Søndag 20. oktober kommer fortelleren Ivar Nygaard til Thomasgaarden med en forestilling om strev, spenning og lengsel, om tro, håp og kjærlighet. Forestillingen har fått navnet «Sild, salighet og zulu».
Omkring midten av attenhundretallet begynte unge menn og etterhvert unge kvinner å dra fra Norge til Sør-Afrika og Madagaskar for å frelse hedninger. Den nye nasjonen Norge hadde ikke råd til oppdagelsesreisende som David Livingstone. Men vi hadde våre misjonærer. De dro til et liv av hardt arbeid, farer, skuffelser og gleder. Ivar Nygaard har lest brev og studert mange andre kilder. Fra dette store materialet har han laget tre fortellinger om pionermisjonærene, «Sild og Salighet», «Lys og Mørke» og «Brudebåten».
Fortellingene er en blanding av faktiske hendelser, Ivars egne tolkninger og fantasi iblandet myter og historier. Fortellingene er ikke misjonerende prekener eller forsøk på omvendelse, men kunstneriske dypdykk i en viktig del av vår kulturhistorie.
Utover 1800 tallet spredte nasjonalismen og misjonsiveren seg i Norge. Misjonsforeninger ble stiftet og bedehus ble bygget i stor stil over hele landet. I 1842 ble virksomheten samlet i Norsk Misjonsselskap. Samtidig ble det opprettet Misjonsskole. Det var menn som styrte og menn var de første som reiste for å frelse hedninger. Men det var kvinnemisjonsforeningene som raskt ble ryggraden i arbeidet og viktigste aktør i finansieringen av hedningemisjonen under fjerne himmelstrøk. Bevegelsen nådde toppunktet i 1950 årene med 4500 foreninger over hele landet. Bladene «Missionstidende» og «Missionslæsning for kvindeforeninger» kom i store opplag og ble i sin samtid lest av veldig mange og bidro til å forme nordmenns syn på verden der ute.
I den første fortellingen, «Sild og Salighet», møter vi Tobias og Guri og får et portrett av Stavanger på midten av 1800-tallet. Vi blir med på stiftelsen av Det Norske Misjonsselskap i 1842. I den neste fortellingen følger vi Tobias på en strabasiøs ferd til Sør-Afrika gjennom «Lys og Mørke». Den siste fortellingen, «Brudebåten», handler om kvinnene. Vi møter igjen Guri som reiser for å gifte seg med sin Tobias. Vi blir med misjonsskipet «Elieser» som den 1. mai 1876 forlater Stavanger med ni kommende bruder om bord. Lina, Dorthea og de andre unge kvinnene skal til misjonsmarken for å giftes, bli lykkelige eller kanskje forsvinne i barselsfeberens lumske favn…
Forestillingen «Sild, salighet og zulu» henter materiale fra alle tre historiene.