TV-aksjonskomiteen: Harald Hauge, Hilde Fjorden og Berit K. Sevatdal. Foto: Tove Østby

TV-aksjon mot barneekteskap (+)

Førstkommende søndag, 24. oktober blir årets TV-aksjon arrangert. TV-aksjonen i år går til Plan International, og arbeidet mot barneekteskap i Bangladesh, Nepal, Malawi, Mali og Niger. TV-aksjonskomiteen på Røros består av Hilde Fjorden, Harald Hauge og Berit K. Sevatdal. De forteller at aksjonshelga på Røros, starter med noe som er blitt en tradisjon.

https://vimeo.com/636477310

Årets aksjon er tilbake som en vanlig bøsseaksjon. I fjor var den en ren digitalaksjon. i Røros har det vært litt vanskeligere å få tak i bøssebærere i år enn tidligere år. Men koordinator for TV-aksjonen på Røros, Berit K. Sevatdal tror at de skal klare å nå de fleste husstander. Det er mange muligheter til å gi til TV-aksjonen om man ikke får ei bøsse på døren.

– Dersom det er noen roder eller plasser på Røros som ikke får noen som ringer på på søndag, så er det mange mange muligheter til å gi. Man må ikke fortvile for det. Men vi skal prøve å dekke opp så godt vi kan, og vi er på god vei til å klare det, sier Berit K. Sevatdal. Hun legger til at det er ikke for sent å melde seg som bøssebærer. Da tar man kontakt med Røros Frivilligsentral.

Privatpersoner kan gi til bøssebæreren på søndag. Gi på digitale bøsser fra 8. oktober til og med 7. november, Vipps, SMS , via telefon, Spleis eller sette bidraget inn på bidragskonto. Røros kommune har opprettet en Spleis. Ei stor digital innsamlingsbøsse. Røros kommune har de siste årene gitt kr 15 000,- til TV-aksjonen, det gjør de i år også.

Anbefalt fra TV-aksjonen er at bøssebærerne starter klokken 16.00 på søndag. Det kan være litt lokalt tilpasset på bygdene, der det blant annet tas hensyn til fjøstid.

Næringslivet

Aksjonskomiteen oppfordrer næringslivet til å gi penger til årets TV-aksjon.

– Mange kommuner har en ringeaksjon, men det er veldig tidkrevende å ringe rundt til næringsaktører, så vi oppfordrer alle som har befatning med næringslivet å gi, og kanskje starte en næringslivsstafett, og utfordre andre til å gi. Det er selvfølgelig frivillig, sier Hilde Fjorden.

Konsert

Det er blitt en tradisjon på Røros at TV-aksjonshelgen starter med en gratis-konsert i Røros kirke fredagskvelden. Slik blir det i år også. Konserten som starter klokken 18.00 skal være en informasjonsarena, men også en arena for refleksjon og ettertanke.

I år som tidligere år har det ikke vært vanskelig for TV-aksjonskomiteen å få folk til å stille opp på konserten. Folk er veldig positive til å stille opp for TV-aksjonen. De som kom igjennom nåløyet, og skal være med på konserten i år er: Os Mannskor, familien Lundquist Langen stiller med Peder Angel, Anna og John Arne. I tillegg deltar duoen Endless Symphony og elever fra Røros Kulturskole.

– Tilsammen skal vi fylle en time med program og informasjon om TV-aksjonen, sier Harald Hauge. Han legger til at det er gratis å komme inn på konserten, men det er lov å betale på veien ut. Pengene som gis på konserten går uavkortet til TV-aksjonen. Det er ingen utgifter på selve konserten.

Aksjonskomiteen oppfordrer folk til å gi til årets aksjon, og til å komme på konserten på fredag.

Barneekteskap

Med årets TV-aksjon skal Plan International nå ut til tre millioner mennesker for å bekjempe barneekteskap. Sammen skal de gi jenter muligheten til å velge sin egen framtid, og vie seg til livet.

Hvert år samler TV-aksjonen hele Norge til felles innsats for en god sak. Dette er en tradisjon som har gitt livsviktig hjelp til millioner av mennesker siden 1974. TV-aksjonen er verdens største innsamlingsaksjon målt i antall frivillige og innsamlede kroner fordelt på befolkningen.

Hvert tredje sekund blir en jente giftet bort et sted i verden. Konsekvensene av barneekteskap er store, ikke bare for jentene som giftes bort, men for barna deres og samfunnet de lever i. Jentene blir hindret i å nå sine drømmer og mål, og frarøves muligheten til å skape en god framtid. Jenter som ikke går på skole er tre ganger mer utsatt for barneekteskap. For hvert år en jente får gå på ungdomsskole, øker inntekten hennes med 10 – 20 prosent senere i livet.

Barneekteskap bremser utviklingen og opprettholder fattigdom. Der jenter giftes bort som barn og mister muligheten til å gå på skole, øker risikoen for at de utsettes for vold og overgrep. De mister retten til å bestemme over eget liv og kropp. Derfor skal årets TV-aksjon jobbe for å få slutt på barneekteskap.

Får jenter muligheten til å gå på skole, bestemme over egen kropp og bli lyttet til i samfunnet, vil det føre til mindre fattigdom, mindre vold og mer rettferdighet.

Facebook
Twitter
LinkedIn