Regjeringen har også denne uken gitt Jämtland og Härjedalen rød status, og de som kommer over grensen må fortsatt i ti dagers karantene. Denne gangen er det bare innskjerpinger og ingen lempinger på tiltakene. Regionen Västerbotten i Sverige og regionene Mellersta Finland (Keski-Suomi) og Päijänne-Tavastland (Päijät Häme) i Finland går fra gult til rødt. Samtidig klassifiserer Finland Norge som rødt.
Denne uke er det påvist ett nytt smittetilfelle i Härjedalen, og det er det første siden 24. juli. Om Härjedalen hadde vært vurdert som en egen region, ville grensen vært åpen siden midten av juli. Härjedalen bli vurdert sammen med resten av Jämtlands län, og det har vært en del smitte der. Nå er det vel heller tvilsomt om våre naboer i øst ønsker besøk fra Røros, før det er avklart om det kom smitte til Røros med en turbuss sist fredag.
Kommuneoverlegen i Røros og FHI venter på resultatet av en rekke tester, etter at en buss med 33 smittede passasjerer var på Røros forrige fredag. Utviklingen i Jämtland og Härjedalen er det 18 nye smittetilfeller, og det tilsvarer 14/100.000 innbyggere. Dermed tåles det veldig lite smitte denne uke, for å få en åpning natt til lørdag om litt over en uke.
Regjeringen har nå forlenget ordningen med klassifisering av land og regioner som røde eller gule på grunnlag av smittetall, til 15. januar. Det betyr at det ikke blir noen normalisering i 2020.
– Vi er fortsatt langt unna en normalsituasjon og smittesituasjonen endrer seg raskt. Derfor velger vi å videreføre det globale reiserådet som fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Vi fortsetter å gjøre unntak for land i EØS/Schengen-området som har tilstrekkelig lav smittespredning. Unntakene fra reiserådet er ikke en oppfordring til å reise utenlands, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
Alle reisende fra disse landene og regionene som kommer til Norge fra land og regioner som er klassifisert som røde, blir ilagt ti dagers karantene. Denne uken er tendensen økende smitte over nesten hele Europa.