Wasif, Anna, Sonia og Hania. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Til Røros med familien

Anna (40) tok med seg familien fra Oslo til Røros da hun fikk jobb som markedssjef for Rørosmeieriet. 

Anna Maalø Jalal og Wasif Jalal har akkurat flyttet til Røros med Sonia på tre og et halvt og Hania på åtte måneder. Anna er opprinnelig fra Orkanger, og det var et ønske om å komme nærmere slekt og besteforeldre i hjembygda at familien bestemte seg for å flytte fra Oslo.

– Det var først når barna meldte sin ankomst at vi kjente at var greit å komme litt nærmere familien, og slippe å kjøre åtte timer hver gang man skal besøke dem, sier Anna.

Familien hadde tenkt å flytte til Trøndelag en stund, men hadde ikke tenkt på Røros før stillingen som markedssjef dukket opp.

– Jeg hadde et veldig godt inntrykk av Røros men hadde aldri vært der, sier Anna, – Jeg har tenkt på det som en veldig inkluderende og koselig plass, og synes man har vært veldig flinke til å bygge opp merkevaren Røros her. 

Til Røros med småttisene
Anna er utdannet siviløkonom ved Handelshøyskolen BI, hvor hun traff Wasif, som kom til Norge fra Pakistan for å studere i 2006. Familien har bodd i Oslo siden, hvor Anna blant annet har jobbet i Coca Cola, Norgesgruppen og Idun Industri. 

Wasif jobber som forretningsutvikler på hovedkontoret til Posten, og jobber nå fra hjemmekontor på Røros.

– Jeg kommer midt i permisjon med to småttiser, sier Wasif, som gleder seg til barnehagestart og til å bli bedre kjent med Røros.

Hadde ikke noe forhold til Norge
– Hadde du noe forhold til Røros før du kom hit?

– Jeg hadde ikke noe forhold til Norge engang, for å begynne med det, ler Wasif, – Jeg hadde en fetter i Norge som fortalte meg at de hadde gratis utdanningstilbud her så hvorfor kommer du ikke til Norge? hvor er Norge, tenkte jeg. 

Det endte med at Wasif begynte å studere Business administration på BI, hvor han traff Anna. I 2014 giftet de seg.

Mellom kulturer
Sonia og Hania vokser opp i en tospråklig familie, og lærer både norsk og pakistansk. 

– Hva synes du er de største forskjellene mellom Pakistan og Norge?

Wasif forteller at alt virket annerledes da han kom. Maten, kulturen, og ikke minst trafikken, som er mye roligere og mer kontrollert i Norge enn i hjemlandet. 

Anna påpeker at hun også har inntrykk av at det er noen likheter.

– Etter vi har vært i Pakistan og besøkt familien til Wasif, synes jeg at det er noen likheter også. Det er blant annet noe med kulkturen innad i familien, sier Anna, – Jeg er ikke sikker på at Wasif er helt enig men.

Wasif trekker på smilebåndet.

– Joda, du kan ha rett i det, svarer han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Familien koser seg med frokost i kafeen på Rørosmeieriet. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Inkluderende og varmt samfunn
– Jeg husker når mora og faren til Wasif var her på besøk for første gang i 2016, forteller Anna, –  Det var litt artig, for da satt vi i leiligheten på Lørenskog, og etter de hadde vært på besøk en dag eller to, så spurte mora: Hvorfor kommer det ingen naboer innom og besøker dere?

Anna forklarer at i Pakistan kommer det naboer og folk på besøk til hverandre hele tiden, noe som ikke er like vanlig i Norge. 

– Det er et så inkluderende og varmt samfunn, understreker Anna.

Paret er nå i gang med å bli bedre kjent med Røros, og gleder seg til å involvere seg mer i lokalsamfunnet. 

– Jeg er veldig spent på hva som gror på Røros, for det er litt annet klima her, sier Anna, som er hageinteressert og brukte mye til i hagen mens hun bodde i Oslo, – Du kan liksom ikke bare dytte hva som helst ned i bakken her og få det til å gro, så det blir spennende å se. 

Wasif forteller at han pleide å være aktiv cricketspiller i Oslo og at han sikkert kommer til å engasjere seg i en eller flere idretter på Røros.

– Men her tror jeg det kommer til å gå litt i golf og fotball, og det ser jeg fram til, sier Wasif.