Den nærmer seg 70 smittede etter utbruddet som ble oppdaget på Tynset. Kommunene i Nord-Østerdal og Røros har satt inn noen av de strengeste tiltakene Norge har sett under pandemien, og antallet nye smittede er lite. Det tyder på at de strenge tiltakene virker. At utbruddet ble så stort som det ble, skyldes at det tok 10 dager før det ble oppdaget.
På samme dag, 12. mai, testet 10 personer positivt på covid 19 på Tynset. Det var ikke starten på utbruddet, men forhåpentligvis starten på slutten. Det store antallet negative tester de siste dagene kan tyde på det, men det er alt for tidlig å si dette sikkert.
— Årsaken til at det er et alvorlig utbrudd det her, er at det har fått utvikle seg over lang tid. Det gikk ei og ei halv uke, før man påviste den første smitta på Tynset den 12. mai. Smitten har fått bre seg, og det ser man, at den har fått bre seg til flere kommune, sa kommuneoverlege Anne Lajla Westerfjell Kalstad i Formannskapet på Røros i går.
Det er også tidsaspektet som gjør at det settes inn sterke tiltak nå, også i Røros. Årsaken til at ti personer fra forskjellige miljøer testet positivt samme dag, er at det har utviklet seg mange smitteveier. Det er langt fra sikkert at de som testet positivt 12. mai, var de som ble smittet først. Det er heller ikke sikkert at alle som er smittet har latt seg teste. Tiltakene som er satt inn tar høyde for at det kan finnes flere smitteveier enn vi kjenner til.
Det store antallet nærkontakter som har testet negativt kan tyde på at det ikke er av de mest smittsomme variantene vi har med å gjøre. Årsaken kan imidlertid også være at nærkontaktene er testet så tidlig at smitte ikke har slått ut enda. Derfor er det stor spenning knyttet til resultatet av test 2 på nærkontaktene, som i de fleste tilfellene vil være klar på onsdag. Om alle de testene er negativ for Røros sin del, kan vi ha sluppet unna enda en gang her på kobberberget.
Om noen av disse tester positivt, vil det bli nye runder med tester av nærkontakter, og fortsatt sterk begrensning i sosial omgang. Det mest utfordrende for Røros er at Os kommune har så mange som 10 som har testet positivt. Smittetrykket i Os kommune er mer enn dobbelt så stort som i Oslo, og like stort som i Härjedalen nå. Risikonivået i Os er satt til 5, som er det høyeste tallet på den skalaen. Osinger og Rørosinger har mange felles arenaer, og det er mye yrkespendling over grensa.
Så langt er det registrert 86 nærkontakter på Røros. Om ingen av disse har pådratt seg smitte, vil det være et stort avvik fra normal statistikk. Røros har hatt en svært spesiell statistikk på dette hittil i pandemien, men det har aldri vært så mange nærkontakter samtidig, som nå. I løpet av de siste fire dagene er det utført 300 tester på Røros.
— Den neste dagene nå, blir veldig avgjørende for vår del, i forhold til om de som sitter i karantene vil utvikle symptomer, og da vil vi teste på nytt igjen. så jeg vil betegne situasjonen som veldig uoversiktlig. Vi er helt avhengig av at nabokommunene våre får dette under kontroll, og at vi holder kontroll på Røros, sa kommuneoverlege Anne Lajla Westerfjell Kalstad i Formannskapet på Røros i går.