Guri Heggem (SP) Foto: Iver Waldahl Lillegjære

+ Utredningen som forsvant

Guri Heggem (Sp) stilte en interpellasjon til kommunestyremøtet i går kveld der hun etterspurte en utredning av undervisningsstrukturen ved Brekken og Glåmos skole.

Denne utredningen ble vedtatt i et eget punkt  i forbindelse med skolestrukturvedtaket i kommunestyret i fjor høst.

– Strukturen på undervisning ved mulighet for rotasjon av lærere og/eller samordning av fådeltskoleundervisning utredes, het det i vedtakets punkt 2 den gang. 

Relativt nylig har politikerne på Røros og foresatte i Brekken og Glåmos fått beskjed om at Brekken og Glåmos skoler skal gå fra fådelt til todelt undervisning fra høsten 2021.

Heggem etterspurte om Samarbeidsutvalget og Foreldreutvalget har blitt hørt i forbindelse med endringen.

– Ved alle skoler er det et samarbeidsutvalg (forkortet SU), SU har ikke myndighet til å avgjøre noe her men har status som rådgivende organ, og det har rett til å uttale seg i alle saker som gjelder skolen. Sjøl om en gruppe skal være pedagogisk forsvarlig betyr ikke det det samme som om at det er bare økonomi som kan legges til grunn for vurderingen av størrelse. Det er også andre faktorer som skal vurderes. En omorganisering fra fådelt til todelt kan ha stor betydning for skolemiljøet og det er viktig at elever og foresatte blir hørt, sa Heggem i interpellasjonen.

Hun etterspurte også hva som har skjedd med utredningen som ble vedtatt i fjor høst og hvem som har vært involvert i denne. I forslaget til vedtak som var vedlagt interpellasjonen foreslo Heggem at prosessen med strukturendringer settes på vent til alle parter har blitt involvert på en forsvarlig måte i en helhetlig utredning.

Tiltakene kom i fjor høst

I svaret sitt sa ordfører Isak Busch at parallelt med at oppvekstrapporten ble lagt frem i fjor ble det jobbet med en prosess for hvilke tiltak som kunne settes i gang hvis kommunedirektørens innstilling ikke ble vedtatt, og det ble besluttet å opprettholde dagens skolestruktur. Et av disse tiltakene var å gjøre om organiseringen av oppvekstsentrene fra 3 til 2, men med nok timer utenom til at det kunne settes av noen timer til begynneropplæring på 1. trinn.

– Som kjent forløp prosessen rundt oppvekstrapporten og budsjett/økonomiplan på samme tid i høst. Helt til vedtaket i kommunestyret, lå nedlegging av de to små skolene inne i økonomiplanen. Kommunestyret vedtok å opprettholde dagens skolestruktur, og da ble tiltaket som var lagt inn iverksatt. I budsjettprosessen var plasstillitsvalgte på oppvekstsentrene involvert, slik som er vanlig i alle budsjettprosesser. FAU og SU var ikke involvert. De har ingen formell rolle i slike prosesser, men jeg er enig med Guri Heggem i at de burde vært hørt, og det har jeg også gitt tilbakemelding til kommunedirektøren på, sa Busch videre i svaret.

Når det gjelder en mulig rotasjonsordning av lærere er det en prosess i gang, som vil komme til politisk behandling før sommeren i følge Busch.

– Så langt har skolelederne uttalt seg og spørsmålet er sendt til FAU ved alle tre skoler. Skolelederforbundet og Utdanningsforbundet er også bedt om å uttale seg om saken, sa Busch.

Harde realiteter

Busch avsluttet innlegget sitt med å si at når kommunestyret vedtok å opprettholde dagens skolestruktur visste man at dette ville ha konsekvenser for elevene ved alle skolene i Røros kommune.

– En av disse konsekvensene er at man må gjøre tilpasninger på undervisningsgruppene i grendeskolene og overføre noen ressurser til Røros skole. I en optimal verden kunne vi kanskje fortsatt «som før» på alle tre skoler, men slik er ikke den økonomiske realiteten i Røros kommune i dag, sa Busch avslutningsvis.

Trakk forslaget

Heggem trakk forslaget til vedtak etter svaret fra ordfører Busch.

– Jeg skjønner svaret fra ordfører. Og skjønner samtidig at SU og FAU ikke har vært så involvert i prosessen som vi ønsker. Vi må få lov til som innbyggere å ta del i prosesser som angår oss. Jeg kan være tilbøyelig til å trekke forslaget men ønsker å få informasjon om en slik rotasjonsordning som er skissert, sa Heggem.

Hun fikk støtte fra Hilde Fjorden (Ap) som sitter i nettopp det Samarbeidsutvalget som burde ha blitt involvert i prosessen, i følge Heggem.

– Jeg er glad for at temaet blir løftet, og er litt finta ut egentlig. Jeg hadde forventet at punkt to ble utredet før man gjennomførte tiltak som berørte undervisningen. Vi ønsket å bli informert før man gjorde det, sa Fjorden.

Siden Heggem hadde trukket forslaget til vedtak var det ingen forslag å votere over. Rotasjonsordningen av lærere vil sannsynligvis komme til politisk behandling i kommunestyremøtet i juni.