God stemning på middagsdans i Gymbygget

I helga arrangerer Røros Folkedanslag Rørosleken 2022 på Røros. Leikleder i Røros Folkedanslag, Heidi Tovmo er glad for at man endelig kunne komme sammen å danse igjen etter to års pause. Arrangementet startet i går kveld med en «Bli kjent kveld» i Gymbygget der Brekken spellmannslag spilte. I følge Heidi var det mye folk og kjempetrivelig.

Middagsdans

Fra klokken 11 i dag var det «Middagsdans» der Glåmos Spellmannslag spilte. I kveld er det «Leikfest» med festkledde deltakere i bunad, og i morgen er det «Etterpålag» i Sangerhuset.

Rørosleken er ei dansehelg på Røros der det kommer folk fra hele landet. Det er myntet på sang og turdanser, som er en tradisjon som har vært i Noregs Ungdomslag over lang tid.

-Det er det vi har prøvd å holde i hevd litt med å ha denne helga her. Det er derfor folk kommer hit også tror jeg, at det er eneste leikfesten som er oppe og går i landet akkurat nå, sier Tovmo.

I formiddag var det middagsdans. Da kom folk til Gymbygget for å danse midt på dagen. Der de koset seg med dans.

-Glåmos spiller i dag så det er full fres i Gymbygget, sier Heidi.

Æresmedlem

Gunhild Døhl er æresmedlem i Røros Folkedanslag. Hun var med å startet folkedanslaget i 1975.

-Vi var noen som var veldig ivrig til å danne et danselag, og fikk det til. Vi var fire stykker som ble først æresmedlem, som var med å starte. Det var Peder og Randi Gullikstad, Margot Sollie og meg. Nå er vi seks æresmedlemmer, sier Gunhild Døhl.

Utviklingen i laget har gått litt opp og ned med antall medlemmer.

-Men nå har vi det innmari fint for vi har fått så mye fin ungdom med oss. På øvingskveldene så har vi 15 – 20 ungdommer med oss. Det er både gutter og jenter, det er det som er så artig at guttene har kommet på gulvet, sier Gunhild. Hun legger til at de unge og eldre i folkedanslaget danser mye sammen. De yngre er veldig flinke til å by opp de som er eldre.

-Det er kanskje for å få inn takten med oss som er eldre, som kanskje har ei bedre takt i kroppen enn de yngre som ikke enda har fått lært polsen. Men det er mye fine unge dansere, og det er veldig trivelig å bli bydd opp av dem, ja, sier Døhl.

Interesse

Gunhild har stor interesse for dans.

-Når jeg var nykonfirmert så var jeg redd at jeg ble oppbydd for det var flaut, og nå er jeg redd for at jeg ikke blir oppbydd. Tida har utviklet seg, sier Gunhild.

Tradisjon

Rørosleken er et tradisjonelt arrangement. Gunhild og Heidi synes det har vært tomme år når man ikke har kunne arrangert Rørosleken på grunn av koronapandemien. Nå er de glade for at de endelig kunne ha arrangementet igjen. I går kveld var det 150 personer i salen. Det er rundt 160 som skal spise middag på leikfesten i kveld.

Gunhild synes det er artig å få være med å gjøre dugnad under Rørosleken. Hun synes også det er fint på leikfesten da danserne kommer i bunader fra flere steder i landet.

-Det er så flott, sier hun.

Middagsdans i Gymbygget. Glåmos Spellmannslag spiller til dans. Foto: Tove Østby
Velkommen! Foto: Tove Østby

Sulis er historien om kampen mot undertrykkelsen

Fram til 16. mai pågår innspillingen av det historiske dramaet Sulis på Røros.

Saken ble første gang publisert i vår samarbeidsavis trondelagsnytt.no.
Tekst: Tore Østby

Filmselskapet Storyline NOR har leid nesten hele Bergstadens hotell, og alle møterom er endret til sminkerom, kostymerom og planleggingsrom. Stjerneregissør Nils Gaup, er med Sulis i gang med sitt største filmprosjekt så langt.

Filmen tar for seg et av de store dramatiske hendelsene i norsk historie, og det skjedde da Norge hadde vært en nasjon i bare 13 år i 1918. Første verdenskrig gikk mot slutten, og i Russland var tsaren nettop blitt styrtet i den russiske revolusjon. Nye tanker var i tiden, og respekten for autoriteten var under press. Det oppsto en voldsom konflikt mellom arbeidere ved Norges nest største arbeidsplass i Sulitjelma, og ordensmakten.

Sulis er historien om kampen mot undertrykkelsen i gruvebyen Sulitjelma på begynnelsen av 1900-tallet. Konrad og de hardt prøvede arbeiderne står sammen i opprøret mot gruveselskapet og den hensynsløse Wennstrøm.

Sulis tar for seg faktiske hendelser ved det det som var Norges nest største arbeidsplass, hvor gruveselskapet hadde all makt og der arbeiderne slet under umenneskelige forhold i de farlige og mørke gruvene. Dette var Nordens Ville Vesten, der den sterkestes rett gjaldt hvis en skulle overleve. 104 mennesker mistet livet gjennom 104 år med gruvedrift.

Sulis skal bli en episk og kraftfull film som tar publikum med til et skittent og farlig miljø omkranset med vakker og dramatisk natur. Den skal skildre faktiske historiske hendelser sett med et moderne blikk, der vi skal se at ungt pågangsmot blir satt på prøve i forsøket på å samle folket – noe som viser seg å være svært vanskelig. Folk er engstelige og redde for represalier. Men når kapitalistenes grådighet når sitt høydepunkt i deres rovdrift på menneskene, klarer arbeiderne å trosse frykten og samles i felles front. Mot alle odds vinner de frem med sine krav, noe som aldri før hadde skjedd i Norge. Opprøret i Sulitjelma var starten på den nordiske velferds-modellen slik vi kjenner den, og dermed opphavet til det samfunnet vi lever i i dag.

Koronastøtte til Visit Røros AS

Røros formannskap vedtok torsdag å gi Visit Røros AS nesten 600 000 kroner da syvende tildelingsrunde av koronamidler ble behandlet.

Visit Røros AS var den eneste søkeren da  runde syv av tildelingsrundene av tilskudd fra den kommunale kompensasjonsordningen var oppe på dagsorden til formannskapet på torsdag.

Dette medførte at Visit Røros AS fikk hele potten på 594.000 kroner i midler. Søknaden var på totalt 2.064.580 kroner.

Midlene i denne runden av kompensasjonsordningen var fordelt til kommunene med utgangspunkt i antall ansatte innen servering, overnatting, sport og fritid, reisebyråer og -arrangører, kunst og underholdning og kongress, messe- og utstillingsvirksomhet. Kommunene har selv frihet til å tilpasse hvilke virksomheter som kunne søke, og for denne runden ble dette tilpasset søknaden til Visit Røros og situasjonen som har oppstått der i forhold til at RørosMartnan har blitt avlyst to år på rad og samtidig har det vært endringer i forhold til gjennomføringen av Julemarkedet.

Koronastøtten skal  bidra til at Visit Røros kan gjennomføre nødvendig arbeid med forberedelsene til Julemarked 2022 og Rørosmartnan 2023.

Visit Røros AS med alvorlig underskudd