Strikkekrok-gjengen. Foto: Svend Agne Strømmevold

Strikkekrok-gjengen om digitaliseringen av samfunnet

Annenhver onsdag arrangerer Røros Husflidslag og Frivilligsentralen Strikkekrok. På onsdag ble digitaliseringen av samfunnet diskutert.

En smarttelefon har hun aldri hatt, og ser ikke noen grunn til å skaffe seg en heller, dessuten tror Margot Sollie at smarttelefoner kan ha en negativ effekt på sosial omgang.

– Kan du fortelle meg hva en app er for noe? spør Margot Sollie.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Margot Sollie er fornøyd med sin gamle mobiltelefon. Foto: Svend Agne Strømmevold.

En utfordring

– Litt digitalisering tror jeg er nødvendig i våre dager, forklarer Astrid Angermund, – men så tror jeg at for dem som sitter mye på kontor, kan det være veldig enkelt å gå inn dit og dit og finne fram på en skjerm. Men for oss som ikke er det, så er ikke sammenhengen like enkel.

Astrid understreker at hun ikke tror det bare er eldre som har problemer med å henge med i digitaliseringen av samfunnet, og nevner blant annet mennesker med synshemning.

– Å svare på en mobiltelefon for den som har fingre som ikke treffer, kan være vanskelig. Jeg har fått meg en penn, men den har jeg ikke alltid i lomma. Akkurat det å sende melding og sånn kan faktisk være en utfordring, forklarer Astrid.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Det var både positive og negative syn på mobilbruk, apper, datamaskiner og digitalisering generelt på dagens Strikkekrok. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Gratis busstur

Under koronaen så var det mange som opplevde å ikke ha mulighet til å betale for bussbillett, ettersom betalingen skulle gjøres med en app. Berit Christensen forteller at det er flere som har hatt utfordringer med å ikke ha mulighet til å betale for seg.  

– På bussen har det jo vært sånn lenge at du ikke kunne betale med kontanter, men under Koronaen kunne du ikke bruke kort heller, og det var da det ble problemer, konstaterer Berit, – Jeg tror det var flere som rett og slett fikk seg en gratis busstur fordi de ikke visste hvordan de skulle betale. 

Randi Nøren husker da hun jobbet på sykehjemmet og de nye effektive løsningene ikke alltid viste seg å være så effektive.

– Vi fikk datamaskiner på sykehjemmet da jeg jobba der for 150 år siden omtrent, spøker Randi, – og da skulle det bli bra, og det skulle ikke bli noe papirsøl eller noenting. Herregud det har vel aldri vært så mye papir som etter det. Det var nå én ting, men så snart vi hadde lært oss et program og kunne bruke tida vår på det vi skulle gjøre som sykepleiere, så kom det noe nytt, og da måtte vi sette oss i timesvis og lære igjen.

Får det inn med morsmelka

Praten går løst om digitalisering, og samtale-emnet går over til barns bruk av data og mobil. 

– Alle barn i dag får jo en data eller en telefon fra de er bittesmå, sier Berit, – og får det inn med morsmelka omtrent. Det er tiden vi lever i, og vi må nok bare akseptere det. 

– Men hva tror du ungene mister når de sitter foran skjermen hele tiden? Hva slags utvikling er det? spør Angermund, – Du skal jo ut å lære, og det er noe som foregår i hjernen og kroppen, og jeg tror de kan miste mye av den motoriske utviklinga.