Nagga Hailemichael ble pågrepet ved sitt hjem midt på natta. Foto: Tore Østby

Stortinget sa nei hastebehandling

Hilde Marie Gaebpie Danielsen (SV) Foto: Tore Østby

Et stort flertall sa i dag nei til å hastebehandle et forslag fra Hilde Danielsen og SV om å stoppe praksisen med å la representanter fra Etiopia avhøre internerte asylsøkere. Tilsynsrådet for tvangsreturer har bedt om endring i praksisen, som kan være lovstridig. SV ønsket en hastebehandling, siden flere etiopiere nå står i fare for å bli sendt ut av landet med avhør utført av en etiopisk delegasjon. Hilde Danielsen er skuffet over at saken nå ikke blir hastebehandlet.

Vedtaket i Stortinget i dag, betyr at forslaget fra SV nå skal behandles i en komite, omlegger fram en innstilling for stortinget. som fatter et vedtak i saken. Det er uklart hvor lang tid dette vil ta.

Rørosnytt har spurt Politiets Utlendingsenhet om praksisen med at utenlandske delegasjoner får avhøre asylsøkere, uten norsk politi eller advokat til stede vil opphøre. Svaret gir lite håp om det:

– Alle personer som får avslag på søknad om opphold i Norge, plikter selv å reise tilbake til hjemlandet eller annet land hvor de har returadgang. Har ikke utlendingen reisedokument, plikter de også å skaffe seg dette slik at de kan forlate Norge og Schengenområdet. Om en utlending ikke overholder utreiseplikten, er politiet satt til å gjennomføre en utsendelse i tråd med vedtaket fra UDI og/eller UNE. En fremstilling for utenlandsk representasjon skjer som en naturlig følge av at utlendingen ikke selv har oppfylt pliktene om å forlate riket og å fremskaffe et reisedokument. Politiets ansvar er sekundært i den forstand at vi bare skal legge til rette for utstedelse av reisedokument når utlendingen ikke overholder sine plikter etter utlendingsloven. 

– PU vil ikke stanse nåværende praksis med å legge til rette for at utlendinger, som ikke selv skaffer seg reisedokument, kan fremstilles for hjemlandets myndigheter for å få utstedt et reisedokument. Det er ikke riktig som nevnt i spørsmålet av det gjennomføres «avhør». Det foretas en samtale om den enkeltes identitet. Dette gjøres bare for at hjemlandets myndigheter skal kunne vurdere om de skal utstede et reisedokument til personen. I slike sammenhenger er politiet henvist til å gjennomgå den til enhver tid gjeldende prosess med formål å få utstedt reisedokument. I hvilken grad politiet og andre er til stede under fremstillingene varierer fra land til land, og praksis rundt dette er stadig i utvikling.

Rørosnytt har også tatt opp en annen praksis som mange asylsøkere har opplevd som svært ubehagelig og nedverdigende. Rørosnytt stilte følgende spørsmål om det:

Er det planer om å anskaffe kroppsskanner slik at praksisen med nakenvisitasjoner kan opphøre?

I tråd med regelverket gjennomføres det undersøkelser av de innsatte. Formålet med undersøkelsene er å hindre at uønskede gjenstander kommer inn på internatet. Uønskede gjenstander kan være en trussel for sikkerheten til utlendingen selv, de andre innsatte og ansatte. Undersøkelser skjer enten i form av en ytre visitasjon eller kroppsvisitasjon. Ytre visitasjon er en sjekk av lommer og yttertøy, samt en sjekk utenpå klærne. Kroppsvisitasjon er en besiktigelse av naken kropp. Denne skal gjennomføres trinnvis (over- og underkropp for seg). Slike undersøkelser gjennomføres kun etter en konkret nødvendighetsvurdering. Det er ikke tillatt med rutinemessig undersøkelser. 

Det er besluttet å anskaffe en kroppsskanner. Endelig leveringstidspunkt av denne er ikke avklart. En kroppsskanner vil ikke medføre at de nevnte visitasjonsformene vil bli avskaffet. Slike undersøkelser må bl.a. benyttes når skanneren gir utslag, heter det i svaret fra PU. 

Her er forslaget fra SV, som Stortingsflertallet ikke ville hastebehandle i dag:

1. Stortinget ber regjeringa stille tvangsreturar av lengeverende asylsøkere frå Etiopia og av andre utlendinger som har blitt eller er planlagt framstilt for utanlandske styresmakter for identitetsavklaring på Trandum utlendingsinternat, i bero, til praksisen med avhøyr utan advokat, politi, eller tolk til stades er endra i tråd med Tilsynsrådet for tvangsreturar sine klare råd i brev til Politidirektoratet av 21. oktober 2024.

2. Stortinget ber regjeringa sikre at om at den ulovlige avhøyrspraksisen ved Trandum utlendingsinternat vert stilt i bero til nødvendige endringer i lovverket som sikrer at politiet ikkje gir frå seg jurisdiksjon til andre land i utledningsinternatet, er på plass, slik at Stortinget kan vere trygge på at dei internerte sin grunnleggende rettstryggleik, som no manglar, igjen er ivaretatt.

Nagga Hailemichael ble natt til torsdag for snart tre uker siden pågrepet ved sitt hjem på Høsøien i Røros kommune. Han sitter nå internert på Trandum. Etter det Rørosnytt kjenner til, er han avhørt av en delegasjon fra Etiopia, uten at han fikk ha sin advokat til stede.

Les også: