Kulturprisvinner Oddvar Siksjø. Foto: Tove Østby

Selvlært kulturprisvinner

Oddvar Siksjø fikk torsdag kveld en hyggelig førjulstelefon fra ordfører Isak V. Busch, som fortalte at Oddvar får kulturprisen for 2024. Oddvar Siksjø blir beskrevet som en multikunstner, som har gjort seg bemerket på mange plan. Han er en selvlært kunstmaler som har funnet sin egen varme stil, der motivene er hentet fra Rørosdistriktet. Så lenge Oddvar husker, har han tegnet. Han forteller at skolebøkene om det var matte eller annet fag var de fulltegnet med kroting. Senere begynte han å male. I ungdommen gikk han på noen kurs. Men det meste har han lært selv. Noen ganger har han feilet.

– Det har vært en prosess på et vis det der altså, sier Oddvar Siksjø. Han har også laget sin egen stil med jordfargebilder. Nesten naturalistisk, men ikke helt slik at det blir igjen litt av tilfeldighetene. Han har også eksperimentert litt med abstrakte bilder, men det er i hovedsak jordfargebilder av Rørosnatur og Nordgruvefeltet det er blitt mest av.

Rørosnytt møtte Oddvar Siksjø like etter at det ble kjent at han får årets kulturpris.

Oddvar Siksjø ble intervjuet av Tove Østby

Pensjonist

Det er seks år siden Oddvar ble pensjonist og sluttet med gårdsbruket. Etter det er det blitt mer tid til kunsten. Tidligere holdt han på med kunst på kveldstid og mellom fjøsøktene og annet arbeid.

Hefte

For tre år siden startet Oddvar arbeidet med heftet Kongens; gruvebyen nord i fjellene. Planen var å bare skrive litt om storbrakka til Jul i Fjellheimen. Men etter hvert ble prosjektet så stort at tanken om å lage et hefte kom. Og hefte ble det. Til prosjektet fikk Oddvar hjelp fra mange. Ikke minst fra kona Anne Åssveen både moralsk og hjelp til bilder og korrektur blant annet.

– Hun har vært til stor hjelp, sier Oddvar.

Randi Kirkbakk har også vært til god hjelp i prosjektet. I tillegg er det mange flere som har kommet med opplysninger om Nordgruvefeltet og vært til god hjelp. Oddvar har nevnt dem i forordet til heftet. Mye tid til heftet er blitt brukt fremfor dataen med blant annet Nasjonalbiblioteket og andre nettsider for å lete seg frem. Det gikk det mest tid til.

Nordgruvefeltet er et område som Oddvar kjenner godt. Tidligere drev han med langdistanseløp, da trente han på stier og veier i området. Etterhvert kom interessen for historien til området.

Kulturprisvinneren er fortsatt interessert i lokalhistorie. Oddvar har noen planer som han ikke vil si så mye om. Han vet ikke enda om det blir noe av planene.

– Om det ikke blir noen hefter, så skal det bli noen artikler tror jeg, sier Oddvar.