Daabloe er et gammelt sørsamisk brettspill som lenge har vært tapt på grunn av fornorskning og forsvenskning, men i det siste har spillet kommet i vinden og mange jobber hardt for å redde Daabloe. Blant annet den sørsamiske bokbussen Gærjah jobber hardt for å videreføre Daabloe.
-Jeg tenker at vi trekker fortida inn i nåtida og at vi tar det med videre inn i framtida. Og det er veldig viktig selv om det ikke har så stor innvirkning i dagliglivet, for det er en arv dette også. Med spillet kan man bygge inn historier, fortelle hvor det har opprinnelse fra, fortelle om hvordan det ble spilt og hvordan det ble dokumentert, sier Marianne Kappfjell.
Marianne Kappfjell sier at mye av motivasjonen til å ta fram Daabloe har vært å bringe tilbake noe som er tapt. I sommer tok Gærjah kontakt med Gïeleviehkie og Saemien Åålmege og det er planlagt et samarbeid om å arrangere Bååstede Daabloe, som er et prosjekt for tilbakeføring av Daabloe. Marianne sier at blant annet Mikkel Berg Gaup også har bidratt til tilbakeføring av Daabloe, hvor han har laget en Facebook-side om Daabloe og andre samiske brettspill som har vært med på å revitalisere spillene i hele Saepmie.
-Det finnes mange arkeologiske funn av dette brettspillet. Både på gamle steiner som runer, og likedan på gamle treelementer som fjøler. Daabloe er også et uttrykk for et bord eller et brett som er beslektet med Tablut som også er et spill som for eksempel ble spilt i Frankrike. Dette tilhører jo en gruppe med urspill som er så gamle at vi ikke vet helt sikkert hvor gamle de er, sier Marianne.
Marianne sier at Gærjah har hatt gode erfaringer med å bruke Daabloe som en brobygger og at det for eksempel har blitt brukt som språkformidling av sameskolen i Hattfjelldalen. Hun sier det er gøy å se at spillet sprer seg så lett som det gjør og at det er mange som vil spille det. Marianne sier at når de møter eldre så er det ofte ukjent for dem helt til de begynner å spille det. Da har de minner fra de var små av at de spilte det og at det er fint å se hvor viktig Daabloe er, og at dette er med på å øke motivasjonen for å videreføre Daabloe. Marianne sier at Daabloe også for eksempel kan brukes for å hjelpe demente samiske pasienter.
Ramona Kappfjell Sørfjell er 21 år gammel og er en av ungdommene i Gïeleviehkie som jobber for at sørsamisk skal bli mer synliggjort og at flere ungdommer skal bruke språket. Ramona sier at det er viktig å ta tilbake Daabloe og at ungdom også er viktige for å videreføre spillet.
-Jeg håper at flere ungdommer tar i bruk Daabloe og at det kan inngå i for eksempel samiskundervisning. For det er jo mange begreper i spillet som kan være med på å løfte det sørsamiske språket. Daabloe kan jo også for eksempel videreutvikles slik at det blir digitalisert, ved at et blir utviklet app eller at man kanskje kan spille på nettet mot hverandre for eksempel. For dette er jo også med på å knytte folk sammen, sier Ramona Kappfjell Sørfjell.
Avslutningsvis sier Marianne at det straks går an å låne Daabloe på Nordland fylkesbibliotek. Hun sier også at Daabloe skal presenteres for alle biblioteksjefene i Nordland og at de skal få lære å spille det. Marianne sier hun synes det er spennende at det er så mye som skjer og at de gleder seg til prosjektene framover.