Endelig skal den historiske hagen bygges opp igjen

Langs fasaden av Kaffestuggu i Bergmannsgata pleide det å stå en hage. Nå skal Bergstadens Vel få på plass den historiske hagen igjen. 

Å sette i stand hagen har det vært snakk om lenge, men det har måttet vente på sentrumsplanen. Det meste er nå klart: tegninger, samtykke fra Arbeidstilsynet og forhåndskonferanse med kommunen. Det eneste som mangler nå er endelig godkjennelse fra kommunen. Leder i Bergstadens Vel, Henrik Grønn, gleder seg til å endelig kunne ro prosjektet i land.

– Vi skal bygge opp igjen hagen sånn som den var i gamledager. Vi har hatt det på lista i bortimot ti år, og nå som vi har fått det inn i sentrumsplanen så håper vi og satser på at vi skal få det i stand i løpet av sommeren eller høsten. Dette gleder vi oss helt klart til, forteller Grønn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hagen utenfor Kaffestuggu. 1932. Foto: Olsen, Iver/Rørosmuseet. Digitaltmuseum.no

Hagen ble tatt ned omkring 1970, og nå skal den gjenoppbygges med inngjerding og takoverbygg over trappa, så den blir slik som den var i gamledager. Daglig leder for Kaffestuggu, Rolf Hamland, er storfornøyd med at hagen snart skal bygges opp igjen:

– Det blir en mye finere gate, og vi får ekstra areal som vi kan benytte til uteservering. Vi vet ikke om vi rekker å få i gang uteserveringen i år, men jeg er sikker på at det blir veldig fint når den er ferdig.

Ellevill musikk og styggvisekurs

Det er sjuende gang Røros Folk Festival arrangeres, og den intime folkefesten foregår fra 2. – 4. juni. Festivalen arrangeres av Folkemusikkscena Røros, som består av Glåmos Spellmanslag, Røros Folkedanslag og Brekken Spell- og danselag. 

Festivalen foregår i sentrum, og konsertene skjer på Kaffestuggu og i Sangerhuset. I fjor ble det gjennomført en mini-utgave av festivalen som ble lagt til Oktober på grunn av Korona, men endelig kan festivalen arrangeres som vanlig i  juni.

Tilbake til normalen

På årets program er blant annet multi-instrumentalisten Stian Carstensen, kjent for mange fra bandet Farmers Market, som skal spille dobbeltkonsert med Balkan Brasserie. Vi vil også få høre Sofia Carlsson som fikk sitt gjennombrudd med albumet “Svarta Ballader” fra 2005, og som har vunnet fire grammypriser. I tillegg får vi høre Folkerock bandet Hoven Droven, og den lokale irsk- og skotsk-inspirerte gruppa MacHaggis. Festivalen åpner med utstillingskonsert i lokalene til Kunst og kaos.

Olav Mjelva startet Røros Folk Festival og er fortsatt arrangør. I år er første gang han ikke spiller selv.

– Det klør ikke så mye i fingrene faktisk, egentlig er det ganske godt å slippe. Det er jo mye å tenke på ellers da, med artister, lydprøver, mat, lokaler og overnatting, så det er mer enn nok å henge fingrene i, forklarer Mjelva.

Styggvisekurs

På kaffestuggu på lørdagen arrangeres det som Mjelva selv tror kanskje kan være verdens første kurs i styggviser. Styggvisene blir sett på som folkemusikkens underground-musikk, og blir sjeldent løftet frem i lyset. Styggviser er også en del av kulturarven, og har en lang historie. Kurset holdes av Ingrid Storlimo.

– Styggviser er som regel noe som pleier å komme frem ganske sent på natta. Ingrid Storlimo har god greie på styggviser, og jeg har aldri hørt om at et sånt kurs har blitt holdt før. Jeg tipper at det er det første styggvisekurset, forklarer Mjelva.

Eksplosiv kvintet

Rørosfavorittene Hoven Droven har spilt flere ganger på Røros og har lenge hatt et godt forhold til Bergstaden. På lørdagen skal folkrock-bandet løfte taket på Sangerhuset. Den sjangeroverskridende kvintetten fra Østersund består av Gustav Hylén, Bo Lindberg, Björn Höglund, Kjell-Erik Eriksson, Pedro Blom og Jens Comén.

Stian Carstensen

Stian Carstensen er en kritikerrost multi-instrumentalist som behersker instrumenter som trekkspill, gitar, banjo, sekkepipe, bulgarsk fløyte, pedal steel gitar, fiolin og leirgjøk. Med hovedvekt på sjangere som jazz, balkansk folkemusikk, bluegrass, country og klassisk, har den folkekjære musikeren gjort seg bemerket både på TV-skjermen og i musikkverden, blant annet i bandet Farmers Market.

– Stian Carstensen er jo Norges råeste musiker. Han er jo virkelig helt rå på alt, og han spiller alt. Han er jo den beste i Norge på både trekkspill, banjo og lapsteel, forklarer Mjelva.

Carstensen spiller dobbeltkonsert med Balkan Brasserie i Sangerhuset fredagen klokka åtte på kvelden, og frokostkonsert med Mari Eggen i Sangerhuset lørdagen klokka ti.

Ellevill musikk for barn

I sangerhuset på Lørdag formiddag får vi servert Småfolk – Balkanika: Ellevill musikk for barn med Jovan Pavlovic og Anne Fossen. Der vil artistene besvare spørsmål som Hvordan ville det høres ut hvis Knutsen og Ludvigsen var født i Russland? Når kan egentlig trekkspillere legge seg og hvordan sier man: Du er søt på romani?

Kaffestuggu pusser opp i 2. etasjen

Kaffestuggu pusser opp et rom i 2. etasjen til å bli møterom for Bergstadens Vel.

Tidligere har rommet blitt benyttet som pauserom til underholdningsartister og musikere under Martnan og andre sammenhenger, men stort sett har det stått tomt.

– Det er Bergstadens Vel som eier huset, og da fant vi ut det at dem burde jo ha sitt eget styrerom, som vi og kanskje kan benytte oss av innimellom, forteller daglig leder for Kaffestuggu Rolf Hamland.

Oppussingen har vært planlagt i cirka et år, og Hamland håper de kan være ferdig i løpet av sommeren eller høsten. Fortsatt er det en del som skal gjøres før det nye møterommet er klart.

– Det sto en diger peis her, den har vi tatt bort, også skal vi inn med en liten personlig peis-ovn. Deretter skal det males, og vi skal ha nytt gulv. Det skal bli et trivelig rom, så kan det jo hende at vi også kan benytte det til utleie óg, hvis det er noen som vil ha noe spesielt, forklarer Hamland