Varaordfører, Christian Elgaaen, føler ikke at han tok innersvingen på næringslivet i gata da han fremmet forslaget om helårs gågate i formannskapsmøtet i dag.
Vi har snakket med Elgaaen om folkets og næringslivets meninger har blitt hørt i prosessen fram mot avgjørelsen som ble gjort i formannskapsmøtet.
– Hvordan har dere kommet fram til avgjørelsen?
– I løpet av de siste årene har det skjedd en utvikling på Røros i forhold til gågate. Sommersesongen har vært fast over lang tid, også har vi vedtatt den endringen på lørdager fra Rauveta i høst, så jeg ser på det her som en naturlig forlengelse av det. Det tror jeg blir et positivt løft for alle som ferdes i sentrum, sier Elgaaen.
– Det vil selvfølgelig være mulig med varelevering og kjøring for bevegelseshemmede, for å nevne to ting, og det vil helt sikkert bli en dialog mellom kommunen og beboere på muligheter for beboerparkering.
– Når en slik avgjørelse blir tatt så fort, føler du ikke at du kanskje kan ha tatt innersvingen på dem som eventuelt er uenig eller har ulike perspektiver?
– Nei, jeg føler ikke at jeg har gjort noe annet enn å fremme et forslag i et politisk organ, også var det et flertall der som støtta det, og det er noe vi ofte gjør. Når det er sagt er det selvfølgelig veldig viktig med folks medvirkning. Vi vet jo det at med så mye annet er det delte meninger om gågate, forklarer Elgaaen og fortsetter.
– Så er det selvfølgelig sånn at vi etterhvert vil ha en såkalt trafikkplan for Røros sentrum oppe til utarbeidelse og behandling, og da er det hele sentrum og ikke bare Kjerkgata som er tema, og i den planen så kan vi se på det store bildet på både kjøremønster, parkering og alle mulige aspekter rundt det.
Christian Elgaaen mener gågate er noe rørosinger er godt vant med.
– Det som også er viktig å si er jo at det allerede er slik at det er gågate ganske mange dager i året. Etter vedtaket i høst er det hver lørdag, flere uker for ikke å snakke om måneder i sommersesongen, også er det ved enkelte andre arrangement, så sånn sett er ikke dette en vanvittig stor endring hvor man går fra at det ikke er gågate til at det er gågate året rundt. Det betyr bare at vi gjør det permanent, og det er jo selvfølgelig en vikitig endring.
– Kan det være et demokratisk problem dersom det er stemmer eller sider i saken som ikke blir hørt?
– Jeg tror det er viktig at journalister, politikere og andre er med å legge til rette for at folk skal få si sin egen mening. Det er jo helt avgjørende, og jeg har full respekt for at det er mange som mener at det ikke er lurt å ha gågate hele året. Det gjelder jo andre saker også, så det ser jeg på som en stor utfordring som vi må ta på alvor, medgir Elgaaen.
– Det å dyrke fram meningsbrytninger og uenighet i et samfunn kan vi kanskje aldri bli nok fokusert på. Når det er sagt så var det jo et flertall i formannskapet som var for det. Vi hadde en god diskusjon i formannskapet hvor vi diskuterte fordeler og ulemper ved å innføre helårs gågate. Noen, meg selv inkludert, mente det her var veldig greit å innføre. Andre var mer avventende. Jeg føler det var en god diskusjon vi hadde, sier Elgaaen.
– Tror du at du har med næringslivet på det?
– Ja, mitt inntrykk er at det er litt delte meninger men jeg vet jo det at det er mange næringsdrivende i gata som er positiv til det her, men nå har vi ikke gjort noen eksakt kartlegging. Jeg er veldig åpen for at vi får sett på erfaringer og gjort oss tanker om hvordan dette fungerer igjennom vinteren og utover neste år. Det blir veldig spennende å se hvordan det her vil slå ut på Røros sentrum. Jeg mener per nå at det vil være netto positivt.
– Hvis det kommer fram litt andre stemmer, og det viser seg at folk er litt mer skeptisk enn man har trodd, vil det da bli tatt til etterretning?
– Nå er jo vedtaket gjort, og det er viktig å slå fast, men når det gjelder trafikkplanen vil det kunne være en anledning til å se litt bedere på parkering og bilkjøring i et større bilde, og da vil det være muligheter for innbyggere og lokalt næringsliv å involvere seg, avslutter Christian Elgaaen.