Rotary Guvernør Ole Jørgen Kjellmark overrakte utmerkelsen Paul Harris Fellow til Jan Gunnar, bivånet av Rotary Internationals utsending til konferansen, Leila Risteli fra Finland. Hun har selv en doktorgrad i medisin og er tilknyttet Universitetet i Oulu i nordlige Finland.

Rotaryheder til Jan Gunnar Skogås

Sjef på St. Olavs Hospital avdeling Røros Sykehus, Jan Gunnar Skogås, mottok heder under Rotarys distriktskonferanse her på Røros i helga. Utmerkelsen bærer stifteren av Rotary sitt navn, Paul Harris og gis til personer som har utmerket seg i lokalsamfunnet. Et foredrag om omstillingen Røros Sykehus har gått gjennom de siste 10 åra, belyste bredden av gjennomførte endringer. Den nye driftsmodellen er tilpasset et lite lokalsykehus i distrikts-Norge, hvor legen kommer til pasientene og gjennomfører særdeles effektive inngrep på pasientene etter nærmest et samlebåndsystem. 

Jan Gunnar på talerstolen i Storstuggu med sitt hjertebarn Røros Sykehus.

Røros Sykehus hadde før Jan Gunnars tid pådratt seg hele 22 vedtak om nedleggelse og mange lokale mobiliseringer og fakkeltog fra Rørosingene. Etter at Jan Gunnar tok over som leder av avdelingen på Røros, har det blitt helt stille om sykehuset. Rett nok er antall lokalt ansatte halvert, men det er tilført mye ny kompetanse og antall pasientreiser nedover Gauldalen er nå redusert med 6.000 i året. I stedet har det blitt mange som kommer til Røros for å få behandling. 

Jan Gunnar har hatt en sentral rolle i utvikling av nye behandlingsmetoder gjennom sitt arbeid ved hovedsykehuset i Trondheim. Som leder av forskningsteamet Fremtidens Operasjonsrom, har han medvirket til at metoder utviklet ved NTNU og SINTEF har blitt brakt ut i verden, samtidig med at han har sørget for at Norge følger med utviklingen og tar i bruk telemedisinsk utstyr ved våre hjemlige sykehus. Da forsøkslaboratoriet ved St. Olavs ble i veien for nybygg der den gamle høyblokka sto og skulle rives, sørget han for at de to operasjonsstuene ble flyttet til Røros og er nå en viktig del av sykehusbygningen her.

Moderne dagkirurgi har overtatt for avanserte operasjoner som tidligere kunne innebære sykehusopphold i ukesvis. Et eksempel på dette er utposninger på hovedpulsåra som ble vist i foredraget for en lydhør forsamling fra hele det nordlige Norge. Nå kan en innvendig forsterkning føres inn gjennom store blodårer fra lysken og legges på plass der legen kan følge prosessen på skjermer, noe pasienten også kan gjøre selv i våken tilstand.  

Under sin presentasjon av telemedisin viste også Jan Gunnar hvordan en lege kan fjernstyre roboter til å utføre operasjoner i en annen verdensdel, så fremt datalinjen er god nok.  Dette er ikke bare fremtidsmusikk, men teknologi som er tatt i bruk her ved vårt lokale sykehus og i andre mindre sykehus. For alt dette og på vegne av alle som har stått i kampen for å bevare sykehuset, en meget velfortjent påskjønnelse fra Rotary.