Ordfører Isak V. Busch, Verdensarvkoordinator Odd Sletten og statssekretær i kultur- og likestillingsdepartement, Odin Adelsten Bohmann. Foto: Svend Agne Strømmevold

Tar kommunens utfordringer på alvor

Torsdag besøkte statssekretær i kultur- og likestillingsdepartementet, Odin Adelsten Bohmann Røros for å bli orientert om Røros kommunes merkostnader ved å ha ansvar for nasjonal kulturarv: – Det er helt åpenbart at Røros har både utfordringer og muligheter som ligger langt utenfor en tradisjonell kommunes oppgaveportefølje.

Statssekretæren fikk en orientering om de ekstraordinære kostnadene kommunen har ved å være nasjonal kulturarv med særskilt fokus på de årlige kostnadene til renovering av Bergstaden Ziir, som kulturdepartementet bidro til frem til 2013. I tillegg ble kostnadene for brannberedskap tatt opp, samt kostnadene i forbindelse med Røros som sør-samisk forvaltningsområde og Rørosmuseets planger om å oppføre nytt museumsbygg på Malmplassen.

I dag bruker kommunen cirka 4.5 millioner kroner i årlige utgifter til brann og beredskap.

Kommunen er pålagt å tilby samisk også for norsktalende elever som er en viktig del av arbeidet med å utvikle samisk språk og kultur. Dette utgjør 1,2 millioner kroner i året. Kommunen søker hvert år på skjønnsmidler hos Statsforvalteren, og har også fått innvilget 400.000, – kroner årlig.

Vedlikehold av kirka, brannberedskap og samisk forvaltning utgjør isolert sett årlige driftsutgifter på i overkant av 9 millioner kroner. 

Statssekretær Odin Adelsten Bohmann fikk etter en orientering anledning til å delta på en omvisning i Røros kirke. Han understreker betydningen av den økonomiske siden av Røros kommunes situasjon.

Hvilke tanker gjør du deg etter å ha blitt orientert om Røros kommunes merkostnader som forvalter av nasjonal kulturarv?

– Jeg synes Røros kommune og ordføreren spesielt har synliggjort dette på en veldig klok måte. Det er helt åpenbart at Røros har både utfordringer og muligheter som ligger langt utenfor en tradisjonell kommunes oppgaveportefølje, så denne informasjonen tar vi i høyeste grad med oss videre, fastslår Adelsten Bohmann.