Kveldsflyet som skulle kommet til Røros 19.20 ble innstilt. Som følge av det blir også morgenflyet fra Røros i morgen tidlige innstillt. Passasjerene som hadde bestilt billetter til disse avgangene, er varslet i god tid, og de er overflyttet til andre avganger.
Årsaken til at de to flyavgangene ble innstilt, er tekniske utfordringer med flyet som skulle kjørt ruten. Flyet som skulle gå til Røros i kveld, skulle komme ned til Gardermoen fra Bodø. På grunn av de tekniske utfordringene, ble flyet stående der.
Avgangene som er planlagt utover dagen i morgen går som planlagt. Widerøe beklager ulempene dette har medført for passasjerene.
I dag kom en relativt sjelden gjest inn i redaksjonens hage på Hagaen. Vi regner med at hensikten med besøket var på komme på rorosnytt.no. En så god søknad kunne ikke avslås.
Tiuren tilbragte hele dagen i hagen, før den tok av med kurs for nye eventyr.
Tiuren er forøvrig trygg for jegere i Norge på denne tiden av året. Skogsfugljakta varer fram til 23. desember. Skulle den forville seg over Riksgrensen, vil den være langt mere utsatt. Der er januar høysesong for såkalt toppjakt. På grunn av mye snø, tar de store fuglene ofte plass øverst i store furuer.
Det ble gjort mange og til dels store beslag ved Vauldalen tollsted i 2018. Det ble beslaglagt blant annet 9000 liter alkohol, 21.500 sigaretter, 8 kilo snus og 3 kilo hasj.
Antall forenklede forelegg og beslag anmeldt til politi har økt siden 2017, både når det gjelder alkoholvarer og tobakksvarer. En del av økningen kan skyldes økt innsats fra Tollmyndighetene.
– Vi har forsterket kontrollgruppa noe som fører til bedre resultater, sier seksjonssjef ved Vauldalen tollsted, Unni Elisabeth Tronsmed til Rørosnytt.
I løpet av året ble det også gjort to store beslag av piratkopier med en vareverdi på omlag 1,5 millioner kroner. Det var også to beslag av andre varer med vareverdi på omlag 25.000,- kroner. Det ble gjort to beslag av voldsprodukter.
En del saker er avgjort ved forelegg, mens en del av sakene er anmeldt til politiet. Det gjelder beslag av narkotika, og 9 beslag av diverse dopingmidler, ampuller og tabletter.
Indiebandet «Piknik» som består av elever ved Trøndertun Folkehøgskole skal ut på turné. Turneen starter på Røros Videregående skole i mars.
Alle medlemmene i Piknik er elever ved Trøndertun, og går på forskjellige linjer. Bandet består av seks 19-20 år gamle gutter: Martin Engelien (gitar) Erlend Eggan (gitar) Hallvard Løberg Näsvall (bass) Gard Songstad Hella (vokal) Vegar Nesfossen Dreier (synth, vokal) Per Birkeland Hagen (trommer).
Guttene lager egne sanger, og synger på norsk. Musikken til Piknik er sterkt inspirert av blant annet TØFL, Kråkesølv, Pikekyss, Mac Demarco og DeLillos.
Bandet startet opp i høst, og har allerede begynt å spille inn sanger i studio og har vært med på flere spillejobber.
Akkurat nå planlegger vi turné hvor vi skal besøke videregående skoler på dagtid, vi skal bl.a spille på Røros Videregående skole 6. Mars, en skole som jeg selv gikk på, sier Hallvard Løberg Näsvall i Piknik.
Piknik har hovedsakelig planlagt å spille på hjemstedene til samtlige bandmedlemmer, som vil si Røros, Gjøvik, Stavanger, Geilo og Trondheim. De håper også å få spille på et par utesteder på kveldstid.
-Målet med turnéen er å promotere Trøndertun Folkehøgskole ettersom at vi synes denne skolen er så bra at vi synes flere bør søke seg hit! En annen grunn er fordi at samtlige i bandet sitter med en følelse av at det har vært litt mangel på kulturtilbud der vi kommer fra, sier Hallvard som kommer fra Ålen.
Han legger til alle i bandet kjenner på en ekstremt stor glede av musikk, og de håper å kunne dele den med flere folk. Turnéen starter med første spilleoppdrag på Røros VGS, og så tar Piknik turen sørover mot Gjøvik, Oslo, Stavanger og Geilo, før de returnerer til Trøndertun.
Hallvard Løberg Näsvall gikk på Røros Videregående skole året 2014-2015, på Helse- og oppvekstfag. Han gleder seg til turnéstart på skolen som han tidligere har gått på.
Det blir veldig gøy å komme tilbake til gamle trakter og se igjen lærere og andre kjente. Det hadde vært veldig kjekt å inspirere andre elever til å gå et år på folkehøyskole.
Måneskinn
Piknik er for tiden er aktuelle med debutsingelen «Måneskinn» som ble gitt ut 13. januar. «Måneskinn» var den første sangen Piknik skrev sammen. Det er en kjærlighetssang, men resten av tolkningen er opp til lytteren.
Petter Swift som jobber med Ungdomsgruppen i Femund Trekkhundklubb ønsker flere medlemmer til gruppen.
Ungdomsgruppen er tilrettelagt for at ungdommer kan bli med å trene, bli med på tur og bli kjent med hundesporten og hundekjørermiljøet.
Ungdommer som ønsker å bli med kan ta kontakt med Petter på mobil. Onsdager etter Femundløpet blir det fellestreninger, i tillegg skal det være en del kursing slik at ungdommene lærer å være ute i fjellet, lærer kart og kompass, lærer å bygge sin egen slede, lage linesett og det man trenger for å bli en god hundekjører.
Det er unge fra 12 år som kan være med i ungdomsgruppen. Men dersom det er noen som er yngre og som er ekstremt interessert går nok det i orden også.
Man trenger ikke ha erfaring fra før for å være med i ungdomsgruppen. Det holder at man er friluftsinteressert og liker å være ute. Petter håper at gruppa skal bli en fin gjeng på 8 – 10 stykker.
-Vi har hatt mange gode ungdommer som kjører hund på Røros. Men de er en generasjon som begynner å kjøre Femundløpet for voksne nå, så vi må prøve å finne noen nye unge, sier Petter Swift.
Førstkommende søndag, 27.januar blir det «Erik Bye-viser» på Fjøsakademiet. Det er Trondheim Symfoniorkester og Fjøsakademiet som presenterer Erik Bye viser med Henning Sommerro, Heidi Skjerve og TSO Hors d’age: Frode Hoff & Marianne Harmens – fiolin, Einar Heier – bratsj, Helge Myhrstad – cello, Göran Sjölin – bass, Annika Nordstrøm – fløyte, Kåre Aambø – obo, Thomas Nordrup Jenssen – klarinett og Stein Villanger – horn.
Det er veldig stas at vi får akkurat denne konserten hit. For det første blir arrangementene urfremførte hos oss og for det andre blir denne fremføringen den eneste gangen at hele ensemblet er samlet. Etterpå deles det i to grupper som drar på hver sin turné. I tillegg, kommer mange av de som har laget arrangementene for å høre urfremføringen, sier driver av Fjøsakademiet, Lindsay Winfield-Chislett.
Konserten består av et utvalg av Erik Bye sine beste viser, arrangert for sang og kammerensemble. Henning Sommerro leder publikum gjennom programmet og synger flere av visene; Jazzvokalist, Heidi Skjerve, synger bl.a. to sanger som hun har arrangert selv.
Prosjektet er et ledd i TSO Akademi som er et samarbeid mellom Trondheim symfoniorkester og NTNU Institutt for musikk. Studenter som går på arrangør/komposisjon-studiet ved NTNU IM har arrangert visene for TSO Hors d´age som består av musikere fra Trondheim symfoniorkester. Ensemblet har også vært benyttet i arrangementsprosessen for å gi studentene veiledning og erfaring underveis. Studentenes mentorer har vært Odd Johan Overøye og Henning Sommerro.
Arrangementene blir urframført ved konserten på Fjøsakademiet. Deler av programmet blir senere også framført ved TSO sin Voi Voi festival i Trondheim dagen etter før kompaniet deles i to for å dra på turné.
Arrangører er: Oliver Dyb, Gunhild Hjertaas, Håkon Soldal Karlsen, Eirik J. Lauvås, Harald Relling Nielsen, Sigurd Skogum Riise, Magnus Skaug, Ingrid Steinkopf og Heidi Skjerve.
Magnus Häggblom lager tapastallerken, men her er det forhåndsbestilling.