Håvard Augensen. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Skulle ihvertfall ikke ta over bedriften

Ved siden av familien, jobben som administrerende direktør og 120 reisedøgn i året, prøver Håvard Augensen å legge av en time om dagen til å trene: – Det er den ene timen jeg får med egentid.

Vi møter Augensen i resepsjonen på Røroshetta. Direktøren for selskapet som produserer og leverer Kjøkkenhetter og ventilatorer til et internasjonalt marked, kommer rett ut fra et møte hvor det akkurat har blitt avgjort å endre en komponent i 10.000 kjøkkenhetter.

– Det ble presentert for oss klokken ett i dag. klokken tre så har vi allerede tatt beslutningen, og da er vi ferdig, sier Augensen, og forteller at det føles godt å være effektiv.

Lagspill med europeisk fotavtrykk

Håvard Augensen er født og oppvokst på Røros, og hadde som ung planer om å satse på en karriere innen håndball. Tidlig reiste han ut og satset, og nådde et profesjonelt nivå, men fant etter hvert ut at det passet han bedre å gå helhjertet inn i familiebedriften, noe den litt yngre Augensen ikke hadde sett for seg å gjøre. I dag bor han med kone og barn i Drammen.

– Jeg skulle ikke starte i bedriften. Jeg skulle ikke drive med salg, og skulle i alle fall ikke ta over. Men nå sitter jeg nå her, sier Augensen.

Augensen hadde primært ambisjoner innen håndballen da han var yngre, og forteller at han var fornøyd med livet som håndballspiller.

– Håndballen er også litt bakgrunnen til hvordan jeg driver bedriften i dag, for det er jo et lagspill, og det handler om at alle må fungere sammen, sier Augensen, – Helt fra innkjøp til salg; hele verdikjeden må fungere. Det kan sammenlignes med en byggeplass. Hvis det er noe som ikke fungerer på en byggeplass så stopper alt opp, og sånn er det her og, forklarer Augensen. 

Siden Håvard tok over bedriften i 2014, har han fulgt en enkel visjon: å skape et europeisk fotavtrykk.

– Med det så mener jeg å være en pain in the ass for konkurrenter som Miele, Siemens, Electrolux og Bosch. De store multinasjonale selskapene. Jeg ønsker egentlig å irritere dem, sier Håvard, og medgir at det nok er fra idretten han har konkurranseinstinktet. 

-Det er som at Bryne skal spille mot Manchester City. Det er på det nivået vi er, sier Håvard, og forklarer at han trives med at store, globale selskaper lar seg irritere over en bedrift fra lille Røros.

Tilpasningsdyktig ekspansion

På de åtte årene som har gått siden Håvard begynte å jobbe der har selskapet utviklet seg mye og doblet omsetningen.

– Jeg tror en suksessfaktor er at vi har vært tilpasningsdyktige for markedet, sånn at vi møter kunden på det planen hvor kunden er, sier Håvard, og utdyper:

– Vi har levert mye forskjellig. Før leverte vi kjøleprodukter, termobiler, campingbiler og fasadekassetter, men nå har vi liksom gått over til å tenke «skomaker bli ved din lest». Vi har nå kuttet ut mer og mer av de produktene og er primært bare fokusert på kjøkkenhetter. Da har vi satset på å heller øke markedene fremfor å ha flere salgbare produkter i ett marked. Du kan sikkert si at det hadde vært fornuftig å bare være i Norge, og selge ulike produkter i det samme markedet, men jeg har mer tro på å ekspandere og gjøre ting i andre marked. 

Livet ble snudd på hodet

Med et særdeles aktivt jobbliv med lange dager og få pauser, fikk Håvard seg en vekker da han i 2019 fikk vite at han hadde en hjernesvulst.

– Livet ble snudd opp-ned på et fem-minutt, sier Håvard, og forklarer at han akkurat hadde blitt pappa for andre gang da han fikk vite at han hadde kreft.

– Når du da får beskjeden om at du har hjernekreft, så setter det ting i perspektiv, og man forstår plutselig hvor skjørt livet er, sier Augensen.

Håvard måtte igjennom en alvorlig operasjon, og kom godt ut av det. 

– Det gikk fint, men 95 av hundre går det ikke bra med, så bank i bordet, sier Håvard. 

Augensen sier at det har preget han, og at han har roet ned litt i jobben, og arbeider færre timer i uka nå enn han pleide. Situasjonen gjorde at Håvard ble mer bevisst på hva han bruker tida si på. 

Vil ikke brenne lyset i begge ender

Mellom møtene og reisingen, passer Håvard på å få nok tid sammen med familien.

– Den beste tida for meg er med familien fra klokken halv åtte til halv ni. Da er det bare å slappe av og ta det med ro. Da er det superpappa, felles frokost og familietid, sier Håvard, og forteller at også på kveldstid legger han bort PC’n.

Ved siden av jobben og familien, synes Håvard at det er viktig å få presset inn litt egentid.

– Jeg trener fire-fem ganger i uka enda, og det er den ene timen om dagen hvor jeg har egentid, sier Håvard.

– Den timen bruker jeg gjerne på å tenke på jobbprosesser. Sånn er jeg skrudd sammen at hvis jeg har noen utfordringer så kan jeg godt stenge døra midt på dagen, ta på meg treningsklær og så ut og løpe en time, og da kommer som regel løsningen, sier Augensen, og legger til:

– Den timen der er viktig, og hvis jeg ikke får den så har jeg det ikke bra, og da brenner jeg lyset i begge ender.