FIAS begynner å nærme seg slutten på byggeperioden på det nye topp moderne gjenvinningsanlegget i Havsjøveien.
– Bakgrunnen for det nye anlegget er at vi hadde en leiekontrakt med Røros vekst, som gikk ut i 2015. Det var en 20-års leiekontrakt, og Røros vekst ønsket å se på andre muligheter for området i Gjøsvika. Da begynte vi å sondere etter andre muligheter, for en gjenvinningsstasjon det må vi jo ha, forteller Jan Otto Saur daglig leder i FIAS.
Tomta i Havsjøveien var ikke den eneste som ble vurdert, Saur forteller at de totalt har sett på fem forskjellige plasseringer.
– Vi har vurdert blant annet et område som Statskog har i Stattene i nærheten av Flokk, og et område mellom Bowlingen og Egga eid av Gipling. Utgangspunktet vårt var at vi ønsket å være sentrumsnær, men de andre alternativene strandet av ulike årsaker og da ble vi tilbudt fra Røros kommune å kjøpe denne tomta i Havsjøveien, sier han.
Saur er veldig fornøyd med dialogen FIAS har hatt med Røros kommune.
– Dialogen med Røros kommune har vært veldig bra i forhold til det å skaffe en tomt for en ny gjenvinningsstasjon, og de skal virkelig ha honnør for rask saksbehandling.
FIAS gjorde et styrevedtak i 2017 på at de ville etablere den nye gjenvinningsstasjonen i næringsparken i Havsjøen, og da var det bare å sette i gang med byggeprosessen.
– Vi engasjerte Norconsult på Os for å gjøre prosjektering og anbud, de er også vår byggeledelse, og det har fungert veldig godt. Selve byggeprosessen fra start frem til i dag har gått helt etter planen, uten noen avvik av noe slag. Norconsult er bindeleddet mellom oss som byggherre og entreprenøren som er Kjellmark, understreker Saur.
Overtakelse fra entreprenør skjer 1. oktober siden FIAS har en leiekontrakt i Gjøsvika til 1. november. I starten av oktober blir det flytting av containere og annet utstyr. I løpet av oktober vil den offisielle åpningen skje og anlegget blir tilgjengelig for publikum.
– Det nye anlegget er et topp moderne anlegg, bygd for fremtiden med de kravene det stiller til oss med materialgjenvinning og ombruk. Vi skal jo få ned mengden restavfall, det er et krav om 65% gjenvinning innen 2030, per 2018 ligger FIAS og regionen på en gjenvinningsgrad på 43%, som er i det øvre sjikt i Norge. I tillegg skal vi innføre ny renovasjonsordning i 2020, med kildesortering av matavfall og glass/metallemballasje og flere fraksjoner på henteordning vil det også være med på å løfte oss mot det målet, forteller Saur entusiastisk.
Bedre for alle
Det nye anlegget i Havsjøveien vil bli bedre både for FIAS-ansatte og publikum tror Saur.
– Anlegget i Havsjøveien er også et mye større anlegg med bedre plass og bedre lokaliteter for våre ansatte. Det blir også en moderne og stor bruktbutikk og vi bygger et farlig-avfall mottak som er vesentlig bedre enn det som eksisterer i dag. Vi har også planer om å utvide åpningstiden med en dag i uka, i dag har vi to, men det blir tre dager etterhvert i høst, det har vi bestemt, sier Saur fornøyd.
Prisen på det nye anlegget til FIAS blir et sted mellom 17. og 18. millioner, og Saur mener det slettes ikke er verst med tanke på hva man får for prisen og med de grunnforholdene som rår i Havsjøveien.
– Det må masseutskiftes i stor grad og isoleres opp. Vi har tatt opp mye masse som er lagt i avskjermingsvollen her og lagt ned glasopor på hele området. Tidligere har vi vært på et område med store grunnutfordringer men nå blir det en helt annen verden for oss og kundene våre, avslutter Saur.