Vedtektene for SFO revideres (+)

Vedtektene for SFO i Røros kommune skal revideres. Vedtektene ble sist revidert av hovedutvalg for oppvekst i 2014. Det har i løpet av det siste året kommet nytt lovverk som gjelder for SFO, og det er utarbeidet Rammeplan for SFO.

Utdanningsdirektoratet har også utarbeidet en oversikt over hva SFO sine vedtekter skal inneholde. Dette gjør at dagens gjeldende vedtekter må revideres. Det er viktig at vedtektene viser til gjeldende lovverk. Lov om grunnskolen og den videregående opplæringa gjelder også for SFO. I forslaget til reviderte vedtekter er det lagt inn henvisning til Opplæringsloven § 13-7 om formål og innhold.

  • Forskrift til Opplæringslova kapittel 1B-1 gir lavinntektsfamilier mulighet til å søke om redusert foreldrebetaling. Foreldrebetaling for heltidstilbud i SFO på trinn 1 og 2 skal ikke overstige 6 % av den samlede person- og kapitalinntekt til familien.
  • Forskrift til Opplæringslova kapittel 1B-3 slår fast at barn med særskilte behov på trinn 5-7 har rett på gratis SFO.
  • Forvaltningsloven §§ 13-13f om taushetsplikt gjelder for alle ansatte ved skole og SFO.
  • Ansatte må framvise tilfredsstillende politiattest, jfr. Opplæringsloven § 10-9.
  • SFO-ene i Røros kommune har hatt eget styre. Et organ som har hatt få saker. Skolens samarbeidsutvalg foreslås derfor også å gjelde for SFO. Styret for SFO utgår.
  • Fra tid til annen opplever man familier med utestående oppholdsbetaling. Det er derfor ønskelig med en presisering om hva dette vil medføre.
  • Det blir mulighet til å søke om betalingsfritak om barnet f.eks skal på rehabiliteringsopplegg i mer enn to uker.
  • Daglig åpningstid for SFO ved Røros skole er 06:45-16:30. Fra tid til annen har vi foreldre som har behov for at SFO er åpen til 16:45. Det er derfor forslag om at det kan gis tilbud om å holde åpent til 16:45 ved behov. Dette må da avtales på forhånd.
  • Det er påmelding til SFO når det er skolefri. Gjeldende vedtekter sier at det må være minimum 8 påmeldte barn for å holde åpent jul og påske. Gjelder Røros skole, SFO. Dette må også gjelde andre skolefri-dager.
  • Alle ansatte skal hvert år blant annet jobbe/reflektere sammen rundt temaet Trygt skolemiljø og gjennomgå ulike kurs. Ny Rammeplan fører til krav om dokumentasjon av innholdet i SFO. Det vil si utarbeidelse av planer. Det er derfor behov for å øke antall planleggingsdager pr. år fra fem til seks.

Alle SFO-er skal ha egne vedtekter. Det er viktig at vedtektene inneholder informasjon om formål og innhold. De bør også informere om retten til redusert foreldrebetaling, og hva som skjer om betaling uteblir. Kravene om taushetsplikt og politiattest er det også viktig å presisere, står det i saksvurderingen til Kommunestyret.

Kravene til at ansatte skal være oppdatert på lovverk mm gjør at det er behov for mer tid til planlegging/kursing. Behov for ekstra planleggingsdag.

De som har deltatt i revisjonsarbeidet for vedtekter for SFO i Røros kommune, er Ingvild Prøsch-Moen, virksomhetsleder Røros skole. Monica Nilsen, virksomhetsleder Brekken oppvekt- og lokalsenter og Glåmos oppvekstsenter. Alfhild Myre, avdelingsleder Røros skole trinn 1-4, og Anne-Britt Aasberg, avdelingsleder Røros skole, SFO. Forslag til endringer ble tatt opp i styret for SFO ved Røros skole 03.06.2021. Representanter for styret var Tølløv Tamnes og Kristel T. Aas. Vedtektene har blitt drøftet med ansatte ved SFO og plasstillitsvalgt for Fagforbundet Elisabeth Thörnqvist.

Innstillingen til Kommunestyremøtet torsdag 26.august er at reviderte vedtekter for SFO i Røros kommune vedtas.

Facebook
Twitter
LinkedIn