Tre generasjoner med på Elden

Unni Ryen og Snorre Ryen Tøndel har vært med på Elden i mange år, og det har lenge vært en tradisjon i familien å delta i musikkteateret. I år står de tre generasjoner sammen på scena, mor, sønn og barnebarn.

Unni Ryen skal nok en gang spille enkefru Hiort, Snorre Ryen Tøndel skal spille General de la Barre og minstemann Mikkel(8) skal spille selveste Peder Hiort.

– Jeg var med litt i fjor, og da var jeg litt inspisient og gikk dødsmarsjen, men i år skal jeg spille Peder Hiort, forklarer Mikkel.

Snorre er med for 19. gang, og var bare fire første gangen han var med.

– Det er bare tre år jeg ikke har vært med, og det var i 1994, 2016 og 2017, og det merkes på kroppen når en ikke er med, det er et sånt savn som bare drar deg til spillplassen, sier Snorre.

– Du har hatt mye av oppveksten din her?

– ja, jeg har det, og det er litt sånn rart å tenke på. Mange kan liksom ikke forklare hvor gleden av å drive på med musikkteater kommer fra. De har bare startet å synge i tidlig alder, og har nesten sunget før de har pratet, sier Snorre.

Unni har vært med på Elden i alle år siden 1994, og har stått på scena de fleste årene bortsett fra to hvor hun jobbet bak scena.

– Det er noe med at når man først har begynt, så klarer en ikke å gi seg, forklarer Unni, – Ungene har jo liksom blitt med siden jeg var med, men jeg pleier å si at hvis ungene mine hadde sagt at: – Nei, mamma, vi vil heller dra på sommerferie, så hadde jeg jo gjort det istedenfor. Dessuten går det litt begge veier hvem i familien som på død og liv vil være med, for etterhvert så var det ungene som bestemte at vi måtte være med. 

Rolig sommer i Tufta

Odd Arne Bukkvoll og Keng Jægtnes har stått i Rørosbua i Tufta i fire år, men årets sommer har vært roligere enn vanlig.

– Hvordan har sommeren vært?

– Dårlig, sier Odd Arne, –  Det har vært lite folk. Det er klart været har mye å si, men det har også med Koronaen å gjøre, og jeg tror at situasjonen i verden påvirker folk veldig mye. Det er klart det er litt kjedelig med en rolig sommer, men det går nå, og det er i alle fall bedre enn å sitte hjemme.

Odd Arne har drevet forretning i Tufta i mange år, og har gjort seg opp noen tanker om hvordan området burde benyttes

– Det er synd det ikke er flere som vil bruke området, for vi har boder her, og det skulle absolutt ha vært litt mer som det var for en del år siden. Det kunne ha vært gjort mye her for å få det til å bli en skikkelig perle. Det ligger jo midt i sentrum, og det er veldig mye turister som bruker det, forteller Bukkvoll

Turtips i Circumferensen: Kongens gruve

Har du ferie og det kribler litt i turføttene? Eller har du lyst til å ta med familien på en oppdagelsesferd? Eller er du interessert i å lære mer om verdensarven?

Rundt om i circumferensen finnes det mange naturperler og i løpet av sommeren vil du i samarbeid med Rørosmuseet, Røros kommune og Destinasjon Røros få varierte forslag til turer du kan gjøre alene eller med familien, til fots, på sykkel, i bil eller til vanns. På flere av turene vandrer du i kulturhistoriske fotspor, hvor veien til kunnskap om verdensarven aldri er langt unna. God Tur.

Kongens gruve

I Nordgruvefeltet finnes mange flotte turmuligheter for deg som vil gå eller sykle! Kongens gruve, en av Røros kobberverks viktigste gruver, er her et spennende turmål med tydelige rester etter det lille gruvesamfunnet som vokste frem her. Ta også gjerne turen videre og se kulturminnene etter Christianus Sextus, gruva som gav navnet til Johan Falkbergets kjente roman!

Fakta: 

Vei/parkering: Følg Fv30 mot Trondheim. Ta til venstre v/avkjøring Rørosgårdveien, følg denne til Kongens vei, så bomvei nordover,  opp mot Kongens gruve.

Medbrakt/servering: Medbrakt

Turer i Circumferensen

I 1646 utsteder Kong Christian IV et privilegiebrev til Røros Kobberverk, som gir verket enerett til å utnytte alle ressurser innenfor en radius på 4,5 mil. Dette privilegieområdet eller Circumferensen som det blir kalt, strekker seg i dag over kommunene Røros, Holtålen, Os, Tolga og Engerdal. Selve Røros bergstad ble skrevet inn på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv i 1980. I 2010 ble verdensarvområdet utvidet til å omfatte Circumferensen. Det store verdensarvområdet er rikt på kulturminner, naturopplevelser og immateriell kulturarv. Oppdag interessant verdensarv, samtidig som du opplever vakker natur – gjerne kombinert med et godt måltid lokale råvarer.

Verdensarv

Hvordan ser egentlig en smelteovn ut? Hva er en slagghaug? Finnes det noen som fortsatt holder på med setring? Innenfor verdensarven Circumferensen er det mange spor etter fortiden og områdene er ypperlig for deg som vil oppleve, lære og sanse. Gå rundt i Storwartz-området og bli kjent med historien ved hjelp av QR-koder. Besøk sjarmerende Tolga, og lær mer om stedet og dets kulturminner. Og ta deg en tur til det spennende fløtningsanlegget mellom Feragen og Femunden.

Lokalmat

I Circumferensen bor det mange stolte kulturbærere som holder den immaterielle kulturarven, tradisjonsmat i hevd. Historien blir bevart og formidlet videre gjennom lokale produkter basert på gamle oppskrifter og kortreiste råvarer. Distriktets tradisjonskost kan du oppleve flere steder. Ta turen til Ljøsnavollen og opplev seterdrift og tradisjonsrik mat i flott natur. Eller hva med å legge et besøk til Eggen gardsysteri, her finnes det mange prisvinnende oster laget av økologiske råvarer.

Flere turforslag finner du i brosjyren «Turforslag i Circumferensen» fra Rørosmuseet, Røros kommune og Destinasjon Røros. Eller gå inn på denne lenken:

https://kulturpunkt.org/no/museum/44/group/898/theme/2342?type=map