+ Avviser brudd på smittevernregler

Air Leap stiller seg uforstående til en anmeldelse fra Røros kommune om brudd på smittevernregler.

– Vi har följt de restriktioner och regler som gäller för flygande personal. Dessa är avstämda med Hälso och Omsorgsdepartementet via Samferdselsdepartementet. Vår crew är också testade med negativt resultat, sier VD i Air Leap Jon Melkerson til Rørosnytt.

Arbeidets Rett skriver i kveld at Røros kommune har anmeldt flyselskapet, som flyr ruta Røros – Oslo 23. november.

— Vi fikk en henvendelse på tampen av forrige uke med bekymringer rundt mannskapet på Air Leap, om de har overholdt karantenebestemmelser, testing, og så videre, sier Kommunedirektør Kjersti Forbord Jensås til Arbeidets rett.

Air Leap fortsetter å fly ruten som planlagt, mens politiet etterforsker påstandene i anmeldelsen fra Røros kommune..

+ En vakker dag

29. november 2020 går inn i historien som en av de vakreste dagene på Røros. Kombinasjonen fuktig luft og tosifret antall minusgrader har fått det til å rime. Det er så vakkert at man kan bli lyrisk, og man burde kanskje skrive dikt når det rimer på alt.

Lav sol har fått frem gullfargen på trærne og det meste i naturen. Her er noen glimt fra vintereventyret.

Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby

+ Koselig å pynte Røros til jul

Det er en tradisjon for Røros Speidergruppe å pynte Røros til jul. De siste 30 årene har speidergruppa hengt opp flettet girlander i ekte granbar over Kjerkgata. Dette koselige oppdraget startet med at en som jobbet på Røros E-Verk, fikk tak i utstyret til julegata, og speidergruppa fikk oppdraget med å henge det opp.

– Jeg synes det er veldig koselig å få lov til å pynte Røros til jul, sier Mona Lise Riis som er leder i Foreldregruppen.

Gruppeleder i Røros Speidergruppe, Arild Brynhildsvold sier at dette er en dugnad som det er helt greit å få med folk på. Det er en kort dugnad, men den er veldig effektiv.

Lift

Det er Røros Handelsstand som betaler for utstyret og dugnaden. De bestiller ekte granbar fra et gartneri på Alvdal. Først blir granbaret festet på stålvaiere, deretter blir lysene festet på. Som hjelpemiddel til oppdraget bruker speidergruppa en lift fra Johan Kjellmark. Tidligere ble det brukt stige. Det er både litt tryggere og litt kjappere med lift. Dugnaden tar to – tre timer. 10 – 15 foreldre og speidere er med på dugnaden.

– Det hjalp veldig når vi begynte å bruke lift, sier Arild.

– Det kan være kaldt innimellom, men vi har som regel litt gløgg og pepperkaker, sier Mona Lise.

Speidergruppa pynter hele Kjerkgata, og henger opp en girlander i Mørkstugata. Det blir satt av en ettermiddag midt i november til dugnaden. Trolig er Røros og Drøbak de enste stedene i Norge som har ekte granbar i julegata. Dette er et oppdrag som speidergruppa har hatt i rundt 30 år. Når julen er over tar de ned julegata.

Dugnad

Oppdraget med å pynte Kjerkgata til jul gir gode penger inn i kassen til Røros Speidergruppe. De synes det er et greit oppdrag, og en god dugnad, som er både hyggelig og sammensveisede for foreldrene. Det er også noen av speiderne som møter opp og hjelper til, ikke bare foreldrene, men speiderne blir ikke sendt opp i liften.

Det er 14 girlander som henges opp. Speiderne og foreldrene får som regel mange hyggelige kommentarer under dugnaden. Dersom en girlander ramler ned i løpet av julemåneden, kommer brannvesenet med stigebilen og hjelper til med å henge den opp igjen.

De siste par årene har speidergruppa pyntet julegata også i mars, i forbindelse med innspillingen av Hjem til jul.

Kjerkgata pyntet til jul. Foto: Tove Østby

+ Savnet og plassen

Tidligere i alle år har bestemor og bestefar vært i nabohuset på gården. I år er det kanskje to fremmede som fyller stolene rundt middagsbordet på julaften.

– Jeg har bestandig vært en person som synes det er trist å høre om folk som er ensomme, sier Silje Eidsvåg. 

I et Facebook-innlegg tidligere i høst oppfordret hun ensomme folk som ikke har noen å feire jul med til å ta kontakt. Silje og familien ønsker å invitere inntil to personer på julekvelden til gården ved Aursunden. 

For de som eventuelt ønsker å komme på besøk vil de bli møtt på trappa av Silje slik hun tar imot alle gjester som kommer til gården: Med en varm velkomst og god oppmerksomhet. 

Denne dagen samles familien rundt kaffebordet uten tegn til engstelse eller skepsis mot denne fremmede som har kommet for å intervjue dem. Latter, varme og god kaffe følger praten som ender med at yngstemann Henning viser frem rommet sitt med spillkonsollen og Lego-samlingen. Så langt unna den dominerende følelsen av året 2020 som man kommer. 

For Silje, samboeren Odd Martin og familien ved Aursunden har tapet av besteforeldre og andre i slekta de siste årene skapt et savn av å være flere i høytidene. Det har også skapt rom ved middagsbordet til jul.

– Vi har ikke familie i nærheten og vi kjenner ekstra på det i høytider. De fleste av vennene våre har familiesammenkomster og middager gjennom jula. Men vi er heldige som har hverandre. Og da tenker jeg på de som ikke har noen i nær familie å være sammen med. Hvordan føles det for dem? Sier Silje. 

Derfor inviterer familien nå folk som ikke har noen å feire julen sammen med hjem til seg på julaften. Silje skrev et Facebook-innlegg som oppfordret de som ikke har noen å feire jul sammen med til å ta kontakt for å feire sammen med henne og familien. Innlegget har blitt delt tett på hundre ganger. 

– Vi hadde familieråd rundt dette slik at det er ikke bare Silje som har bestemt det.Vi har såpass store unger at de må få lov til å ha en mening om saken de også, sier Odd Martin.

Thea Emilie på 15 og Henning på 11 syns det er fint at de kan hjelpe noen ensomme gjennom julen, og kanskje kan det være noen som blir faste gjester hos familien resten av året. De har plass til to fremmede på julaften og oppfordrer folk til å si ifra hvis de vet om noen som kan passe beskrivelsen. 

For Silje handler dette mye om et sitat av Per Fugeli som hun synes beskriver godt hvordan det er å være et menneske. “Vær et ett- tall på jorden – og bry deg om flokken din”, sier sitatet. 

– Jeg syns det sitat sier så mye om hva som er viktig med det å være et menneske. Man skal ta vare på seg selv og samtidig hjelpe andre rundt seg. Gleden ved å gi gir en dobbelt positiv effekt, sier hun.

Vi har alle kimen til godhet i oss. Hos noen rekker den ikke komme frem fordi de er så opptatt med hverdagens kjas og mas. Andre har for mange indre negative stemmer som sier at det er for dumt å være snill. Men av og til kommer det initiativ som leder an og minner oss om hvordan vi egentlig er, og hva som er viktig for oss. 

– Jeg syns det er fint folk takker meg for initiativet, men for meg er det en selvfølge. Har de det rundt meg bra så har jeg det bra, legger Silje til.