Som majoritetseier i Ren Røros AS, har Røros kommune bedt selskapet om å utarbeide en utbyttepolitikk. Dette for å sikre forutsigbarhet. Nå skal konsernstyrets forslag til utbyttepolitikk drøftes i formannskapet.
En utbyttepolitikk regulerer under hvilke forutsetninger og hvor mye av kapitalen selskapet skal utbetale som utbytte til eierne og hvor mye av kapitalen som skal forbli i selskapet.
Både administrasjonen og konsernstyret i Ren Røros har lenge jobbet med
forslag til en utbyttepolitikk. I dokumentene som er sendt ut i anledning
ekstraordinær generalforsamling, skrives det at ulike faktagrunnlag, analyser og
vurderinger ligger til grunn for forslaget som presenteres.
Styret i Ren Røros fremmer følgende forslag til utbyttepolitikk:
– Ren Røros har som utgangspunkt at vår forvaltning av egenkapital og industrielle aktiva skal gi eierne en tilfredsstillende verdiøkning gjennom avkastning på egenkapitalen, med et mål om minimumsavkastning som tilsvarer risikofri rente + 2% Konsernstyret i Ren Røros har som mål å utbetale et stabilt utbytte i området 5-10 millioner kroner pr. år frem til selskapet har nådd en egenkapital på 45%. Når målet om 45% egenkapitalandel er oppnådd, vil styret vurdere et nytt mål om utbetaling i området 10-15 millioner kroner årlig, skriver Ren Røros i innkallingen til ekstraordinær generalforsamling.
Konsernstyret vil kontinuerlig vektlegge utbyttenivå i forhold til aksjeloven Kapittel 8, selskapets investeringsprogram, variasjoner i strømpriser, operasjonell effektivitet og resultat etter skatt. Større avvik på disse områdene kan få konsekvens for utbytteutbetalingen på kort sikt. Konsernstyret vil revidere utbyttepolitikken hvert 2. år.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Foreslår å støtte utbyttepolitikken
Kommunedirektøren foreslår å støtte selskapets uytbyttepolitikk, og ber om at ordfører som kommunens eier-representant bringer dette videre til ekstraordinær generalforsamling i Ren Røros i september.
Kommunedirektøren er grunnleggende opptatt av at Ren Røros skal ha en sunn forretningsdrift med tilgang til tilstrekkelig egenkapital til å utvikle virksomheten videre i henhold til formålet.
– Samtidig er selskapet så viktig for kommunens økonomi at det er behov for en størst mulig forutsigbarhet i utbetalingen av utbytte fra selskapet. Disse hensynene må veies opp imot hverandre når den ekstraordinære generalforsamlingen skal vedta en utbyttepolitikk, heter det i sakspapirende til kommende Formannskapsmøte.
– Det synes å være innhentet et godt faktagrunnlag, og de mest vesentlige elementene som påvirker en utbyttepolitikk er tatt hensyn til, står i sakspapirene.
Konsernstyret har vurdert tre ulike modeller for beregning av utbytte: Et årlig stabilt utbytte, et variabelt utbytte og et residualt utbytte. Kommunedirektøren støtter konsernstyrets forslag om å benytte et stabilt utbytte i første omgang. Det gir en nødvendig forutsigbarhet både for selskapet og for eierne samtidig som at nivået på utbyttet synes å være forsvarlig slik situasjonen fremstår nå.