot. Roger har alltid vært begeistret for amerikansk kultur, men det tok litt tid før han lærte den amerikanske kulturen å kjenne fra innsiden.

– En sånn skikkelig introduksjon fikk jeg ikke før jeg møtte på hun som er kona mi nå. Når jeg bare gikk rundt og vimset for meg selv så ble det liksom ikke noen ordentlig innføring, men etter jeg traff henne ble jeg kjent med deep south-kulturen. Daytona er litt utenfor, det er litt for langt sør, men så har kona familie i nord Florida og sør i Georgia, så jeg ble med opp dit, og da var det fried chicken og sweet tea, ler Bårdstu.

Nesten som Galåvolden Gård

– Føler du deg hjemme der?

– ja, jeg stortrives, og skal ikke klage på noenting. Jeg tror jeg fikk nok av snø og is når jeg var på Røros. Jeg tror det sitter i litt. En vinterdag der jeg bor er som en god sommerdag i Norge. Vi bor like ved Mexico-gulfen, og der er det så mye aktiviteter. Det er ikke langt til Tampa Bay, og da har vi ishockeylaget Tampa Bay Lightning, som har vunnet Stanley cup to år på rad, også har vi Tampa Bay Buccaneers, som vant Superbowl for to år siden, forteller Bårdstu, og fortsetter:

– Det er mye å holde på med. Stranda er fin, også liker jeg å utforske nye steder, for det er jo så mye småplasser rundt omkring. Det kan nesten sammenlignes med Rørosregionen, og det er mye gårdsbruk med utsalg og sånne ting. Det er nesten som Galåvolden Gård borti der og. Ellers er vi veldig glad i å dra ut på kajakk, og vi har sånn kildevann som kommer opp og blir som elver med krystallklart vann, hvor du tydelig kan se alligatorer og manateer, sier Roger.

– Blir du boende der?

– Ja, ihvertfall i sør, svarer Bårdstu, – Jeg og kona har blitt enige om noen stater som begge to kan godta; Florida, Georgia, Alabama, South Carolina og Texas. Det er statene vi kan flytte til hvis vi føler for det.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Et utvalg av PlaneSense sine fly. Pilatus PC-12 og Pilatus PC-24. Foto: Privat

pilot

Roger har vært interessert i fly hele livet, og hadde en gammelonkel som bygde mikroflly, men det tok lang tid før han kom fram til at pilot var noe han faktisk kunne bli. I dag jobber Roger som pilot for PlaneSense og har tittelen kaptein.

– Hovedsaken i det PlaneSense driver med er at vi har andelseiere, slik at folk kjøper seg en andel i et fly. Ut ifra hvor stor andel de kjøper, får de så og så mange timer som de kan bruke i løpet av en måned. Nesten som Timeshare for fly, forklarer Roger, – Som regel plukker vi opp en til tre personer, og tar dem med på business-møter eller familieferier for den saks skyld. Det er veldig forskjellig hva folk bruker flyene til. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Privat

Endelig statsborger

Det er tolv år siden Roger først flyttet til USA, men det har tatt lang tid å få statsborgerskap.

– I 2015 så søkte jeg om greencard, som jeg fikk innvilget i løpet av noen måneder. Det var sånn to-års, og når den tiden var omme så søkte jeg om å få opphevet det, og da fikk jeg sånn ti-års. Når jeg fikk det kortet så søkte jeg endelig om statsborgerskap. Det var en lang prosess ja, og jeg måtte ta den eden og greier da vet du, avslutter Bårdstu.

Øver på pyroteknikk i helga: advarer mot kraftige smell

Lørdag 23.juli tester Elden pyroteknikk kl.12.00.

Fra og med premieren onsdag 27. juli, vil det smelle hver kveld til normaltid før pausen 22.30. Siste smell er lørdag 6.august. Søndag 31.juli. er det imidlertid er det ingen forestilling, og derfor heller ingen pyro.

– Pass på hunder og hester som er redde for høye lyder, skriver daglig leder i Elden, Siri Gellein i en pressemelding.

Har laget 239 malerier av Røros

På Lille Røros henger malerier og produkter med motiver fra Røros som Ragnhild Bjerkan har malt. Nå finner du også et eget Rørosrom i forretningen.

Billedkunstner Ragnhild Bjerkan husker ikke akkurat hvorfor hun begynte med rørosmotiver, men siden hun lagde sitt første rørosmaleri i 2006 har hun malt 239, og har nummer 240 liggende på kjøkkenbordet hjemme.

– Jeg ser på Røros som en eventyrby, og det ser jeg at har kommet fram i strøkene mine. Jeg maler så detaljert som jeg kan, men jeg maler med grove strøk, for jeg vil ha det litt grovt og lekent, sier Bjerkan.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rørosrommet. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Ragnhild begynte å jobbe på Kaffestuggu i 2006, og malte flere rørosmotiver i den perioden. Kunsneren husker ikke helt hvordan det hadde seg at hun begynte å male Røros. Nå finner du motivene på kalendere, frokostbrett , magneter og postkort i forretningen.

– Da jeg jobbet på Kaffestuggu fikk jeg lov å henge opp maleriene mine på veggene der. Den sommeren var det veldig mye finvær, så da begynte jeg å selge malerier, og nå har jeg solgt 204 til sammen. Resten har jeg her i butikken, så til sammen har jeg malt 239 originale, forteller Ragnhild.

Turtips i Circumferensen:  Muggruva

Har du ferie og det kribler litt i turføttene? Eller har du lyst til å ta med familien på en oppdagelsesferd? Eller er du interessert i å lære mer om verdensarven?

Rundt om i circumferensen finnes det mange naturperler og i løpet av sommeren vil du i samarbeid med Rørosmuseet, Røros kommune og Destinasjon Røros få varierte forslag til turer du kan gjøre alene eller med familien, til fots, på sykkel, i bil eller til vanns. På flere av turene vandrer du i kulturhistoriske fotspor, hvor veien til kunnskap om verdensarven aldri er langt unna. God Tur.

Muggruva

I Johan Falkbergets hjemtrakter kan du gå på merket sti opp til Muggruva, som er den nordligste gruva i Nordgruvefeltet. Den var den tredje mest lønnsomme gruva for Røros Kobberverk med nesten 18. 000 tonn kobber produsert. Nyt nistepakka i kulturhistoriske omgivelser med storslått utsikt. 

Fakta:

Vei/parkering: På Rugldalen mellom Ålen og Røros. Ta av Fv30 ved skiltet Falkberget Ratvolden. Parkering v/Tyvold stasjon (like etter passeringa av jernbanelinja).

Lengde én vei: Sti opp til Mugg-gruva, ca. 3 km i sørvestlig retning.

Medbrakt/servering: Medbrakt

Turer i Circumferensen

I 1646 utsteder Kong Christian IV et privilegiebrev til Røros Kobberverk, som gir verket enerett til å utnytte alle ressurser innenfor en radius på 4,5 mil. Dette privilegieområdet eller Circumferensen som det blir kalt, strekker seg i dag over kommunene Røros, Holtålen, Os, Tolga og Engerdal. Selve Røros bergstad ble skrevet inn på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv i 1980. I 2010 ble verdensarvområdet utvidet til å omfatte Circumferensen. Det store verdensarvområdet er rikt på kulturminner, naturopplevelser og immateriell kulturarv. Oppdag interessant verdensarv, samtidig som du opplever vakker natur – gjerne kombinert med et godt måltid lokale råvarer.

Verdensarv

Hvordan ser egentlig en smelteovn ut? Hva er en slagghaug? Finnes det noen som fortsatt holder på med setring? Innenfor verdensarven Circumferensen er det mange spor etter fortiden og områdene er ypperlig for deg som vil oppleve, lære og sanse. Gå rundt i Storwartz-området og bli kjent med historien ved hjelp av QR-koder. Besøk sjarmerende Tolga, og lær mer om stedet og dets kulturminner. Og ta deg en tur til det spennende fløtningsanlegget mellom Feragen og Femunden.

Lokalmat

I Circumferensen bor det mange stolte kulturbærere som holder den immaterielle kulturarven, tradisjonsmat i hevd. Historien blir bevart og formidlet videre gjennom lokale produkter basert på gamle oppskrifter og kortreiste råvarer. Distriktets tradisjonskost kan du oppleve flere steder. Ta turen til Ljøsnavollen og opplev seterdrift og tradisjonsrik mat i flott natur. Eller hva med å legge et besøk til Eggen gardsysteri, her finnes det mange prisvinnende oster laget av økologiske råvarer.

Flere turforslag finner du i brosjyren «Turforslag i Circumferensen» fra Rørosmuseet, Røros kommune og Destinasjon Røros. Eller gå inn på denne lenken:

https://kulturpunkt.org/no/museum/44/group/898/theme/2342?type=map