Ser ikke problematikken med helårs gågate

Varaordfører, Christian Elgaaen, føler ikke at han tok innersvingen på næringslivet i gata da han fremmet forslaget om helårs gågate i formannskapsmøtet i dag.

Vi har snakket med Elgaaen om folkets og næringslivets meninger har blitt hørt i prosessen fram mot avgjørelsen som ble gjort i formannskapsmøtet.

– Hvordan har dere kommet fram til avgjørelsen?

– I løpet av de siste årene har det skjedd en utvikling på Røros i forhold til gågate. Sommersesongen har vært fast over lang tid, også har vi vedtatt den endringen på lørdager fra Rauveta i høst, så jeg ser på det her som en naturlig forlengelse av det. Det tror jeg blir et positivt løft for alle som ferdes i sentrum, sier Elgaaen.

– Det vil selvfølgelig være mulig med varelevering og kjøring for bevegelseshemmede, for å nevne to ting, og det vil helt sikkert bli en dialog mellom kommunen og beboere på muligheter for beboerparkering. 

Når en slik avgjørelse blir tatt så fort, føler du ikke at du kanskje kan ha tatt innersvingen på dem som eventuelt er uenig eller har ulike perspektiver?

– Nei, jeg føler ikke at jeg har gjort noe annet enn å fremme et forslag i et politisk organ, også var det et flertall der som støtta det, og det er noe vi ofte gjør. Når det er sagt er det selvfølgelig veldig viktig med folks medvirkning. Vi vet jo det at med så mye annet er det delte meninger om gågate, forklarer Elgaaen og fortsetter.

– Så er det selvfølgelig sånn at vi etterhvert vil ha en såkalt trafikkplan for Røros sentrum oppe til utarbeidelse og behandling, og da er det hele sentrum og ikke bare Kjerkgata som er tema, og i den planen så kan vi se på det store bildet på både kjøremønster, parkering og alle mulige aspekter rundt det. 

Christian Elgaaen mener gågate er noe rørosinger er godt vant med.

– Det som også er viktig å si er jo at det allerede er slik at det er gågate ganske mange dager i året. Etter vedtaket i høst er det hver lørdag, flere uker for ikke å snakke om måneder i sommersesongen, også er det ved enkelte andre arrangement, så sånn sett er ikke dette en vanvittig stor endring hvor man går fra at det ikke er gågate til at det er gågate året rundt. Det betyr bare at vi gjør det permanent, og det er jo selvfølgelig en vikitig endring.

– Kan det være et demokratisk problem dersom det er stemmer eller sider i saken som ikke blir hørt?

– Jeg tror det er viktig at journalister, politikere og andre er med å legge til rette for at folk skal få si sin egen mening. Det er jo helt avgjørende, og jeg har full respekt for at det er mange som mener at det ikke er lurt å ha gågate hele året. Det gjelder jo andre saker også, så det ser jeg på som en stor utfordring som vi må ta på alvor, medgir Elgaaen.

– Det å dyrke fram meningsbrytninger og uenighet i et samfunn kan vi kanskje aldri bli nok fokusert på. Når det er sagt så var det jo et flertall i formannskapet som var for det. Vi hadde en god diskusjon i formannskapet hvor vi diskuterte fordeler og ulemper ved å innføre helårs gågate. Noen, meg selv inkludert, mente det her var veldig greit å innføre. Andre var mer avventende. Jeg føler det var en god diskusjon vi hadde, sier Elgaaen.

– Tror du at du har med næringslivet på det?

– Ja, mitt inntrykk er at det er litt delte meninger men jeg vet jo det at det er mange næringsdrivende i gata som er positiv til det her, men nå har vi ikke gjort noen eksakt kartlegging. Jeg er veldig åpen for at vi får sett på erfaringer og gjort oss tanker om hvordan dette fungerer igjennom vinteren og utover neste år. Det blir veldig spennende å se hvordan det her vil slå ut på Røros sentrum. Jeg mener per nå at det vil være netto positivt.

Hvis det kommer fram litt andre stemmer, og det viser seg at folk er litt mer skeptisk enn man har trodd, vil det da bli tatt til etterretning?

– Nå er jo vedtaket gjort, og det er viktig å slå fast, men når det gjelder trafikkplanen vil det kunne være en anledning til å se litt bedere på parkering og bilkjøring i et større bilde, og da vil det være muligheter for innbyggere og lokalt næringsliv å involvere seg, avslutter Christian Elgaaen.

Folkets mening om gågate

I dag har formannskapet i Røros kommune vedtatt med fem mot to stemmer å innføre gågate i Kjerkgata fra Rauveta til Nilsenhjørnet hver dag, året rundt.

Vi har spurt folk om hvilke meninger de har om gågate på Røros.

– Jeg er redd for fremtiden til gata hvis det blir gågate hele året. Jeg føler vel at det er såpass mye gågate når det er arrangement, julemarked, martnan og om sommeren, og det synes jeg fungerer veldig greit. Også er det jo det med trafikkbildet. Hvordan blir det hvis hele gata blir stengt fra øverst oppe? Jeg har en eiendom i Mørkstugata, og når det er gågate så kjører jeg jo langs Hitterelva, og det tror jeg også de som bor på Mælan vil gjøre. Vil det være bra for trafikkbildet? Man må liksom tenke litt lenger enn at det er trivelig med gågate, forteller Gunn Heidi Smestu.

– Jeg synes at det ikke bør være gågate hele året, det er greit om sommeren at turistene kan gå i gata og kose seg, men det er så lang vinter, og vi må tenke på alle dem som skal innom og hente blomster, og da er vi avhengig av at de kan parkere i nærheten. Hvis de parkerer på Domus så går dem inn der, og da mister vi mye av småhandelen, sier Lene Smestu.

Tina Hjertmoen, Gunn Heidi Kvernrød og Lene Smestu. Foto: Svend Agne Strømmevold

– Jeg er generelt for gågate, definitivt. For vi ser det spesielt når det er mye folk og mye unger, så er det ikke så trivelig å ha mye biler her, og da er det ikke noe artig å drive og kjøre nedover gata selv heller. Jeg tror nok det er positivt for butikkene. Jeg tenker spesielt på sommeren og i desember, men også enkelte tider på året hvor det kan stenges helt. Uansett burde det i alle fall være lørdager hele året. Før og etter visse tidspunkt kunne kanskje vært en løsning, fra ti på mårran til seks på kvelden eller noe sånt, sier Mats Haugen. 

Mats Haugen. Foto: Svend Agne Strømmevold

– Meningen min er delt i forhold til gågate. Jeg tenker at når det foregår noe her så er det kjempebra med gågate, og de kan gjerne lage gågate oftere enn det er nå når det er happenings, men spesielt i vinterhalvåret så vil jeg tro at vi mister en del kunder, for det er en del folk som ikke ser seg i stand til å gå for å handle og sånn. Så det å lage en permanent gågate kan slå begge veier. Butikkene i gata her er jo kjempesårbare. Turistene synes det er kjempefint å vandre opp og ned gata her, men det tror jeg dessverre ikke alle fastboende gjør, forklarer Marit Mesteig.

Marit Mesteig. Foto: Svend Agne Strømmevold.

– Jeg er absolutt positiv til gågate. Det kunne gjerne vært gågate i Kjerkgata hele året, og helst i Bergmannsgata og, ihvertfall i nedre del av gata. Varelevering må jo skje uansett, og de som bor i gata må jo få parkere der de bor, men det er jo ingen grunn til å stå i gata hele dagen. Det er jo litt frustrerende når det står parkert fire biler utenfor her, da kommer ikke folk like lett innom for å kjøpe et garnnøste, forklarer Brit Elin Svenning.

Brit Elin Svenning. Foto: Svend Agne Strømmevold.

– Jeg er vel blant de som er for gågate. Jeg vet at det er en del meninger om det, men jeg hører veldig mange kunder som reagerer på at Kjerkgata ikke er en gågate. Jeg kommer jo fra Sarpsborg og er vant med at gågater er noe stort sett alle byer har, og vi bor i den potensielt mest ikoniske gågata i Norge, også er den full av Volvoer og Mazdaer. Samtidig er det enkelte som burde få komme frem, folk med gåvansker og så videre, så kanskje man kan finne en måte å gi spesielle tillatelser til enkelte grupper som trenger det, forteller Ida Marie Lee-Sinagra.

Ida Marie Lee-Sinagra. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Gode plasseringer i Danish Open

Fire skyttere fra H.E.G. IL – Bueskyttergruppe reiste til Danmark i pinsehelga og fikk gode plasseringer under Danish Open.

Lars Erik Amundsen, Monicha Nergaard, Lars Martin Tømmerhoel og leder for bueskyttergruppa, Linda Cathrine Herud, deltok i bueskytterstevnet Danish Open i helga.

Over all forventning

Nergaard og Herud tok bronsje og sølv i trad damer, Tømmerhoel tok en 7.plass i trad herrer, mens Amundsen tok med seg bronsen i trad herrer, og ble kun slått av regjerende europamester og en tidligere verdensmester.

Hovedtrener for H.E.G. IL – Bueskyttergruppe, Lars Erik Amundsen, er både fornøyd og overrasket over helgas gode resultater.

– Det gikk over all forventning. Verken jeg eller Linda hadde noen spesielle ambisjoner egentlig. For vi kan ikke være i form nå vet du, det er egentlig litt tidlig å være i form, ler Amundsen. 

Skyttere fra hele Norden

Klubben ble startet opp i 2012 og siden har flere av medlemmene deltatt i NM, EM og VM, og Danish Open er heller ikke noe lite arrangement.

– Det har blitt kalt et lite mini-EM det her, for det er jo skyttere fra hele Norden, fra Norge, Sverige, Danmark og Tyskland. Arrangementet er større enn NM for eksempel. Jeg tror det var 210 deltagere i år, forteller Lars Erik.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lars Erik Amundsen var fornøyd med å «bare» bli slått av regjerende europamester og en tidligere verdensmester under Danish Open. Foto: Privat

Verdensmesterskap

Snart skal det bestemmes hvilke bueskyttere som skal delta i VM, og Amundsen blir ikke overrasket om vi får se noen lokale fjes der.

– Uttaket til årets VM i Italia skjer neste uke, og uten å foregripe begivenhetenes gang, så tror jeg nok at vi har en utøver som kommer med der, kanskje to, avslutter Amundsen.

H.E.G. IL – Bueskyttergruppe er en del av Norsk Bueskytterforbund og teller nesten 50 medlemmer, med to som er med på landslaget. Bueskyttergruppa har faste treningstider i Engan og Galåen, og tilbyr prøveskyting for dem som er nysgjerrige på sporten.

Startet åpningsdagen med fullbooket hotell

Erzscheidergården åpnet i går etter å ha vært stengt i et halvt år som følge av Korona.

Erzscheidergården har holdt stengt siden desember i fjor, med unntak av noen helger hvor det har vært arrangementer. I mellomtiden har de pusset opp kjøkkenet og er nå klar for en travel sommer.

Fullbooket

Daglig leder for Erzscheidergården, Connie Hjelmseth, tror at driften av hotellet vil bli som den var før nedstengningen.

– Det blir åpent gjennom hele sommersesongen, og gjennom høsten og vinteren. Det ligger an til å se bra ut for sommeren, men jeg tror kanskje ikke at det blir så trøkk som de to siste årene, nå som folk kanskje begynner å reise litt utenlands igjen. Vi ser jo at det renner på med mer og mer bookinger for hver dag, og vi starter faktisk åpningsdagen med å ha fullbooket hotell, forteller Hjelmseth.

Utfordring å holde stengt

Connie forklarer at de ansatte trives på jobb og har gledet seg til at hotellet skulle åpne igjen. Å holde stengt har gått greit, men det har bydd på noen utfordringer.

– Vi har jo hatt mange gjester som henvender seg hit og vil bo her når de kommer til Røros. Det har jo selvfølgelig vært en utfordring, men vi har prøvd å hjelpe dem med å henvise dem til Vertshuset eller Røros Hotell, sier Connie.

Godt å være tilbake

De ansatte pleier å tulle med at de har Bergstadens roligste nabolag, med kirkegården rett bak seg, og Connie legger ikke skjul på at hun synes stedet er unikt.

– Det har vært litt tungt å ha holdt stengt. Det er klart, vi synes jo det er det fineste produktet vi har i Røros Hotell-gruppen. Det er en unik plass, helt ulikt noe annet overnattingssted på Røros. Det er godt å være tilbake igjen, for det er ikke noe fint å måtte holde stengt, avslutter Hjelmseth.