Miljødirektoratet har gitt Røros kommune kr 290 000,- i tilskudd til ombygging av legesenter og helsestasjon. Begrunnelsen for vedtaket er at potensialet for å kutte klimagassutslipp og realisere lavutslippssamfunnet er betydelig i byggesektoren. Ved å identifisere klimavennlige alternativer og eventuelle merkostnader tidlig, vil det bli enklere å realisere et klimavennlig byggeprosjekt. Kommunene kan bidra ved å legge til rette for innovasjon og klimavennlige løsninger i bygge- og rehabiliteringsprosjekt.
Prosjekter med høye klimaambisjoner og mål om klimatiltak innenfor flere tema prioriteres. Nøkkelen til et klimavennlig prosjekt er en god bestilling. Miljødirektoratet støtter derfor prosjekter som gir et godt grunnlag for å ta en avgjørelse om klimavennlige anskaffelser og øker kompetansen på dette i kommunene, og som samtidig øker byggenæringens kompetanse på klimaløsninger.
Røros kommune har søkt støtte for å utrede klimavennlige løsninger ved oppgradering av et legesenter og helsestasjon. Kommunen vil finne ut om det lønner seg å renovere og bygge om eksisterende helsestasjon og nabobygg, eller om de må rive nabobygget og bygge en ny helsestasjon. Uansett skal kommunen kartlegge klimavennlige materialer og energiløsninger og klimatiltak på byggeplassen. Midlene skal blant annet gå til eksterne rådgivere.
Miljødirektoratet skriver i tilskuddsbrevet at de ut fra søknaden forstår at kommunen ikke har inngått en avtale med en leverandør, men at tiltaket skal konkurranseutsettes og eksterne konsulenter hyres inn.
Miljødirektoratet støtter søknaden til Røros kommune. Støtten til tidlig kartlegging skal gå til å konkretisere klimagassreduserende tiltak på flere felt for de konkrete byggene; for eksempel klimavennlig materialbruk, energiløsninger, sambruk og gjenbruk. Kartleggingen kan med fordel inkludere klimavennlige løsninger på byggeplassen, som for eksempel transport til og fra byggeplassen, elektriske varmeaggregater og utslippsfrie anleggsmaskiner.
Støtten dekker inntil 75 % av kostnadene kommunen har til å utrede og planlegge klimavennlige løsninger knyttet til helsestasjonen, oppad begrenset til 290 000 kr. Kommunen må benytte midlene i tråd med relevant regelverk, inkludert regelverket om offentlige anskaffelser.