Hotelldirektør ved Røros hotell, Terje Lysholm og Jårdy Knutsen som jobber med energibrønnboring fra selskapet Rototec. Foto: Svend Agne Strømmevold

20 millioner på energieffektivisering

Med solceller, oppgradert ventilasjonsanlegg og 47 brønner skal Røros hotell kunne redusere energiforbruket med mer enn 50 prosent.

Arbeidet begynte rett etter påske, og hvis alt går etter planen skal det være ferdig i sommer.

Brønnpark med over 1,5 mil med rør til sammen
– Vi får en sånn brønnpark som går rundt hele sydfløyen her. Når du begynner å legge sammen så er det faktisk en og en halv mil med rør som skal ned i bakken, forklarer Lysholm.

47 brønnhull på 320 meter som tilsvarer over 1,5 mil med rør, kobles til en propan/butan varmepumpe-sentral og vil skape bergvarme for hotellet. Nå skal hele hotellet få varme og strøm fra jorda og sola.

– Prosjektet ble egentlig startet før koronaen, og i utgangspunktet hadde vi tenkt å bruke varmepumpeteknologi. Men så må vi ta høyde for at det er ganske kaldt på Røros store deler av året og dermed vil ikke den teknologien ha like stor effekt. Derfor har vi prøvd å finne en bedre løsning, sier hotelldirektør Lysholm.

Rigger oss med tanke på fremtiden
Hotellet bruker cirka 4,5 GW per år. 70 prosent går til oppvarming.

– Siste kvartal så gikk vi opp over to millioner i strømpris sammenlignet med året før og sånn kan vi ikke fortsette, sier Lysholm, som forklarer at prosjektet er det største løftet innen ENØK i selskapets historie.

Hotellet har redusert forbruket med 600.000 kWt sammenlignet med 2019 og 2022, fortsatt ble siste kvartal i 2022 to millioner kroner dyrere enn året før. Bare i desember hadde hotellet 1.2 millioner i strømregning. 

Bygget har flere store takflater som skal utnyttes til bygging av 1151 m2 solcellepanel som kan produsere inntil 187.000 kW i året. Solceller er beregnet til å holde i 20-25 år, mens brønnene vil ha en varighet på 100 år. I tillegg vil gamle ventilasjonsanlegg vil bli oppgradert til nye med roterende varmegjenvinning. Med de nye tiltakene regner hotelldirektøren med at det kostbare prosjektet vil begynne å lønne seg innen åtte til ti år.

– Selvfølgelig er det investeringskostnader som må gjøres, men nå rigger vi oss med tanke på fremtiden, sier Lysholm, og legger til:

– Nå har vi fått et spark i ræva alle sammen på grunn av strømprisene, så nå er det lurt å prøve å være litt forutseende og finne ut hvilke teknologiske løsninger som fortsatt vil være aktuelle om ti eller tjue år.

Terje og Jårdy diskuterer konstruksjonen av brønnparken som bygges rundt sydfløyen. Foto: Svend Agne Strømmevold.