Fadi Alzidan, Ali Yasin og Haitham Arsalan med familie. Foto: Svend Agne Strømmevold

Slik feirer vi id på Røros

Fadi Alzidan og familien feirer id hjemme sammen med venner og familie. I Syria var markeringen større, men også på Røros feires avslutningsfesten på ramadan med kaker, gaver og familietid.

Skredderen Fadi kom til Norge fra Syria for 6 år siden og har slått seg ned på Røros med familien. På mandag feiret de Id al-fitr, som er en av to id-feiringer i året og som markerer slutten på den islamske fastemåneden ramadan. Vanligvis går feiringen over tre dager.

– Når det er id tar barna på seg nye klær og så besøker vi hverandre og lager god mat og har med oss gaver til alle barna. Vi feirer egentlig i tre dager, men i Norge har det som regel blitt en eller to, forteller Fadi.

På mandag kveld hadde Fadi og familien invitert venner hjem til fulldekket bord og festligheter. Ali Yasin og Haitham Arsalan var innom på besøk og fikk servert matretter, desserter og Fadis arabiske kaffe med kardemomme.

Artikkelen fortsetter under bildet

Det går ikke lenge mellom hver gang Fadi henter fram kaffekanna. Foto: Svend Agne Strømmevold

På Røros er de syv familier som møtes og besøker hverandre på id, og da feirer de både på dagen og om kvelden. I Syria gikk de i moskeen, men på Røros feirer de hjemme hos hverandre.

– I Syria er det en mye større feiring, og vi er mange fler familier som besøker hverandre. Da går vi sammen til moskeen om morgenen og tilbake hjem igjen, så besøker vi hverandre og spiser god mat sammen hele dagen, forklarer Fadi.

Fadis datter Batul (11) synes det artigste med id er å få besøk.

– Jeg synes det morsomste med id er å få besøk av folk. Så liker jeg å få gaver, også er det alltid så mye god mat, sier Batul og fortsetter – Alle på skolen er så nysgjerrige på id, og mange spør meg om det.

Artikkelen fortsetter under bildet

Fadis datter Batul(11) synes alltid det er gøy med id. Foto: Svend Agne Strømmevold

Familien hadde dekket bordet fullt med desserter og tradisjonsmat, og serverte blant annet Knafeh og warbat, bakverk som ofte serveres under ramadan.

Warbat. Arabisk bakverk. Foto: Svend Agne Strømmevold
Knafeh. Tradisjonell midtøsten-dessert laget med spunnet bakverk. Foto: Svend Agne Strømmevold