På spørsmål om hennes kommende bokserie har et antifascistisk budskap, svarer Østby at det snarere er en personlig utforskning av de materielle omstendighetene i samfunnet som har ført til fremveksten av ytre høyre.
Østby har jobbet med fantasytrilogien Nemecal siden hun gikk på videregående i 2016. Inspirasjonen har blant annet kommet fra rollespill som foregikk på diverse nettsamfunn, og japansk populærkultur.
– Det er nettopp den erfaringen med å lage mekanismer som fungerte for et pustende rollespillunivers som inspirerte mye av tenkningen bak hvordan jeg har konstruert Nemecal-trilogien, forklarer Ida, og sier at det var nettopp det med verdensbygging – det å skape et eget litterært univers – som fristet mest med å skrive fantasy.
Utforsker ytre høyre
Fortellingen har Østby dratt inspirasjon fra europeisk historie til å utforme, og universet bøkene foregår i, er satt i en tid som tilsvarer vår. Ida er for tiden i gang med å studere til en bachelor i historie.
Bøkene er i Østbys egne ord en utforskning av hvordan fascisme blir til, og det var nettopp frammarsjen av ytre høyre som vekte den politiske interessen hennes i utgangspunktet.
– Det er mange som ser Trump-bevegelsen og tenker at de er dumme. De banaliserer det, i stedet for å se på hvilke materielle omstendigheter som har ført til at det har blitt sånn, sier Ida.
Mellom fantasy og realitet
Nemecal trilogien er en fantasyserie, for selv om tematikken i bøkene omhandler politiske realiteter, og fortellingen er ment for å si noe om vår verden, er den satt i et skapt univers. Tittelen henspiller på Nemecaler, som er mennesker født med spesielle evner.
– Nemecaler er folk som har evnen til å manipulere ting helt ned på atomnivå. De blir ofte de dyktigste legene, de dyktigste konstruksjonsarbeiderne, og de dyktigste krigerne, sier Østby og medgir at det nok ligner mer på Jediene fra Star Wars enn det ligner på X men.
– Det er mye paralleller mellom the force, bare at i Star Wars så er the force en religiøs greie, og det er som en slags overnaturlig kraft som strømmer gjennom alt. I Nemecal-trilogien har de imidlertid en mer vitenskapelig forankret kraft, som går ut på at de kan påvirke den elektromagnetiske kraften direkte, forklarer Østby.
Borgerkrig, revolusjon og dressing
Ida sier at hun bruker fantasysjangeren til å kommentere den virkelige verden.
– Superkreftene og alt det der er som en dressing på en måte, mens de sosiale mekanismene og dynamikkene som eksisterer i samfunnet, ikke er supernaturlige, men fra historien vi kjenner til, sier Ida, som forklarer at hun baserer seg mye på ekte historie fra den spanske borgerkrigen og den russiske revolusjonen.
– Jeg bruker overdrivelser for å illustrere forskjeller som eksisterer i samfunnet vi bor i, forklarer Østby.
– Er boka en advarsel?
– På sett og vis, men det er mer en call to action, svarer Ida.
Østby planlegger å utgi bøkene på sitt eget, nystartede selskap, Bevegelsen forlag, og ønsker i tillegg å publisere andre forfattere.
– Jeg har alltid hatt en drøm om å kunne gi ut ting som er litt på siden, og som er litt wacky. Det kunne vært artig å gi folk som kanskje ikke ellers får en sjanse, en sjanse, og spesielt om det er på Røros så er det ekstra kult, sier Ida.