Illustrasjonsfoto av Ysterhagan barnehage. Foto: Tore Østby

Sametingsrådet: 300.000 til Ysterhagan barnehage

Sametingsrådet bevilger 3 385 930 kroner til 17 barnehageprosjekter. Støtten skal gå til styrking av samisk språkopplæring og til å etablere nye samiskspråklige barnehager. Det gis også støtte til utviklingsprosjekter med vekt på samisk tradisjonelt arbeid. 

Bevilgningene gis over tilskuddsordningen tilskudd til prosjekter og utviklingsarbeid i barnehager, der målet med ordningen er høy kvalitet på samisk språk- og kulturarbeid i barnehagene. 

De 17 ulike prosjektene er fordelt slik; 8 er språkutviklingsprosjekter, 1 er utvikling av pilotbarnehage, 6 er lokale utviklingsprosjekter med vekt på samisk tradisjon, 2 er etablering av nye samiskspråklige barnehagetilbud og 6 er lokale utviklingsprosjekter med vekt på samisk tradisjonelt arbeid. 

Den sørsamiske barnehagen Suaja maanagierte i Snåsa får en støtte på 300 000 kroner. Barnehagen deltar i Sametingets barnehageprosjekt SáMOS, som skal skape en endring i den samiske barnehagestrukturen som utgår fra samisk filosofi og tradisjonell kunnskap. Barnehagen er valgt ut som én av fire pilotbarnehager i prosjektet og de deltar på studie i regi av Sámi allaskuvla. Støtten skal dekke merutgiftene barnehagen har i forbindelse med deltakelse i prosjektet.

Barnehagen Guovddáš mánáidgárdi i Alta får 500 000 kroner i støtte til å etablere flere samiske barnehageplasser i barnehagen, og til å styrke det samiske barnehagetilbudet i Alta og barnas samiske språk, kultur og identitet. Mikkelsen er glad for at Alta kommune vil etablere flere samiske barnehageplasser. 

– Etterspørselen etter samiske barnehageplasser i Alta har økt, flere foreldre ønsker at barna skal få et samisk barnehagetilbud. Samtidig har vi sett at tilbudet av samiske barnehageplasser ikke har imøtekommet etterspørselen, sier Mikkelsen i en pressemelding.

Den norske barnehagen Namsskogan barnehage i Namsskogan får 200 000 kroner til prosjektet Språkressurser på sørsamisk og til innkjøp av pedagogisk materiell. Barnehagen ønsker å tilrettelegge for at barna skal få høre og lære sitt eget språk i barnehagehverdagen, der også ansatte i barnehagen skal lære seg hverdagslige ord for å bygge opp språket til barna. 

– Jeg er veldig glad over at flere norske barnehager tilbyr sine samiske barn et samisk språk- og kulturtilbud i barnehagehverdagen, sier Mikkelsen. 

Ny søknadsrunde i denne tilskuddsordningen åpnes i begynnelsen av februar 2023. Da kan barnehager som gir et samiskspråklig tilbud til samiske barn, og barnehager som ønsker å gi et tilbud som fremmer samisk språk og kulturkompetanse for samiskspråklige barn søke.