I går kveld åpnet utstillingen «Stolt» hos Kunst og Kaos. Galleriet har samlet 14 norske kunstnere rundt tema «Stolt», og byr på en kunstutstilling om å være stolt av den man er, og ha mot til å leve det livet man ønsker å leve.
Det var 24 år gamle Vår Brean som åpnet utstillingen. Vår er inne i et gryende forfatterskap og delte noen utdrag fra sin ennå ikke utgitte debutroman, en bok om forbudt kjærlighet i det tjueførste århundre. En bok som også vil berøre tema som kvinneundertrykkelse, homofobi og psykisk helse.
Fungerende ordfører, Christian Elgaaen delte ut Bergstadstipendet til Christer Tronsmed, og musiker Vegar Dahl hadde en liten sniklansering av en helt ny låt, «Maleren».
Galleristene, Sigrid M. Jansen og Ellen Kristine Klemmetvold var godt fornøyd med utstillingsåpningen.
De 14 kunstnerene har fått full frihet til hvordan de selv tolket «Stolt!». I all hovedsak er det verk som aldri tidligere er vist for publikum. Utstillingen er en del av programmet under Røros Pride neste uke, og står også under den sør-samiske kulturfestivalen Raasten Rastah.
Tre av kunstnerne: Christer Tronsmed, Laila Mari Brandsfjell og Eli Wintervold, bor og arbeider på Røros.
Trondheimerne Andreas Widereøe Hagen, Marius Amdam, Håvard Stamnes og Per Stian Monsås presenterer alle helt nye verk hvor de på hver sin måte gir publikum sitt blikk på det å være stolt av den man er.
Kunstneren Therese Myran er i ferd med å vekke oppsikt med sin egenutviklede teknikk med broderier på lerret. I høst kan fire av disse arbeidene for første gang oppleves i et galleri, hos Kunst og kaos.
Namsosingen Julie Ebbing byr på sterke grafiske uttrykk, mens Sukhi Karlsen viser det som for publikummet på Røros kanskje er en god, gammel kjenning – nå satt inn i en ny sammenheng. Kunstnerduoen Hans Arne Vedlog og Sølvi Waterloo Normannsen, også kjent som Vedlog & Waterloo, har latt Røroskua gå på Pride, og presenterer bildene «Gay på landet».
For aller første gang vil Kunst og kaos sitt publikum denne høsten kunne oppleve originalmalerier av den Oslo-baserte kunstneren Alf Christian Hvaring. En kunstner galleriet i mange år har representert med et bredt utvalg av grafikk, godt likt av mange av galleriets faste kunder.
Sist, men ikke minst, presenterer utstillingen ett av nestoren Kjell Erik Killi Olsens personlige verk. Skulpturen «Odelsgutten som ikke ville bli bonde».
Her er noen glimt fra utstillingsåpningen: