Konstituert virksomhetsleder Frode Bukkvoll er en av søkerne til stillingen. Foto: Tove Østby

Skolegårdene blir nye

I løpet av de neste årene skal mellomtrinnet og ungdomsskolen ved Røros skole få nye skolegårder. Planen er å komme i gang med deler av prosjektet i løpet av sensommeren og tidlig på høsten i år. Etter planen skal skolegårdsprosjektet bli ferdigstilt i 2023, og kommer til å bli tatt trinnvis frem til da.

Folkehelsekoordinator i Røros kommune, Frode Bukkvoll sier at det er en del å ta tak i.

(Intervjuet ble gjort før det ble innført strengere restriksjoner på Røros 16. mai).

I skolegården til ungdomstrinnene skal det lages en volleyballbane i helstøpt gummidekke med lyssetting. Her blir det muligheter både til badmington og fotballtennis, slik at det blir flerbruk. Grusbanen ved formingsbygget skal fortsette å eksistere, men den skal rustes opp med bedre dekke. Banen skal legges tilrette med lyspunkt i hvert hjørne. På vinteren blir banen skøytebane. Mot volleyballbanen blir det ballfangervegg som hindrer fotballer å fly over alt. Langs gangstien mot Esso blir det et område med fastmonterte treningsapperat. Der blir det også helstøpt gummidekke. Dette gir mulighet til utegym.

I skolegården er det også planlagt ei sykkelløype med kuler og skarpe svinger. Kanskje blir det også noe skaterelatert der slik at det kan bli kombibruk. Der volleyballnettene står i dag er det tanker om å få opp tak slik at det kan bli sosiale sitteplasser, og fastmonterte bordtennisbord for utebruk. Dermed kan elevene komme ut selv om det er litt regn.

Asfalten fremfor Åttekanten skal bli fargesatt. Det er også tanker om å få til en oppmerket gangsone som går gjennom hele skolegården på ungdomstrinnet og over til mellomtrinnet. Det er mye som kan gjøres ved å sette på litt farge i asfalten. Ungdommene som skal gå på ungdomsskolen de neste årene kan glede seg til flott skolegård.

– Ja, håper at dette skal bli et godt bidrag til at de kommer seg litt mer ut i skoletiden. Håper også at det skal bli en samlingsarena utenom skoletid. Vi sogner til ganske mange boligområder i nærheten her, slik at ungdommene bruker det mer på ettermiddag, kveld og helg. Vi ser også at det kan komme til nytte for besøkende og turister. Et slikt tilbud i sentrum er jo et lite savn. Det mangler vi. Det er ikke så lett å få til noe, men det er ikke lange biten fra Domus og hit. Håper at det kan bli et godt supplement for mange besøkende også, sier Frode.

Mellomtrinnet

Fra skolegården på mellomtrinnet skal lekestativet flyttes til Sundveien til 1. – 4. trinn der det passer bedre inn aldersmessig. Lekestativet blir erstattet med ett stativ som passer for aldersgruppen som er på mellomtrinnet. Det er planer om å få inn en liten rund ballbinge, der to og to eller tre og tre kan spille mot hverandre. I tillegg skal noen turnelement på plass i skolegården. I framkant blir det litt farger i asfalten, oppmerking og apparatur. Mot Esso blir det laget nytt gjerde. Et plankegjerde, det skal også plasseres basketkurver der.

Frode tror det blir fint for elevene å komme tilbake til skolen i høst, og se at det har begynt å skje noe i skolegårdene. Det har tatt litt tid siden det ble begynt å jobbe med skolegårds-prosjektet. Det er blitt innhentet ideer fra elevene. I november 2019 var det en idedugnad på Storstuggu, der var rundt 50 stk tilstede. Elevene kom med forslag, innspillene er blitt bearbeidet videre fra prosjektgruppen sammen med en landskapsarkitekt.

Den nye skolegården er et spleiselag mellom Røros kommune, spillemidler og bidrag fra Trøndelag fylkeskommune. Fylkeskommunen bidrar med 600 000 kroner over tre år. Prosjektet er del av «Program for folkehelsearbeid». Det er ei satsing som er et samarbeid mellom kommunesektoren KS og Staten ved Helse- og omsorgsdepartementet. De ønsker å fremme bedre helse og livskvalitet. Fokusområdet nå er barn og unges psykiske helse, og rusforebyggende arbeid.

– Da fant vi ut at hvis vi kanskje legger bedre til rette på skolen, så er det rom for at det kan bedre barn og unges psykiske helse på Røros, ved at de får en plass for fysisk utfoldelse og en sosial samlingsarena, sier Bukkvoll.

Facebook
Twitter
LinkedIn