Leder for Røros Menighetsråd, Rutt-Karin Engzelius og sogneprest, Harald Hauge. Foto: Tove Østby

Trivelig med drop-in dåp og vielse

Lørdag 25. januar 2020 blir det for tredje gang arrangert drop-in dåp og vielse i Røros kirke. Det er Røros Menighetsråd som har tatt initiativ til drop-in i Røros kirke. For å gjennomføre denne koselige dagen har de med seg prester, organist og staben på Kirkekontoret.

-Det er et trivelig arrangement med tanke på at menighetsrådet og staben gjør noe felles. Det er en veldig trivelig dag ellers også, som tydeligvis dekker et behov, sier leder for Røros Menighetsråd, Rutt-Karin Engzelius.

Populært

I løpet av de to årene tidligere som det er blitt arrangert drop-in har det vært 10 vielser, og fem dåp. Folk ønsker å ha det litt enklere og ikke de store prangende bryllupene og familieselskapene.

Fin ramme

Menighetsrådet skaper ei fin ramme rundt dagen. Sakristiet blir det pyntet og dekket opp med kake, kaffe og champagne. Hvert par og dåpsbarn har sin seremoni. Det blir satt av en halv time til hver. Begge prestene, Vivi og Harald har hver sin seremoni inne i kirkerommet med orgelbrus av Stephen Hicks.

-Det er høytidelig, sier Rutt-Karin.

Det kan være dåp og vielser om hverandre. De som ønsker å delta på drop-in kan signalisere når det passer best for dem at seremonien er, kirken prøver å tilpasse seg det. De som kirken har været i kontakt med på forhånd får et tidspunkt de skal møte, men det er også rom for å droppe innom på dåp. Det er det kapasitet til å håndtere.

Bryllup

Selv om det heter drop-in kan man ikke bare bestemme seg når man går forbi kirka, og gå inn å si at man skal gifte seg. Man må ha gjort et vist forarbeid før man kommer dit. Det er noe papirarbeid som må være på plass, vigselsdokumentet blir ordnet av Folkeregisteret. Derfor blir det mye kontakt i forkant. Det er ikke alle som har med seg forlovere. Menighetsrådet er tilstede denne dagen og kan gå inn som vitner. De kan også være faddere til dåpsbarn. Det er ikke alle som forteller til familien sin at de skal gifte seg eller døpe barnet sitt. Dette er en skjermet setting, det er bare deres dag. Det er ikke alle som ønsker store selskap, det er det mange grunner til.

-Det blir en veldig konsentrasjon om selve handlingen. At de sier ja til hverandre. Det er veldig sterke øyeblikk. Det er rørende å se hvor sterke disse øyeblikkene blir når man står inne i kirka. Det blir et slik øyeblikk da tiden står stille, sier sogneprest, Harald Hauge.

-Du har hele kirka for deg selv, går inn her og møter orgelbruset, det er ganske mektig. Skjønner godt at de tar litt til tårene, sier Rutt-Karin.

På dåp er det mulig å bestemme seg på drop-in-dagen, og komme innom. Men det må undersøkes at man ikke er medlem fra før eller døpt tidligere.

Åpner dørene

-Kirken åpner dørene og folk får komme med livene sine. Det er en viktig del av det å være kirke, det er helt inn i kjernen på hvorfor kirken er her, sier Harald.

Det har totalt vært flere vielser de to årene tilbudet med drop-in har vært der. Det er ikke slik at de som kommer på drop-in dagen ville ha giftet seg uansett. Det tilbys et rom å gå inn i som noen ellers villet kviet seg litt for å oppsøke. Med dette tilbudet når kirken enda flere.

Drop-in-dagen er lagt til januar fordi det er gjennomførbart på alle måter. Etter jul er det ei periode, mens det er på det kaldeste skjer det ikke så mye annet i kirka. Dette har blitt et lyspunkt midt i den mørkeste tiden på året. Menighetsrådet vet ikke hvem som har meldt seg til drop in, det går gjennom Kirkekontoret.

Facebook
Twitter
LinkedIn