Tildelt støtte til samisk litteratur

Sametingsråd Henrik Olsen. Foto: Marie Louise Somby

Pressemelding fra Sametinget:

Sametingsrådet tildeler 835 000 kroner til utgivelse av samisk litteratur. En ny samisk forfatter er blant de som denne gangen får støtte.

Sametingsrådet gir 230 000 kroner til forlaget Gollegiella til utgivelse av den nordsamiske diktboka Ándagassii Sápmi. Det er Ánne Márjá Guttorm Graven som har skrevet denne diktboka, som er ment for ungdom og voksne. Boka inneholder tema som er knyttet til unges utfordringer i livet, for eksempel selvmordsproblematikk. 

– Boka har et tidsaktuelt og viktig tema, sier sametingsråd Henrik Olsen.

Graven har deltatt på forfatterstudiet Čális fal, i regi av Sametinget og Sámi girječálliid searvi/Sámi dáiddárráđđi. 

– Vi behøver flere nye samiske forfattere og jeg er glad for at vi igjen ser at vi får gode manus fra de som gjennomfører Čális fal, sier Olsen.

Støtte til barnebøker

Det er også gitt støtte på 305 000 kroner til forlaget Bárus SA, til to bøker om Nilla ja ádegáhttu, som Jens Martin Mienna har skrevet. Bøkene er beregnet til barn mellom tre og åtte år.

– Mienna er en allerede en etablert forfatter som har en særegen og fengende måte å skrive på. Det er derfor gledelig å kunne gi støtte til nye barnebøker skrevet av han. Det er lite av småbarnsbøker på samisk med luker og andre valgmuligheter, derfor er denne boken et velkomment bidrag, sier Olsen.

I tillegg får Trøndelag fylkesbibliotek en støtte på 300 000 kroner til å fortsette arbeidet med å oversette populære barnebøker til sørsamisk. Nå er det 17 titler i planene og det er et prioritert mål å gi ut flere bøker for eldre barn og ungdom. I hovedsak er det fokus på oversetting av lydbøker på sørsamisk, men i år er det også lule- og pitesamiske oversettelser i de planlagte utgivelsene. 

– Det er et godt bidrag til å tilgjengeliggjøre litteratur for barn hovedsakelig på sørsamisk, og også på andre samiske språk, sier Olsen.

Ny søknadsfrist i høst

Nytt av året er at Sametinget i år opererer med to søknadsfrister for utgivelse av samisk litteratur.Neste søknadsfrist på tilskuddsordningen produksjon av samisk litteratur er 1. oktober 2019. 

– Vi håper det kommer flere gode søknader til runde to også, avslutter Olsen.

Den søkerbaserte ordningen for produksjon av litteratur er åpen å søke på for forlag eller foretak som ikke får direkte tilskudd til forlagsdrift. Sametinget har i tillegg gitt en direktetilskudd på fire millioner kroner i 2019 til samiske forlag, for utgivelse av samisk litteratur.