Flertallet i kommunestyret vedtok i kveld å inngå en avtale med Coop Midt-Norge for å sikre bygging av nytt bibliotek og lokaler til Frivilligsentralen på Nilsenhjørnet.
Saken ble kraftig diskutert under kveldens møte, men til slutt falt avgjørelsen for et nytt fremtidig bibliotek på Nilsenhjørnet med 21 mot 6 stemmer.
Det ble også lagt ved et endringsforslag fra representant Oskar Lindstad på vegne av Arbeiderpartiet, SV og RL hvor kulepunkt to i innstillingen ble fjernet. Med et tilleggspunkt hvor de ba om at kommunedirektøren la frem en sak for kommunestyret om fremtidig bruk av Reiselivets Hus. Endringsforslaget ble vedtatt med 22 mot 5 stemmer.
Reprensentant Sigrid Simensen fremmet et tilleggsforslag på vegne av Senterpartiet hvor de ba kommunedirektøren se på muligheten for å samlokalisere turistkontoret og eventuelt andre funksjoner med bibliotek og Frivilligsentralen på Nilsenhjørnet både med tanke på kostnader og servicetilbud. Tilleggspunktet ble vedtatt mot 9 stemmer.
Saken ble i utgangspunktet lagt fram for kommunestyret med to alternative innstillinger:
Alternativ 1 : Det inngås leieavtale med COOP Midt-Norge.
Finansiering:
Prosess fram mot budsjett- og økonomiplan 2024 – 2027
Kommunedirektøren igangsetter prosess med salg av Reiselivets Hus og bes komme tilbake til kommunestyret med sak for endelig vedtak om gjennomføring av salget.
Oppgaveoverføringer fra andre tjenester som resultat av endrede arbeidsprosesser og digitalisering
Virksomhet kultur blir utfordret på inndekning innenfor egen ramme på deler av beløpet
Alternativ 2: Prosjektet med et nytt bibliotek i Røros realiseres ikke. Som en konsekvens av dette, inngås det ikke leieavtale med COOP Midt-Norge. Kommunedirektøren bes fremme en sak til kommunestyret vedrørende inndekning på utgifter påløpt i forprosjektet og som er Røros kommune sin andel.
Røros kommune ved Røros Tomteselskap får nå kjøpe Gjøsvika V og unngår dermed ekspropriasjon av området.
Røros kommune har lenge jobbet med å regulere området Gjøsvika V gjennom Røros Tomteselskap til boligformål. Grunneier Gjøsvika Sameie har ikke ønsket bygging i dette området, og det har derfor bydd på utfordringer for tomteselskapet.
Etter flere runder med politisk behandling ble også ekspropriasjon ett av alternativene som kom opp på bordet.
Partene i saken har lenge jobbet med å komme frem til en minnelig løsning og i dag har forhandlingene ført frem.
– Jeg har vært i en del forhandlingsmøter med Gjøsvika Sameie, Røros Tomteselskap og Røros kommune og det har blitt forhandlet i flere runder. Endelig har det blitt enighet om en pris på området slik at kommunen ved Røros Tomteselskap har nå fått kjøpe Gjøsvika V og med det unngår man ekspropriasjon, sier ordfører Isak V. Busch.
Det kan allerede være byggeklare tomter i Gjøsvika i mai.
– Vi er veldig glad for at vi har kommet til enighet og at vi nå kan jobbe videre med å få på plass et nytt boligfelt på Røros.
Reguleringsplanen for Gjøsvika V vil bli sluttbehandlet i kveldens kommunestyremøte.
Dette er hva ordfører Isak V. Busch sa i sin oppsummering om kveldens saksliste angående sluttbehandlinga om boligfeltet i Gjøsvika V:
Samferdselsdepartementet lyser i dag ut en konkurranse for FOT-ruten (forpliktelser til offentlig tjenesteytelse) Røros–Oslo for tidsrommet 1. november 2022 – 31. mars 2024. Tilbudsfristen er satt til 28. juni 2022.
– Med denne utlysningen sikrer vi flyrutetilbudet på strekningen Røros–Oslo fram til den neste flyruteanskaffelsen for FOT-rutene i Sør-Norge og Nord-Norge som har avtaleoppstart 1. april 2024, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.
Samferdselsdepartementet inngikk i slutten av januar i år en korttidsavtale med Widerøe for å sikre kontinuiteten i flyrutetilbudet på strekningen Røros–Oslo. Avtalen med Widerøe kom på plass i januar etter at Air Leap Aviation AB, som har operert FOT-ruten Røros–Oslo på kontrakt med Samferdselsdepartement, gikk inn i en rekonstruksjonsprosess med den følge at selskapet stanset sine flygninger.
Kortidsavtalen ble senere forlenget ut april.
Samferdselsdepartementet lyste nylig ut en midlertidig avtale som gjelder fra mai og til og med oktober, hvor Widerøe ble tildelt kontrakt. De kortsiktige kjøpene, som regelverket for flyrutekjøp åpner for ved plutselig driftsavbrudd, har vært nødvendig for å sikre kontinuiteten i rutetilbudet, mens departementet har forberedt en ordinær FOT-anskaffelse.
I utlysningen for perioden fra 1. november 2022 er det, som i kontrakten for mai-oktober, tatt inn krav om gjennomgående reiser som forenkler reiser videre fra Oslo. Ettersom morgentåke er en særskilt problemstilling ved Røros lufthavn der dette kan vanskeliggjøre landinger selv om det er mulig å ta av fra lufthavnen, er det åpnet for å legge inn tilbud med nattparkering av fly på Røros selv om dette kan koste mer, noe som kan bedre regulariteten. Dette har vært ønsket lokalt, og Samferdselsdepartementet er villig til å betale inntil 20 prosent mer for en slik løsning.
Samferdselsdepartementet tar sikte på kontraktstildeling over sommeren.
Kveldens kommunestyremøte byr på flere viktige saker. Bibliotek og Frivilligsentral står aller først på lista og sammen med nytt boligfelt i Gjøsvika vil dette være sakene som vil skape mest debatt.
Vi har tatt en prat med ordfører Isak V. Busch som oppsummerer sakslista og hva som kommunestyret skal behandle i kveld.
Bibliotek og Frivilligsentral
Biblioteksaken har vært mye fremme i media og nå skal den opp igjen i kommunestyremøtet. Saken har skapt et stort engasjement i lokalsamfunnet, ikke bare blant politikere. Hvordan ser ordføreren på saken nå som den skal opp til behandling?
– Bibliotek har vi jobbet med i snart 10 år. Det var da man fant ut at man ikke lengre kan være i midlertidige lokaler, og Frivilligsentralen er også en del av det. Den har kanskje kommet litt i skyggen, men den har vokst ut av sine lokaler for lenge siden og skal ha lokasjon i samme bygg som biblioteket. Det har vært mange runder med behandling av saken frem til der vi er i dag. Det har blitt gjort mange vedtak underveis. Blant annet var det en frisk lokaliseringsdebatt en god stund og undersøkelser av ulike alternativer. For tre år siden konkluderte kommunestyret med at den lokasjonen vi skulle gå for var Nilsenhjørnet, og det ble da iverksatt et arbeid med å inngå en intensjonsavtale med grunneier som var Coop om at de bygger bibliotek og frivilligsentral som kommunen leier. Det er det alternativet som kommunestyret skal ta stilling til i dag om vi ønsker å gå inn på denne leieavtalen med Coop eller ikke. Det er de to alternativene som ligger på blokka i dag og ingen andre.
Hva tenker du i forhold til økonomien i prosjektet som har endret seg siden intensjonsavtalen lå på bordet?
– Det har blitt et dyrere prosjekt og grunnen til det er at man har sett at biblioteket har et større behov for mer areal. De leilighetene som var tenkt i andre etasje har blitt tatt ut av prosjektet. Det har også vært en utvikling av kostnader knyttet til byggematerialer, som påvirker tallene. Nå som vi skal ha hele huset selv så vil prisen gå opp. Kvadratprisen isolert sett er faktisk ganske gunstig sett i sammenheng med andre arealer som kommunen i dag leier. Slik det er i dag så er denne kvadratmeterprisen på samme høyde som hva kommunen betaler i kvadratmeterpris for Kulturskolen i Verket. Så det er ikke kvadratmeterprisen som er avskrekkende, men det er summen av arealet som gjør til at prisen blir høyere enn det vi først tenkte. Så det blir en utfordring for kommunestyret å finne inndekning for de økte utgiftene.
Hvordan tror du diskusjonen i kveld vil forløpe seg?
– Jeg tror at det kommer sterke stemmer både for og mot. Hovedargumentet mot vil være pris og muligens lokalisering. Her vil det nok være forslag for at vi må gjøre det billigere, og det vil være et viktig argument for noen, og for andre så vil det være et viktig argument å realisere dette prosjektet som vi har holdt på med i 10 år og gjøre det som vil være et enormt løft for Røros-sentrum og Rørossamfunnet også. Jeg håper virkelig at folk vil skjønne at bibliotek er så mye mer enn bare et boklager. Man må oppleve et moderne bibliotek for å skjønne hvordan dette vil bli og viktigheten av et slikt bygg, sier Busch og fortsetter. Samfunnsutvikling i en kommune er veldig viktig. En kommune skal selvsagt levere gode tjenester til sine innbyggere, men en kommune er ikke det samme som et aksjeselskap som skal generere størst mulig avkastning hvert eneste år. Vi skal skape rammene for et liv for mennesker, og drive med samfunnsutvikling og et nytt bibliotek og frivilligsentral er akkurat det.
Boligutvikling i Gjøsvika
Samfunnsutvikling er jo det som er neste sak på lista til kommunestyret i kveld også. Her er det boligutvikling i Gjøsvika som gjelder, og et nytt boligfelt som skal opp til behandling. Hva ligger i denne saken?
– Kommunen har vært tom for byggeklare boligtomter i det som vi kaller for Røros-tettsted. Der har det ikke vært byggeklare tomter på en stund. Denne prosessen har tatt tid for å klare og få på plass byggeklare områder. Nå er endelig reguleringa for Gjøsvika 5 klar. Det er et veldig nærliggende prosjekt. Vi tror også at det vil komme flere områder etterhvert, men det er dette området som kommer først. Det er ingen tvil om at vi trenger disse tomtene. Boligprisene på Røros øker og det handler om hva som finnes tilgjengelig. Vi har også sett effekten av at når det blir bygget nye leilighetsbygg, så vil mange eldre eneboliger komme ut på markedet. Disse har igjen har en lavere pris som har et vedlikeholds potensial, som gjør til at unge får mulighet til å komme seg inn på markedet og etablere seg med egen bolig.
Det har vært en diskusjon rundt dette boligfeltet. Det har vært mange innsigelser, høringsrunder og ikke minst flere runder med grunneiere. Hvordan har dette blitt løst?
– Når det gjelder innsigelser og merknader fra naboer, så har vi gjennom politisk behandling forsøkt å ivareta flest mulig av de innspillene som har kommet. Alle blir dessverre ikke fornøyd med det, og det har jeg forståelse for. Det er mange som har bodd med naturen som nærmeste nabo enten på bakside eller forside på huset, og jeg skjønner at de reagerer. Nå er det slik at tomtemangelen på Røros er så prekær at storsamfunnets behov må gå foran. Vi har forsøkt å legge inn noen avbøtende tiltak med blant annet et grøntbelte på 25 meter, for å gjøre det litt mer spiselig for de som allerede bor i området. Mange har nok håpet på at det ikke ble noe boligfelt i det hele tatt, men det kommer til å bli det, så da er vi nødt til å gjøre de avbøtende tiltakene som vi klarer.
Også Statsforvalteren har vært med å legge føringer til hvordan det nye boligfeltet skal være og ikke minst utnyttes arealmessig. Hva ligger i det?
– Statsforvalteren mente vi hadde planlagt med altfor få boenheter på området. Det er nye tider i Norge og det er ønskelig at vi skal bygge enda tettere enn det man har gjort tidligere. Dette førte til en ny meklings runde for dersom Statsforvalterens innsigelser med de antall boenheter skulle legges til grunn ville dette ikke kunne gjennomføres. Det hadde da måtte blitt bygget blokker på både tre og fire etasjer i dette området. Dette fikk vi heldigvis forhandlet oss i fra, men det vil si at det ikke bare blir eneboliger, men også tomannsboliger og firemannsboliger for å imøtekomme dette kravet.
Øvrige saker
Hva med resten av sakslista til kveldens kommunestyremøte. Hva finner man der?
– Det er to forvaltningsrevisjons saker som skal behandles. En om Abakus og en oppfølging av forvaltningsrevisjon om Ren Røros. Så er det noen nye styremedlemmer som skal velges til kommunalt eide selskap. Så skal vi også behandle en reguleringsplan for Rørosmeieriet og innstilling til et nytt medlem av kontrollutvalget.
Hva tenker ordføreren selv om sakslista?
– Det vil bli et spennende kommunestyremøte og særlig de to første sakene på lista som er av størst interesse. Vi får også en orientering i fra Rørosregionen Næringshage om Fjelltrainee ordninga. Det tror jeg blir veldig bra. Jeg har også mottatt et spørsmål fra Per Arne Gjelsvik som skal besvares om kommunalt eide biler og innkjøp av biler, avslutter Isak V. Busch med.
Les Per Arne Gjelsviks spørsmål til ordføreren her:
Røros kommune og Røros Frivilligsentral gjennomførte i går ei markering av Frivillighetens dag på Storstuggu. Dagen ble arrangert i forbindelse med Frivillighetens år.
Markeringa begynte med at frivillige som har gjort en innsats under koronaen ble hedret i Christianus Sextus på Storstuggu av ordfører Isak V. Busch og kommunedirektør Kjersti Forbord Jensås. Medlemmer av organisasjoner som Rotary, Røde Kors, NVIO og flere mottok blomster fra ordføreren for sin innsats under pandemien.
Deretter fortsatte programmet i Falkbergetsalen med utdeling av frivillighetsprisen og varierte kulturinnslag.
Først fikk vi høre Bergstadkoret og dirigent Berit Konstad Graftås på piano åpne sceneshowet med å synge “Drøm” som er skrevet av Erik Bye og komponert av Hans Fredrik Jacobsen. Så sang de “Hvorihvoriverda” og “Brursalme for An-Magritt og Johannes” i arrangement av Hans Frederik Jacobsen.
Artikkelen fortsetter under bildet
Etter Bergstadkoret åpnet Kultursjef og konferansier Morten Tøndel med å introdusere styreleder i Elden Terje Svendsen, som holdt et inspirasjonsforedrag om frivilligheten som bærebjelken i kultur og idrett.
– Noen vil kanskje si at Frivillighetens år har vi hvert år på Røros. Vi er en kommune som har et rikt kultur- og idrettsliv, og et rikt lag- og organisasjonsliv. Vi vet hva frivillighet er på Røros, sa Morten Tøndel.
Artikkelen fortsetter under bildet
Så ble Jostein Økdal ble tildelt frivillighetsprisen for 2021 basert på sitt mangeårige engasjement innen kulturlivet, organisasjonslivet, politikken og i menighetsarbeid. Ordføreren introduserte prisvinneren og overrakte ham frivillighetsprisen. Økdal snakket om frivilligheten og viktigheten av lokalt engasjement, og avslutta med en liten historie.
– Jeg må fortelle dere ei lita historie. Jeg var borte hos ei dame og monterte et bord en gang, og arbeidet gikk ganske raskt. Da jeg holdt på å montere sa hun at “du må ikke jobbe så fort, for du har jo lønna di uansett da du er kommunalt ansatt.
Artikkelen fortsetter under bildet
Arrangementet avsluttet med at 10.trinn framførte et utvalg sanger fra sin skoleoppsetning av Elden i regi av Unni Ryen.
Under gårsdagens årsmøte i Destinasjon Røros kom det opp forslag til videre arbeid med en omstillingsprosess som vil medføre at dagens destinasjonsselskap legges ned og et nytt selskap stiftes med en ny medlems struktur og forretningsmodell.
– Vi trenger et punkt i historien der vi sier at det er nå eller aldri. Vi har et være eller ikke være og vi kan ikke fortsette slik vi har gjort det før. Det punktet er nå, sa Tove Martens som er daglig leder i Destinasjon Røros under gårsdagens årsmøte.
Nesten akutt situasjon
Det har vært en stor omstillingsprosess i Destinasjon Røros som har pågått siden april 2021. Utgangspunktet for prosessen begynte egentlig før pandemien, for allerede da så man at det ikke var en bærekraftig forretningsmodell i Destinasjon Røros og noe måtte gjøres.
– Dette ble ikke nødvendig på grunn av pandemien. Det var nødvendig også før, men pandemien gjorde det nesten akutt. Med utgangspunkt i det så kom staten med omstillingsmidler til reiselivsnæringen og Destinasjon Røros fikk med det muligheten til å gjøre en stor og nødvendig omstillingsprosess. Det er resultatet av dette arbeidet som vi nå fikk presentert på årsmøtet, sier Sigrid Jansen som har vært prosessveileder i dette arbeidet.
Grundig arbeid har lagt føringer
Jansen har arbeidet med omstillingsprosessen siden april i fjor sammen med Henning Friberg fra Høyskolen Kristiania hvor begge har jobbet som prosessveiledere. Det har også vært nedsatt en arbeidsgruppe med mandat fra styret bestående av Hans Vintervoll, Maren Solvang Johnsen, Eivind Biong, Runa Finborud, Odd Sletten, Kristin Bendixvold, Mali Finborud Nøren, Tove Martens og Vigdis Sandnes.
Arbeidsgruppa har jobba veldig tett og lagt til grunn mye faktagrunnlag som finnes fra før som medlemsundersøkelser, den nye reiselivsstrategien, den tidligere strategien til Destinasjon Røros, samt intervjuer med medlemsbedrifter.
Stifte nytt selskap
– Prosessen har vært omfattende, langvarig og med veldig mye involvering av medlemmene hele veien. Resultatet av denne prosessen har nå blitt en anbefaling fra arbeidsgruppa som tilslutt ble lagt frem på årsmøtet og som vi nå har fått mandat til å jobbe videre med fremover mot en ekstraordinær generalforsamling, sier Jansen.
Hva har dere funnet ut gjennom denne prosessen?
– Vi foreslår å legge ned dagens Destinasjon Røros og stifte et helt nytt selskap. Med en helt ny medlemsmodell og på mange måter også nye prinsipper for forretningsmodellen til destinasjonsselskapet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Nybrottsarbeid innenfor reiseliv
Det har kommet en nasjonal reiselivsstrategi som ble presentert for regjeringen i mai 2021. Prinsippene for det nye selskapet er lagt til grunn fra den nasjonale strategien og det arbeidet som Destinasjon Røros nå gjør. Det kan med det rette kalles for nybrottsarbeid da de er en av de aller første destinasjonsselskapene som har klart å omstille den nasjonale strategien for å ta den ut lokalt og regionalt.
– Vi trenger mer aktive og involverte medlemmer. Dette må være en organisasjon for reiselivsnæringa selv, fra de små til de store aktørene, og hvor også kommunene må være helt sentrale aktører for å få dette arbeidet til å henge sammen. Her er samarbeid nøkkelen.
Nå eller aldri
Arbeidsgruppa som har jobbet med omstillingsprosessen kom med forslag om at det nå skal dannes et samvirkeforetak. Dette vil i praksis bety at her vil medlemmer kunne bli eiere i det nye destinasjonsselskapet.
– Vi trenger et skikkelig moment. Vi trenger et punkt i historien der vi sier at det er nå eller aldri. For slik vi har holdt på før slik kan det ikke fortsette. Det er ikke en bærekraftig forretningsmodell, og en måte å syreteste på om dette er noe næringa og bransjen selv vil, er jo nettopp å si – la oss lage et samvirkeforetak. Da må medlemmene selv være med på eiersiden og da får vi samtidig lagt grunnlaget for aktivitet og engasjement, sier Jansen.
Ny medlemsmodell
Det er også i denne prosessen tatt med et nytt forslag til en medlemsmodell for det nye selskapet. Medlemsmodellen er mye tydeligere enn tidligere med at den har en forventningsavklaring til hva medlemmene kan forvente seg av hva de betaler for og hva de kan få av tjenester. Denne modellen bygger også på at hvor mye man betaler desto mer kan man forvente seg av det nye selskapet.
– Det å endelig få ryddet i forventningene mellom destinasjonen og bransjen, det tror jeg er helt avgjørende. Dette kombinert med et samvirkeforetak hvor da medlemmene selv eier foretaket. Det tror jeg vil tydeliggjøre dette. Jeg tror også at en annen sentral konklusjon i denne prosessen er at skal man lykkes innenfor reiselivet i en region, så trenger man å samarbeide.
Lav inngangssum
Den økonomiske modellen for medlemsbedriftene er ikke ferdig laget. Det kommer i neste steg i prosessen, men eierandelen skal prises såpass lavt at alle skal ha en mulighet for å bli medeiere i det nye selskapet. Her vil det bli en fordeling i hvor mange eierandeler de forskjellige medlemsbedriftene vil ha.
– Man ønsker at hele bransjen skal være med å eie og jeg mener at da er det et viktig poeng at inngangssummen ikke blir for høy, men heller at de selskapene med muskler må ta et eieransvar og kjøpe flere eierandeler.
Synlighet får man sammen
Hva eierne skal få i en grunnpakke fra destinasjonselskapet skal i prinsippet være lik, så om man er liten eller stor, så skal ikke dette utgjøre noen forskjell. Det skal være samme synlighet og oppmerksomhet, og samme tilgang uansett hvor bedriften ligger innenfor destinasjonens geografiske område. Modellen tar en større høyde for at i grunnpakken ligger de samme tjenester og leveranser for alle eiere, men her vil det også bli muligheter for å kjøpe seg opp for flere tjenester fra selskapet.
– Jeg tror det er viktig for bransjen at man er synlig og at det er en av de viktigste grunnene for å bli med i et destinasjonsselskap. Den synligheten på de digitale flatene som man kan få gjennom destinasjonsselskapet og Visit Norway vil være viktig for alle eiere. Den vil være vanskelig å oppnå hvis man står alene, men gjennom å stå sammen i et nytt og bærekraftig selskap, da kan man oppnå så mye mye mer, avslutter prosessveileder Sigrid Jansen.