Gonda Brouwer. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Svarer på bekymringene fra ansatte på Øverhagaen

Ansatte på Øverhagaen bo helse og velferdssenter gikk 22.12 ut med bekymringer om tilstandene på helsesenteret under innføringen av Helseplattformen. Nå svarer virksomhetsleder for institusjonsbaserte tjenester, Gonda Brouwer, på bekymringene.

Rørosnytt har snakket med en gruppe ansatte ved Øverhagaen bo, helse og velferdssenter. De ønsker å være anonyme, men forteller at de representerer alle ansatte, både i 1. og 2. etasje. Rørosnytt kjenner til de ansattes identitet og stillingstitler. 

De ansatte klager på manglende opplæring, for få ressurser på jobb og frykter i verste fall for pasientsikkerheten. De sier at opplæringen går på bekostning av andre, mer presserende oppgaver i arbeidshverdagen.

Ansatte bekymret for pasientsikkerheten

Virksomhetsleder for institusjonsbaserte tjenester ved Røros kommune, Gonda Brouwer, forklarer at Helseplattformen er et stort system som kan virke uoversiktlig i starten. Hun sier videre at et nytt datasystem pleier å ta mye tid, og kan føre til frustrasjon og usikkerhet.

– Det er vanlig at det tar mer tid med å finne fram ting i et nytt system. Vi jobber sammen for å finne gode løsninger i bruk av systemet. Det kan dokumenteres på forskjellige plasser i systemet, og vi jobber med interne rutiner hvor vi skal dokumentere slik at alle gjør det likt, skriver Brouwer i en e-post til Rørosnytt.

Brouwer forklarer at i tillegg til den innføringen de ansatte har fått, skal det utarbeides en videre opplæringsplan på nyåret, og at den skal utarbeides med innspill fra de ansatte.

– At ansatte begynner å peke på ting, betyr at de begynner å få en god innsikt i systemet. Det er her vi lærer, sier Brouwer. 

De anonyme ansatte klagde på at de ikke hadde nok ressurser eller tid til å få tilstrekkelig opplæring. Brouwer skriver at det er leid inn ekstra ressurser under opplæring og innføring. 

– Det er i tråd med vedtatt budsjett og økonomiplan og i tråd med kravene vi har i samhandlingen med Helseplattformen, sier Gonda, – Hele veien har vi fokus på pasientsikkerhet og forsvarlige tjenester.

Brouwer sier at selve læringen skjer ved bruk av systemet i hverdagen, og at det derfor vil komme fram rutiner og ting som ikke fungerer på den måten de er vant til.  Videre sier hun at alle store stillinger ved Øverhagaen har hatt to timer med e-læring, en dag med klasseromsopplæring og seks timer med egentrening i arbeidstiden.

– Både under migrering og de første dagene etter vi tok i bruk HP, fikk vi gode tilbakemeldinger fra ansatte fra Helseplattformen og Trondheim kommune. De observerte at våre ansatte var godt forberedt og kunne allerede mye, sier Brouwer.

Flere av de ansatte som Rørosnytt snakket med fortalte at Helseplattformen hadde gjort det vanskeligere å kommunisere med Tynset sykehus – som ikke bruker Helseplattformen – og at ansatte ved sykehuset hadde fleipet om at siden det var så mange problemer med kommunikasjonen kunne det kanskje  lønne seg å kommunisere med Øverhagaen via Fax. 

– I starten var det noen utfordringer, men vi ser nå at det kommuniseres gjennom e-meldinger, så kommunikasjonen med Tynset sykehus er den samme som før. Vi kvalitetssikrer dette med jevne mellomrom, og det ble sist sjekket nå på onsdag. Da var alt i orden, sier Brouwer, og legger til:

– Når ansatte ikke legger inn alle opplysninger, får de opp en feilmelding og da får vi ikke sendt e-meldingen. Det er bra, for det øker kvaliteten i e-meldinger. Denne kvalitetssikringen hadde vi ikke i det gamle journalsystemet, der fikk ansatte heller ikke et varsel at det var en feil med selve forsendelsen.