Foto: Anne Merete Tellebon Ullvær

Tradisjonelt Kromgruverenn (+)

Påskeaften, 16. april, blir årets Kromgruverenn arrangert. Det er Hitterdal – Feragen Idrettslag som arrangerer det tradisjonelle skirennet, som starter ved Stamphushaugen Nærmiljøanlegg.  

Kromgruverennet har navnet etter gruvedriften i Kromgruvene ved Feragen. Starten er i Hitterdalen. Løypa går oppover fjellia, inn på fjellet     attmed Storhøgda, der kromgruvedrifta var på Feragens-siden av Storhøgda. Derfra går løypa ned til Feragen. Distansen er ca 23 kilometer totalt. 

Populært

Kromgruverennet er et av de mest populære turrennene i distriktet. 

– Vi har vært veldig heldige slik da, og kanskje er det på grunn av at vi har det i påsken. Da er det mange tilreisende. Med den hyttetettheten som er i Røros så er det mange som blir fristet, sier Jan Feragen som er styremedlem i Hitterdal – Feragen IL. 

Løpet har rundt 400 – 500 løpere som går med startnummer på tid. I tillegg er det opptil 700 trimmere som går over fjellet.

Flere kjente skiløpere har gått Kromgruverennet. Ofte er det skiløpere som besøker venner, og som er i distriktet i påsken. Tidlig i starten av karrieren gikk Therese Johaug rennet. Eldar Rønning har gått mange ganger. Han vant rennet i 2013. Niklas Dyrhaug har vunnet Kromgruverennet flere ganger. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Deltagerene nyter sola langs løypa. Foto: Anne Merete Tellebon Ullvær

Brakkerigg

I år blir det nye fasiliteter i startområdet. Idrettslaget har fått en brakkerigg som blir satt i stand til rennet. Nå blir det skikkelig rennkontor, og et lite klubblokale for idrettslaget. 

– Litt eldre skiløpere sier at det er så artig å komme hit, og gå Kromgruverennet fordi det har vært arrangert slik i alle år. Det er på en måte et retrorenn i fra gamle dager. De synes det er stas å komme hit. De får minner om hvordan det var før i tiden. Vi har mange prominente løpere, og de sier at de stortrives. Vi har vel truffet en nerve da antagelig, sier Jan. 

Historien

Det første Kromgruverennet ble arrangert 19. mars 1939. 26 løpere fullførte løpet, og vinner ble Gustav Feragen fra Feragen med tiden 1 time 59 minutter og 38 sekunder. 

Bygdene Hitterdal og Feragen hadde dengang hvert sitt idrettslag, og arrangerte rennet annenhver gang. Rennet ble arrangert i 1940, 1946 og 1949. De to idrettslagene ble slått sammen til ett lag i 1949, til Hitterdal – Feragen IL. Kromgruverennet ble etter det arrangert hvert år til 2019. I 2020 og 2021 ble rennet avlyst på grunn av koronapandemien. 

Fra 1949 ble Kromgruverennets “bersje” delt ut til beste løper uansett klasse. Den kunne bare vinnes en gang av samme løper. 1995 var siste året den ble brukt som premie, fordi den ikke lenger kunne lages i sin opprinnelige form. Arrangøren valgte heller å premiere massen av løpere, med tilfeldig uttrukne premier. 

Fra 1992 ble det satt opp en “bersje” til beste kvinnelige løper. På lik linje som for herrene opphørte også denne i 1995. 

Rennets hovedsymbol, Bresjen viser gruvearbeideren på vei til arbeidet.

Skiløyper i påsken

Hitterdal – Feragen IL har et stort løypenett. Jan Feragen anbefaler alle å gå inn på nettsiden til Hitterdal – Feragen IL, for å få opp kart over alle løypene som eksisterer. Det er mange muligheter i Feragen, som Svartåsrunningen og det er løype ut til Øya ved Feragssjøen. Det bruker også å være tilknytning opp mot Brekkens løypenett. Det er løyper i Kojan, Valset, og Bekkosvola på nordsiden av Hitterdalen. Av og til blir også den gamle Kromgruvetraseen kjørt. Den gikk inn til Harsjøen. Man kan gå på ski fra Røros til Feragen og til Brekken. 

Facebook
Twitter
LinkedIn