Adrian Jamtseter Knutsen, Sander Bekkos Holm og Henrik Knusten Gullikstad. Foto: Tove Østby

+ En smak for alle

Typischk Godt UB har fokus på vafler, og har gitt ut kokeboken «Vaffelboka – en smak for alle». Guttene i ungdomsbedriften er inspirert av at vaffel er vanlig kost i Norge, og at det er det du ofte får hjemme hos bestemor. Men det kan bli mye av det samme, derfor har guttene i Typischk Godt UB laget oppskrifter som er litt mer eksotiske, med blant annet utenlandske preg, men de lokale ingrediensene er beholdt i vaffelrøra. Tanken til guttene er å blande lokalt med eksotisk.

Oppskrifter

Guttene har funnet oppskrifter fra både Norge og utlandet. De utenlandske oppskriftene er fornorsket litt, dette er blitt til mange spennende oppskrifter i boka. Det er blant annet Oreovaffler, kanelsnurrvafler og rakfiskvaffler. På rakfiskvafflene kan man spise rakfisk, potet, rømme, rødbeter og løk. Vaffelen skal fungere som ei lefse derfor inneholder den ikke sukker.

I kokeboka er vaflene inndelt i kategoriene frokost, middag og dessert. Til frokost er det litt lettere vafler, med ikke så mye på. Kokeboka inneholder 19 oppskrifter. Typischk Godt UB bruker lokale produkter fra blant annet Tjukkmjølk fra Rørosmeieriet og egg Galåvolden Gård.

Julegave

Bok er nettopp kommet. Tanken er at boka kan være ei fin julegave i år. Guttene hadde plan om å selge boka på Julemarkedet og under Rørosmartnan, men etter at koronapandemien kom har salgsplanene blitt litt endret. Boka blir nå solgt gjennom sosialemedier. Opplaget er på 250 bøker.

– Å lage bok var krevende for oss som ikke har laget bok før. Det har vært en interessant opplevelse, sier Adrian Jamtseter Knutsen, Sander Bekkos Holm og Henrik Knusten Gullikstad i Typischk Godt UB. De legger til at da de skulle ta bilder av alle vaflene ble det veldig mye vafler tilslutt, og mye vafler å spise. De jobbet i åtte timer med å lage vafler og ta bilde av vaflene. Men det var godt og variert.

I forordet til boka skiver Typischk Godt UB at de tenkte spesielt på mødre, bestemødre og vaffelinteresserte når de kom på bokideen, ettersom at man kan tenke seg at det er de som oftest lager vafler.

Vaffelhistorie

Kokeboka inneholder også litt vaffelhistorie, der står det blant annet at de første vaflene stammer fra antikken da grekerne stekte vafler mellom to varme panner med håndtak laget av tre. I middelalderen ble det laget vaffeljern med mønster. Den kjente vaffeldagen, 25. mars stammer fra Maria Budskapsdag.

Visjonen til Typischk Godt UB er å skape en smak for alle, og inspirere til å lage vafler som alle kan spise og nyte. De ønsker også å skape nye vaffeltradisjoner for den kommende generasjon, og sørge for at vafler fortsatt holder seg relevant til den nye generasjon ved å piffe opp og lage nye vafffeltradisjoner. Mentor for Typischk Godt UB er Bjørn Tore Hindklev.

Facebook
Twitter
LinkedIn