Rune Røstad, UFOforsker Clas Svahn, pilot Frank Gunnes Mikkelsen og flere planlegger søk ved Djupsjøen. Filmcrew fra UpNorth FIlm dokumenterer. Foto: Svend Agne Strømmevold.

UFO-søk i Djupsjøen – Hvis det er noe der så finner vi det

Denne uken undersøker et dedikert mannskap bunnen på Djupsjøen, på jakt etter spor av en mystisk flygende gjenstand som skal ha landet i sjøen i 1947. Det ble gjort flere søk på 60- og 70-tallet, men nå søkes det med båt, fly og moderne teknologiske redskaper.

UFO-forskere, filmcrew, og andre interesserte samlet seg ved Djupsjøen tirsdag. Fra lokalbefolkningen dukket det opp flere som har opplevd de opprinnelige søkene som ble foretatt på 60- og 70-tallet, og det ble en sosial dag mens filmselskapet UpNorth Film dokumenterte det som foregikk.

Les også: UFO-jakt i Djupsjøen kan bli TV-produksjon for strømmegigant

Kompetansen er enorm
Lederen for operasjonen, Rune Røstad, har samordnet det hele og er den opprinnelige initiativtakeren bak prosjektet. Røstad er en av karakterene som blir portrettert i dokumentarserien som utvikles av UpNorth Film.

– Vi har samlet info, vært på plassen og gjort nye utregninger for å finne ut hvor vi skal søke hen, sier Røstad. 

Uken startet med å kartlegge og sjekke grunnforholdene i sjøen. Med seg har de “Multi Beam” og “side scan”, for å kartlegge hva som finnes på bunnen. 

– Hvis det er noe her så finner vi det, sier Røstad, – Kompetansen som er her er enorm, både når det gjelder lokalkunnskap og annet. Vi har flydd inn folk fra Sverige og Oslo og er til sammen 17 stykker, med astrofysikere, UFO-forskere og mer.

Så langt er Røstad fornøyd med søket.

– Alt har gått av seg selv, så nå begynner vi å lure på hva som kan gå galt, fleiper Røstad, og sier at de har blitt svært godt mottatt av lokalbefolkningen. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Røstad med crew ved Djupsjøen tirsdag. Foto: Svend Agne Strømmevold
Pilot Frank Gunnes Mikkelsen og Rune Røstad under filminnspilling. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Spøkelsesraketter og hemmelige våpen
Bakgrunnen for søket er en observasjon gjort av Bernard Sollie med flere i 1947. På 60- og 70-tallet fikk hendelsen mye oppmerksomhet og det ble foretatt flere søk som fikk mye oppmerksomhet i nasjonale medier.

På 40-tallet ble lignende observasjoner av lysende, flygende gjenstander omtalt i mediene som “spøkelsesraketter”, og tidligere ble de ofte kalt “spøkelsesluftskip”.

Forfatter av boken “UFO – spökraketer, ljusglober och utomjordingar”, Clas Svahn, er blant UFO-forskerne som deltar i leteaksjonen ved Djupsjøen. 

– I 1946 syntes spøkelsesraketter over Norge, Sverige og Finland, først og fremst. Og da fantes det ingen tanker om flyvende tallerkener eller utenomjordiske, men det ble skrevet mange artikler i avisene om dem. Men at det skulle ha noe med andre planeter å gjøre ble ikke nevnt. Bare at det var noe ukjent, og trolig – tenkte man – hemmelige våpen, sier Svahn, og forteller at lignende flygende objekter skulle ha landet i mange svenske og norske sjøer i 1946. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kåre Wessel er tidsvitne fra søket som ble gjort på starten av 70-tallet. Her i samtale med UFO-forsker Clas Svahn. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Dokumenterer UFO-jakten
Med på søket er et filmcrew fra UpNorth Film, som er i gang med å utvikle en dokumentarserie som omhandler seks ulike personer og med hessdalsfenomenene i fokus. Produsent for serien er Christian Auné Falch.

– Jeg har vært Hessdalsentusiast på privaten i mange, mange år, sier Auné Falch, – Jeg har hatt mange bløte, kalde kvelder i Hessdalen, og om jeg ikke har truffet romvesen der, så har jeg i hvert fall truffet mange spennende, trivelige folk, mange karakterer, mye historie, mye lidenskap ,og alt det vi dokumentarister leter etter. 

For noen år siden begynte Auné Falch å se på muligheten for å lage en film knyttet til fenomenet i Hessdalen.

– Det er så snedig for vi har pleid å reise verden rundt for å lage film. Colombia, Vatikanet, Iran og så videre. Vi har reist verden rundt for å finne spennende  folk og spennende plasser, men så viser det seg at vi har alt som en god dokumentar krever rett i vår egen bakhage. 

Regissør Gunnar Hall Jensen og produsent Christian Auné Falch fra UpNorth Film. Foto: Svend Agne Strømmevold.