Aktivitetsleverandør i regionen

Nils Henning Øglænd tilbyr gjennom firmaet Røros Guide guidede turer til fots og på sykkelen i Rørosregionen, og driver utleie av sykler, kanoer og annet turutstyr.

Siden Nils Henning startet firmaet som en bigeskjeft  i 2019, har han blitt mer og mer innstilt på å gjøre Røros Guide til en heltidsjobb, og har siden i fjor sommer jobbet heltid i firmaet.

Ivrig stisyklist

I 1999 etter at han flyttet til Røros med samboeren, startet Nils Henning Aktiviteten og Røros Bowling. 

– I fjor sommer solgte vi Aktiviteten etter 22 år, og da bestemte jeg meg for at jeg skal prøve ut et år med heltid med det som var min bigeskjeft for å se om det gikk an å leve av det. Det går ikke an å leve av å leie ut sykler og kanoer hele året, ler Øglænd, og fortsetter:

– Navnet Røros Guide kommer av at jeg er en ivrig stisyklist, så opp igjennom årene har jeg fått veldig mye spørsmål om jeg ikke kan være med på tur, og det har jeg gjort en del, men så fant jeg ut at hvis jeg skal bruke mye av fritida mi på det her så kanskje jeg skal ta litt betalt. Da begynte jeg å gjøre det.

Variert arbeidsdag

Bedriften byr på en variert arbeidshverdag for aktivitetsleverandøren, som presiserer at han må ha flere bein å stå på for at det skal gå rundt.

– Jeg har mye forskjellig, for eksempel på mandagen så hadde jeg en tur med en far og sønn, som nettopp har begynt å sykle litt på sti, og som har hørt at Røros har mye bra. I stedet for at de skal drive og lete fram selv, så leier dem inn meg, og så finner jeg en rute som passer ut ifra hva de sier, forklarer Nils Henning.

Nils Henning og Røros Guide har et nært samarbeid med Røros Hotell, som tilbyr aktiviteter for bedrifter.

– Da er det ikke bare sykler, kanoer og guideturer, men jeg har også bedriftsmarkedet. Vi har en konkurranse som vi kjører for bedriftene som heter Røroskampen, med spørsmål om Røroshistorie. Det handler om å finne fram på forskjellige plasser og løse oppgaver. Da deler vi opp bedriften i lag og så konkurrerer de med hverandre, sier Nils Henning. 

Forvirrende navn

– Navnet Røros Guide kan kanskje være litt misvisende. Det er nok mange som tror at guiding er det eneste jeg holder på med, men det er den minste biten. Dessuten får jeg telefoner om når kirka åpner, for folk har googlet guide og Røros, ler Øglænd.

Næringsdrivende som er skeptisk til helårs gågate møttes i går

Cirka tjue næringsdrivende som er skeptisk til helårs gågate i Kjerkgata møttes for å diskutere saken i går kveld. 

Møtet handlet om mangel på prosess i forkant av avgjørelsen om helårs gågate som ble tatt i formannskapsmøtet i juni.

Eier og daglig leder på Lille Røffe, Ellen Kristine Grådal Prytz, var initiativtaker til møtet sammen med Rune Sandkjernan, og mener kritiske røster ikke har blitt hørt i saken.

– Vi har vært en runde og snakket med de aller fleste næringsdrivende i Kjerkgata og samlet dem til et møte her i kveld, fordi vi reagerer kraftig på måten vedtaket er gjort på. Verken beboere eller næringsdrivende har blitt hørt på forhånd. Vedtaket om helårs gågate ble plutselig banket igjennom, så det var grunnen til møtet i kveld, forklarer Ellen Kristine.

Majoriteten mot helårs gågate

Ellen Kristine har vært i kontakt med de aller fleste næringsdrivende i Kjerkgata og mener at motstanden mot helårs gågate er stor.

– Majoriteten i Kjerkgata er mot en helårs gågate, så er det noen få som er nøytral, og noen få som er for helårs gågate. De aller fleste næringsdrivende i Kjerkgata er negative til helårs gågate, understreker Ellen Kristine, og tilføyer, – Vi vil tilbake til gågate på sommeren, ved større arrangementer som martnan, julemarked og lørdager, slik det var før.

Frykter å miste impulshandelen

– Hvilke bekymringer har du for helårs gågate?

– Jeg frykter en drastisk nedgang i omsetning i de roligere og kaldere månedene der kundene ofte kommer kjørende og stopper utenfor. Vi har i tillegg til turister og hyttebefolkningen, mange i lokalbefolkningen som handler hos oss og da kommer de ofte kjørende i bil. Dette kan være av ulike årsaker, for eksempel fordi det er lettvint, kaldt, travelhet, de skal flere ærender, eller har vanskeligheter for å gå eller har nedsatt funksjonsevne. Mye av handelen foregår ved at de kommer kjørende fordi de også er ute i andre ærend, og ser noe fristende i mine utstillinger som gjør at de velger å stikke innom på impuls, forklarer Ellen Kristine og fortsetter:

– Slik er det hos flere næringsdrivende i Kjerkgata. Jeg er redd for at Kjerkgata skal dø ut som handelsgate, og kun ha kafeer og butikker som er sesongåpne. Vi næringsdrivende har vårt liv og virke her, og vi burde virkelig ha blitt hørt i denne saken som er såpass inngripende for oss. Måten dette vedtaket er tredd nedover hodene på oss viser en ovenfra og ned holdning som er hårreisende. Et yrende og levende sentrum blir da en vits.

Skal løfte frem grendahusene

Prosjektet Huset i bygda skal skape synligere og sterkere organisasjonseide kulturbygg i hele landet, samt gi en oversikt over, og være en ressurs for disse. Samme prosjekt har blitt gjennomført i andre fylker, og nå har fylkespolitikerne bestemt at Trøndelag står for tur.

Organisjonseide kulturbygg er blant annet ungdomshus, grendehus, samfunnshus og bygdehus.

– Målet er å etter tre år ha oversikt over alle de organisasjonseide husene vi har i Trøndelag – hvem som eier husene, hvor de ligger og hvilke behov huseierne har, forklarer prosjektansvarlig, Christoffer Knagenhjelm i Noregs Ungdomslag.

Prosjektet skal også fremheve byggene som viktige kulturarenaer. I tillegg skal det utvikles møteplasser og verktøy for huseierne, for å hjelpe dem med å finne gode måter å drifte husene på. 

Frivillighetens år

Huset i bygda er et prosjekt i regi av Noregs Ungdomslag, med mål om å kartlegge alle organisasjonseide hus i landet. Turen har nå kommet til Trøndelag. 

Forsamlingshusene på bygdene er svært viktige som sosiale møteplasser, som arenaer for innøving og utøving av kultur,  og som kulturminner. De organisasjonseide kulturbyggene er i stor grad finansiert ved hjelp av dugnad med dugnad og frivillig innsats.  Det passer derfor bra at kartleggingen og synliggjøringen i Trøndelag blant annet pågår i frivillighetens år. 

Kartleggingsperioden vil vare i tre år og er støttet av Trøndelag fylkeskommune og Kulturalliansen. 

Inviteres til husmøte

16. og 17. september inviteres huseiere fra Trøndelag til Steinkjer for å dele utfordringer og for å finne gode løsninger.

Mange steder er husene i god stand og brukes aktivt av både kor og korps, benyttes til konserter og fest, og er en naturlig samlingsplass i bygda. Andre steder er husene mest brukt til utleie, og har derfor et uutnyttet potensiale for økt bruk som lokal kulturarena.  

Målet med oversikten, er å synliggjøre at husene finnes, og å vise at de er viktige kulturarenaer og møtesteder. Den skal også hjelpe huseierne både med søknadsskriving og gode råd om driften. Både de husene som fungerer bra i dag, og de som trenger ei kraftig oppgradering. 

Turtips i Circumferensen: Tolgen hytteplass og Tolga kirke

Har du ferie og det kribler litt i turføttene? Eller har du lyst til å ta med familien på en oppdagelsesferd? Eller er du interessert i å lære mer om verdensarven?

Rundt om i circumferensen finnes det mange naturperler og i løpet av sommeren vil du i samarbeid med Rørosmuseet, Røros kommune og Destinasjon Røros få varierte forslag til turer du kan gjøre alene eller med familien, til fots, på sykkel, i bil eller til vanns. På flere av turene vandrer du i kulturhistoriske fotspor, hvor veien til kunnskap om verdensarven aldri er langt unna. God Tur.

Tolgen hytteplass og Tolga kirke

Kjør kollektivt eller ta bilen til trivelige Tolga! En spasertur gjennom Gata er en vandring i bergverkshistorien knyttet til smeltehytta på Tolga som var i drift fra midten av 1660-årene til 1871. Sporene av bergverkstiden finner man i slagghaugene ved brua, i gårdsstrukturen med steinterassene ned mot Glomma, og i det flotte åttekantede kirkebygget fra 1840. Opplevelsene i Tolga avslutter du med å nyte en smakfull middag på Malmplassen gjestegård. Ta gjerne også en tur til idylliske Dølmotunet!

Fakta: 

Vei/parkering: Parkering v/Malmplassen og v/kirka. 

Medbrakt/servering: Malmplassen  gjestegård, se www.malmplassen.no Tlf: 624 96 305. Dølmotunet, se www.museainordosterdalen.no

Turer i Circumferensen

I 1646 utsteder Kong Christian IV et privilegiebrev til Røros Kobberverk, som gir verket enerett til å utnytte alle ressurser innenfor en radius på 4,5 mil. Dette privilegieområdet eller Circumferensen som det blir kalt, strekker seg i dag over kommunene Røros, Holtålen, Os, Tolga og Engerdal. Selve Røros bergstad ble skrevet inn på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv i 1980. I 2010 ble verdensarvområdet utvidet til å omfatte Circumferensen. Det store verdensarvområdet er rikt på kulturminner, naturopplevelser og immateriell kulturarv. Oppdag interessant verdensarv, samtidig som du opplever vakker natur – gjerne kombinert med et godt måltid lokale råvarer.

Verdensarv

Hvordan ser egentlig en smelteovn ut? Hva er en slagghaug? Finnes det noen som fortsatt holder på med setring? Innenfor verdensarven Circumferensen er det mange spor etter fortiden og områdene er ypperlig for deg som vil oppleve, lære og sanse. Gå rundt i Storwartz-området og bli kjent med historien ved hjelp av QR-koder. Besøk sjarmerende Tolga, og lær mer om stedet og dets kulturminner. Og ta deg en tur til det spennende fløtningsanlegget mellom Feragen og Femunden.

Lokalmat

I Circumferensen bor det mange stolte kulturbærere som holder den immaterielle kulturarven, tradisjonsmat i hevd. Historien blir bevart og formidlet videre gjennom lokale produkter basert på gamle oppskrifter og kortreiste råvarer. Distriktets tradisjonskost kan du oppleve flere steder. Ta turen til Ljøsnavollen og opplev seterdrift og tradisjonsrik mat i flott natur. Eller hva med å legge et besøk til Eggen gardsysteri, her finnes det mange prisvinnende oster laget av økologiske råvarer.

Flere turforslag finner du i brosjyren «Turforslag i Circumferensen» fra Rørosmuseet, Røros kommune og Destinasjon Røros. Eller gå inn på denne lenken:

https://kulturpunkt.org/no/museum/44/group/898/theme/2342?type=map