Petter Swift. Foto: Svend Agne Strømmevold

Var i ferd med å bli en gjeng med gamle sære gubber

Nesten 40 år har gått siden Petter Swift fikk sin første hund til konfirmasjonen. Siden da har han blant annet vunnet norgesmesterskap i mellomdistanse og fått ungdomskomiteens hederspris, som han ble tildelt for sitt engasjement for ungdom i hundekjørersporten.

Swift har lang erfaring innen hundekjørersporten, og har kjørt alle grenene; sprint, mellomdistanse og langdistanse. Opprinnelig kommer han fra Tønsberg, og flytta til Røros med kona for en ti års tid tilbake.

– Da jeg startet var det bare av egeninteresse, men nå har interessen holdt i snart 40 år, sier Swift.

Petter har mottatt både Femundløpets frivilligpris i 2011 og Femundløpets Hall of fame i 2019. Ungdommskomiteens hederspris ble han tildelt for sitt engasjement for ungdom i hundekjørersporten, og det er lagt vekt på at han har vært med på å legge grunnlaget for dagens Rookie-kurs, og at han er opptatt av at unge hundekjørere skal sitte med den kunnskap som er nødvendig for å gjennomføre et langdistanseløp.

Rookie-kurs er noe ungdom må gjennom før de kan gjennomføre Femundløpet Junior.

Swift var tidlig ute med å legge til rette for at ungdom skulle få interessen for hundekjøring.

– Før var det 18 års aldersgrense for å være med i Femundløpet. Det var en stor diskusjon i miljøet, men min erfaring var at ungdom som var trent opp og var godt forberedt, kunne fungere vel så bra som en 18-åring, forklarer Swift, og forteller at det var mye motstatnd i hundekjørermiljøet til å inkludere de yngre. 

Petter så at det var behov blant ungdom for opplæring, og innføring i terrengene, naturen, utstyret og kommunikasjonen med hundene, men det var ikke bare bare å overbevise hundekjørermiljøet om at det var riktig vei å gå.

– Det var en ganske hard kamp faktisk. Jeg kom med et forslag om å arrangere juniorløp på hundekjørertinget i Norges hundekjørerforbund, og da led jeg et sviende nederlag, og fikk ikke noe gehør i det hele tatt, medgir Swift.

På våren 2012 kom Swift med et nytt forslag om å arrangere juniorløp, og da ble det enstemmig vedtatt. 

– Etter det har hundekjøring blitt veldig populært blant unge, og det har pleid å være mellom 10 og 18 juniorkjørere hvert år, sier Petter. 

Swift forklarer at det å trene opp unge hundekjørere handler mye om å gi dem utfordringer som kan øke mestringsfølelsen. Da, forteller Swift, lærer de veldig fort. Og det er mye som skal læres.

– Det er evnen til å ta vare på seg selv og hundene på fjellet i dårlig vær. Det er å lære seg hvordan å lese terreng og fjellet, og lære seg å bruke riktig type utstyr. Det handler om hvordan en kler seg, og det handler om å være trent og godt forberedt, for man kan havne i situasjoner hvor man ikke kommer videre. Det handler om å holde hodet kaldt, og det handler om at man har rutiner på ting, sier Swift. 

– Hva tror du ungdom kan få ut av å holde på med hundekjøring?

– Det tror jeg er masse. Mestringsfølelse, lære seg å kommunisere med dyr, lære seg å leve i naturen og oppleve det fine som er rundt oss som ikke alle legger merke til. Spesielt vil jeg trekke fram det med samhandling med dyr, sier Petter. 

Interessen for å trene opp ungdom, sier Swift kommer fra den motivasjonen det gir å lære opp andre. 

– Jeg blir motivert av å prøve å gjøre andre gode. Så ser man at de har et helt annet utgangspunkt når de har vært igjennom hele systemet med rookie-kurs og juniorløpet. Da har man allerede mye kunnskap hvis man skal delta i de lange løpene, sier Swift, og legger til:

– Dessuten så jeg at vi var i ferd med å bli en gjeng med gamle sære gubber, og tenkte at vi trengte rekruttering til sporten, sier Swift.