+ Fokus på fremtidens handel

Tirsdag 5. mars blir det fokus på framtidens handel. Rørosregionen Næringshage inviterer til Kompetanseforum på Storstuggu, og konferansen » Fremtidens handel».

I følge arrangøren er dette er arrangement som passer for alle som driver handels- og/eller opplevelsesnæring, ikke bare på Røros. Det vil være til inspirasjon også for lokalmatprodusenter og reiselivsaktører. Kvelden er viktig for politikere, huseiere, næringsutviklere, planleggere, utbyggere og tilretteleggere – og alle andre som arbeider for lokal verdiskaping. Møtet er en del av prosjektet «Rethink. Restart. Retail. Røros. – Lokal handel 2020» som er finansiert av Trøndelag fylkeskommune.

Foredragsholdere

Foredragsholdere på konferansen er Louise Byg Kongsholm og Knut Erik Rekdal. Louise er eier og administrerende direktør i danske Pej-gruppen. Hun er fremtidsforsker, sjefsredaktør, konsulent og trendforsker. Hun har skrevet flere bøker om handel, nå sist om fremtidens detaljhandel i boken Total Retail. Hun skal holde foredrag om nisjebutikkenes rolle i fremtidens handel. Knut Erik Rekdal er senior bransjeanalytiker i Hovedorganisasjonen VIRKE. Rekdal vil gå igjennom VIRKEs analyser av hvordan handelen i Norge utvikler seg, hvilke trender de ser og hvilke utfordringer og muligheter Hovedorganisasjonen VIRKE ser for den norske handelsstanden i framtida. Hans foredrag heter Norsk handel i 2030.

Ny teknologi, økt internasjonal konkurranse og stadig høyere kundeforventninger tvinger fram endringer i tradisjonell detaljhandel.

I invitasjonen til konferansen står det:

Handelsnæringen snus på hodet av nye digitale løsninger og banebrytende internasjonale aktører. Kundenes forventninger til kjøpsopplevelsen når stadig nye høyder. Den virtuelle verden smelter sammen med den fysiske, og utfordrer alt man trodde man visste om handel.
Mange norske butikker vil ikke klare det taktskiftet vi er inne i nå. Detaljhandelen er i voldsom endring, og flere lokale forretninger og norske butikkjeder står i fare for å forsvinne helt. Vi må tenke nye tanker og bygge nye forretningsmodeller hvis den lokale handelen skal overleve!
Kan lokale butikker møte den internasjonale
konkurransen gjennom å skape nye og spennende
kundeopplevelser i møtet mellom det virkelige og det
digitale livet? Kan vi bygge en handelsnæring hvor
særegenhet, høy kompetanse og opplevelser står sentralt?



Røros Handelstand. Foto: Tore Østby



+ Knut (87) planlegger ny tur til Gambia

Knut Brandstorp (87) i Gambia-prosjektet fortsetter kampen mot analfabetisme. Han ønsker at alle barn skal lære tall og bokstaver. Planleggingen av en ny tur til Gambia er i gang, og planen er å dra høsten 2019.

I løpet av 19 år har Brandstorp vært i Gambia over 30 ganger. 

Brandstorp sin appell før sin neste reise til Gambia: 

The smiling coast of Africa
Kampen mot analfabetisme

Gjentatte besøk gjennom 19 år til et av verdens mest fattige land,
Gambia, har vist et påtrengende behov for å lette byrdene for noen
av dem som har det verst. Storparten er analfabeter. Fast arbeid
er utopisk, risprisen har steget. Mange, spesielt små barn, er smittet
av malaria, uttørring og lider av underernæring. Hvert tredje barn
opplever ikke sin treårsdag.
Takket være støtte fra lag, bedrifter og enkeltpersoner får barn hjelp i kampen for tilværelsen.
Jobb nummer en, er å sørge for skolegang.
Uten kjennskap til tall og bokstaver er barn fanget i en svart tunell, hvor finnes få lyspunkter.
Husværet består av rustne bølgeblikkplater, åpen kloakk, jordgulv og rester
av noe som har vært et tak.
Åtte, ti familier, fortrinnsvis kvinner,
og et mylder av småbarn sitter stuet i et mørkt rom. Det er rått, det finnes
ikke vann eller elektrisitet.
Spebarn sover på jordgolvet,
de andre sitter sløvt apatiske og stirrer
ut i mørket.
Noen barn får skolegang og staver seg gjennom ordene. Ansiktene lyser opp i varme smil – noen har sponset dem. De er privilegert!

Foto: Knut Brandstorp


Knut var i Gambia i november i fjor, da hjalp han over 50 barn inn i skolen, i tillegg ordnet han lærlingplass til en gutt og ei jente.



+ Frivilligheten gir et varmere samfunn

I går kveld ble Røros Frivilligsentral sin årsfest for frivillige og venner av frivilligsentralen arrangert på Røros Eldresenter. Dette var et koselig arrangement som hedret frivilligheten i Røros kommune. Det var underholdning ved The Geriatrix som spilte sammen med Sextus. I tillegg sang og spilte Ane Linn Haagaas og Lars Anda Berg. Kvelden ble avsluttet med allsang til blant annet «Sønnavindsvalsen», «Zanzibar» og «Menuett i mai».

På arrangementet ble Gunnar Berg tildelt Røros kommune sin Frivillighetspris 2018. Det var  også servering av kveldsmat.

– Det er ingen tvil om at det frivillige arbeidet som legges ned i et lokalsamfunn, det bidrar til at Røros er et varmere og triveligere sted å være. En mye bedre plass å bo og leve på, det er det frivilligheten som gjør et viktig bidrag, sa kultursjef Morten Tøndel i sin tale på årsfesten.

Foto: Tove Østby

Overrekkelse av Frivilligprisen 2018 til Gunnar Berg. Foto: Tove Østby

Foto: Tove Østby

Gunnar Berg. Foto: Tove Østby

 

 

+ Tilskudd til samisk språkopplæring

Sametinget har gitt tilskudd til samisk språkopplæring til Svaale Luvlege i Ysterhagan barnehage. Tilskuddet er på inntil kroner 65 000,-.

Tilskuddsstørrelsen er beregnet på grunnlag av Sametingets beregningsregler for barnehager med tilbud om samisk språkopplæring. Svaale Luvlege ble åpnet av ordfører Hans Vintervold og sametingspresident Aili Keskitalo i august 2016.