Mandag morgen satte verdensarv-koordinator ved Røros kommune, Odd Sletten, seg på toget, med retning Paris. Målet er å komme tettere på hvordan UNESCO jobber – og endelig får han møte kollegene.
Saken ble første gang publisert i vår samarbeidsavis Tynsetingen.no.
Tekst: Liv Maren Mæhre Vold.
Turen pleier nemlig å avholdes det første året med ny UNESCO-kommisjon, men det satte koronapandemien en brå stopper for. Etter snart to år i kommisjonen skal Sletten omsider møte kollegene som så langt bare har vært fjes i Teams-møter på nett. Verdensarvkoordinatoren har plass i kommisjonen fram til 2024.
– Det ble en rar oppstart på kommisjonsperioden, siden vi falt opp i en pandemi. Nå får vi omsider treffe folk som jobber i UNESCO-systemet i Paris og få informasjon om hvordan Norge jobber med UNESCO, sier Sletten.
Viktig for Norge
Norge er den største bidragsyteren til UNESCO per capita – og betyr mye for arbeidet til FN-organisasjonen for utdanning, kultur og vitenskap.
– UNESCO er viktig for Norge og Norge er enormt viktig for UNESCO. Det er særlig viktig nå når vi ser hvor vanskelig ting kan bli når vi ser land kriger med hverandre. Det er en kjempeviktig institusjon for å jobbe med fredsarbeid på lang sikt, sier Sletten.
Vaktbikkje
Han og resten av kommisjonen jobber i utgangspunktet hovedsaklig mot den norske statsparten.
– Kommisjonen er sivilsamfunnets korreks mot statstpartens forpliktelser. Vi skal være litt vaktbikkje ut mot ulike deler av samfunnet, forteller Sletten. Nå håper han først og fremst å lære så mye som mulig om hvordan man jobber sentralt i UNESCO i Paris.
– Og så blir det stas å treffe nye folk og få se gode orienteringer. Det er først og fremst en tur for å lære mer om systemet og hvordan det jobbes. Det blir hyggelig å treffe gjengen på ordentlig rundt et bord etter å bare ha hatt kommisjonsmøter på Teams!